با افزایش 33 درصدی کرایه نقدی اتوبوس ها؛
شورای شهر قم با تصویب افزایش 33 درصدی کرایه نقدی اتوبوس ها فشار مضاعفی را بر قشر کم در آمد جامعه وارد کرده و به نظر می رسد با برداشت سهم یارانه شهرداری از جیب مردم قصد دارد به گونه ای چاله های این نهاد بدهکار را پر کند.
کد خبر: ۲۶۳۱۷۹
تاریخ انتشار: ۳۰ تير ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۸ 20 July 2016
به گزارش تابناک قم، حتی اگر شما از کسانی باشید که تا به امروز تنها یک بار از وسائل نقلیه عمومی از جمله اتوبوس و مینی بوس استفاده کرده اید حتما متوجه خواهید شد که استفاده کنندگان از ناوگان حمل و نقل عمومی بیشتر افراد کم درآمد و از قشر ضعیف جامعه هستند،چرا که کسانی که دارای خودروهای شخصی هستند ترجیح می دهند که سفرهای درون شهری خود را بدون توجه به آلودگی هوا و همچنین ترافیک خیابان ها با خودروی شخصی خود انجام دهند اما افرادی که خودرویی ندارند و یا حداقل به ترافیک و آلودگی هوا اهمیت می دهند استفاده از اتوبوس را برای رفت و آمد های داخل شهر خود مناسب می بینند.

هزینه پایین سفرهای درون شهری در کشورهای توسعه یافته

یکی از موضوعاتی که در کشورهای توسعه یافته باعث می شود تا  مردم برای استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی به جای خودروهای شخصی بیشتر ترغیب شوند مناسب بودن نرخ کرایه ها است چرا که در این کشورها یا هزینه سفر های درون شهری به دلیل سیاست های مختلف یا رایگان است و یا اینکه مردم هزینه کمتری را پرداخت می کنند، اما در ایران برای مسافران استفاده از تاکسی یا اتوبوس چندان فرقی نمی تواند داشته باشد یا حداقل در شهری مانند قم که ادعا می شود یک کلان شهر است این موضوع صدق نمی کند چرا که نرخ کرایه ها به شدت به همدیگر نزدیک هستند و حتی در برخی موارد این کرایه های بالا باعث می شود که مردم از استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی دل زده شوند.

در عین حال موضوع نرخ کرایه ها هم در حوزه تاکسیرانی و هم اتوبوسرانی موضوعی است که هر سال چالش های خاص خود را به همراه دارد،شهر قم نیز از این موضوع مستثنی نمی ماند و شورای شهر قم با شروع سال جدید کار خود را برای اصلاح نرخ کرایه با همکاری سازمان اتوبوسرانی قم که زیر نظر شهرداری قم اداره می شود آغاز می کند. اما باید در نظر داشت که آیا هر ساله واقعا نرخ کرایه به گونه ای تعیین می شود که به نفع مردم باشد و استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی را بیشتر کند؟این موضوعی است که در حال حاضر با وجود تعیین نرخ کرایه ها در سال جدید محل بحث کارشناسان حوزه خدمات شهری است.

افزایش 20 درصدی نرخ کرایه اتوبوس ها در سال 94

سال 94 طبق لایحه ای که شهرداری قم به شورای شهر ارائه کرده بود و شورای قم نیز پس از جلسات مکرر در کمیسیون خدمات شهری بالاخره در یکصد و بیست و سومین جلسه رسمی و علنی خود این لایحه رابه رای گذاشت،مقدر شد تا  کرایه مسیرهای پایینتر از  6 کیلومتر کارتی به 238 تومان و کرایه های نقدی نیز از 250 تومان به 400 تومان افزایش یابد،همچنین کرایه مسیرهای بالاتر از 6 کیلومتر، کارتی به 327 تومان و نقدی به 500 تومان افزایش یافت .

این لایحه که افزایش 20 تا 25 درصدی نرخ کرایه ها نسبت به سال 93 را نشان می داد انتقادات فراوانی به دنبال داشت،مخالفان این لایحه که نزدیک به 9 نفر بودند اعتقاد داشتند که  ما باید برای تشویق مردم جهت  استفاده از سرویس های عمومی نرخ کرایه ها را کاهش دهیم تا کسانی که با حمل و نقل عمومی در داخل شهر سفر می کنند با مشکلی مواجه نشوند نه اینکه کرایه ها را به بهانه استفاده مردم از کارت به گونه ای افزایش دهیم که مردم نسبت به استفاده از این سیستم فراری شوند.

به هر حال با وجود بحث های فراوان سرانجام این لایحه سال گذشته اجرایی شد  و مردم نیز با وجود اعتراضاتی که داشتند با این میزان افزایش حتی با وجود وضعیت بد اقتصادی کنار آمدند،اما در روز های گذشته دوباره شورای شهر قم جلسه ای را برای افزایش نرخ کرایه اتوبوس ها اینبار برای سال 95 ترتیب داده بود و در این جلسه بالاخره در خصوص لایحه بحث برانگیز افزایش نرخ کرایه ها تصمیم گیری شد.

چماق شورای شهر و شهرداری قم بر سر مردم

البته این لایحه نزدیک به 3 جلسه در صحن علنی مطرح شده بود اما به دلیل مخالفت ها و برخی موضوعات پیش آمده هر بار به بهانه ای برای بررسی بیشتر به کمیسیون خدمات شهری ارجاع داده می شد تا اینکه بالاخره روز یکشنبه 27 تیرماه در صد و هشتاد و هشتمین جلسه علنی شورا در خصوص آن تصمیم گیری شد.

در این جلسه عباس ذاکریان به عنوان رئیس کمیسیون خدمات شهری با مطرح کردن این لایحه هزینه تمام شده هر مسافر را در سفر درون‌شهری با اتوبوس 500 تومان اعلام کرد و با اشاره به تصویب این مبلغ در کمیسیون خدمات شهری گفت: پس از بررسی‌های انجام شده در کمیسیون به این جمع‌بندی رسیدیم که نرخ کرایه کارتی با حدود 10 درصد افزایش از 307 به 360 تومان و کرایه نقدی هم با حدود 33 درصد افزایش از 450 به 600 تومان تغییر یابد.

وی میانگین بین نقدی و کارتی را 20 درصد افزایش عنوان کرد و گفت: تفاوت بین نقدی و کارتی هم تفاوت معنا داری است که مردم تشویق شوند تا از کارت استفاده کنند.

برداشت سهم یارانه شهرداری از جیب مردم

این لایحه که کرایه نقدی را 33 درصد افزایش می داد به اذعان ذاکریان به گونه ای طراحی شده که شهرداری دیگر یارانه ای را برای بخش اتوبوسرانی پرداخت نکند  و در واقع مابه‌التفاوت نرخ 360 تومان کارتی تا 500 تومان هزینه تمام شده را افرادی که به صورت نقدی استفاده می‌کنند می‌پردازند.

در این جلسه برخی از اعضا اعتراضاتی را نیز مطرح کردند آنها اعتقاد داشتند اینکه شهرداری قم دست در جیب مردم کند و یارانه خود را نپردازد ساده ترین راه ممکن است،بر اساس قانون،  مردم،دولت و شهرداری به صورت جداگانه هر کدام باید یک سوم از هزینه ناوگان حمل و نقل عمومی را بپردازند.

مطمئنا هیچ سالی این قانون یک سوم اجرایی نشده و سهمی برای دو سوم دیگر در بوجه شهرداری دیده نشده و دولت نیز به تعهدات خود عمل نکرده است اما اینکه بدون آنالیزهای درست قیمت های غیر واقعی تعیین شود مطمئنا فشار مضاعفی بر مردم کم در آمد وارد خواهد شد که بیشتر استفاده کنندگان از ناوگان حمل و نقل عمومی هستند.

قانونی که هیچگاه اجرا نمی شود

تصویب این نرخ ها در بین مردم قم اعتراضاتی را به دنبال داشته،بسیاری بر این اعتقاد هستند که دیگر فرق چندان ندارد که سوار تاکسی شویم یا اتوبوس چرا که تقریبا نرخ ها نزدیک به یکدیگر هستند، به نظر می رسد شورای شهر قم با تصویب این لایحه یک مسکن آرام بخشی را برای شهرداری بیمار قم تجویز کرده و به صورت واقع بینانه چاله های این نهاد بدهکار را پر کرده است.

به هر حال  دولت و شهرداری حاضر نیستند طبق قانون رفتار کنند و مشکلات مالی بهانه ای شده تا سهم یارانه  ای را که قانونا باید از جیب خودشان پرداخت کنند از جیب مردم برداشت می کنند،اما سوال واقعی اینجاست در حالی که ادعا می شود نرخ تورم همچنان تک رقمی است با این همه چرا باید همه این مبلغ را باز هم مردم پرداخت کنند آن هم در وضعیتی که خیلی از خانواده ها وضعیت مناسب اقتصادی ندارند؟
منبع: تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۷
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۱
خسته نباشن
ناشناس
|
United States
|
۱۸:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۱
شهردار استعفا استعفا
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۱:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۱
بالاخره بودجه شهرداری باید یطوری تامین بشه
غریبه
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۱:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۱
به نظرم اگه مسیرتان به کاخ جدید شهرداری بیفته متوجه میشوید که شهرداری نیاز به پول داره تا بتونه هزینه هاشو پرداخت کنه. ملت چرا شهرداری رو درک نمی کنید . پول لازم داره بفهمید
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۲
برای امثال من که هر روز چند نوبت از اتوبوس برای رفت و آمادمون استفاده میکنیم، این انصاف نیست..
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۱:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۳
دم شهردار گرم
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۴
به نظر شهردار اصفهانی بعد از اینکه شورای شهر اصفهان کنار میزارنش قبول میکنه بیاد قم. و قبل از برکناریش درخواست رو رد میکنه نمیتونه مدیر خوبی برای ما باشه .
به قول معروف دیدگاه ایشون اینه که هیچ جا نشد، جهنم میریم قم
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار