همه این خسارت ها در حالی اتفاق می افتد که وزارت نیرو از جمله وزارت خانه های مقتدر از نظر نیروی متخصص انسانی، سازمانی و ابزاری است که دارای کارشناسان ورزیده و مجرب است و شرکت های وابسته به آن نیز دارای تجارب ملی ومنطقه ای ارزشمندی هستند.
کد خبر: ۲۸۳۴۵۰
تاریخ انتشار: ۰۲ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۸:۲۱ 23 August 2016
منابع آب در ایران با مشکلاتی نظیر پراکندگی ناموزون آب، کاهش تدریجی سرانه ­ی آب، افزایش اختلافات میان سکونت­گاه­ ها، آلودگی منابع آب، خروج آب­های سطحی حاشیه ایران به خارج از کشور و کاهش سفره­های آب زیرزمینی رو به رو است.
 
به گزارش تابناک ایلام،بر اساس مشکلات طبیعی و انسانی ناشی از منابع آب در دهه های اخیر مسئولین امر با هدف تعدیل در بحران، سیاست­هایی را دنبال کردند که از جمله آن می توان به ساخت شمار فرواوانی سد، حفر مجموعه­ ی گسترده ­ای چاه­ مجاز و غیر مجاز در بخش کشاورزی، صنعت و شرب و اجرای پروژه­های بزرگ حفرتونل و انتقال آب حوضه به حوضه اشاره کرد.

با مطالعه آثار و پیامدهای غالب سیاست های تعدیلی دهه های اخیر مشاهده می شود که اکثر این اقدامات در زایش و افزایش بحران سراسری آب موثر بوده­ است. جدا از آثار اقتصادی و زیست محیطی بحران آب امروزه پیامدهایی نظیر شکل گیری احساس تبعیض، تقویت حس محلی­گرایی، بروز اعتراضات و شورش های سیاسی، جنگ های محلی بر سر آب و...اثرات زیان باری از بجران آب است که نمونه هایی از آنها را می توان در جامعه مثال زد.
 
بنا به گفته کارشناسان حوزه آب ،در سال جاری (1395) و در اولین موج بارشی غرب ایران براساس آمار رسمی نزدیک به یکصد میلیارد متر مکعب آب از کشور خارج شد. اگر هر متر مکعب را 8 هزار تومان محاسبه کنید رقم 800تیلیارد تومان بدست خواهد آمد. حال باتوجه به این اتفاق ناگوار در هدررفت آبهای سطحی این موضوع مطرح است که بدهی متولی آب کشور (وزارت نیرو) به مردم ایران پاسخ به این سوال است که 100 میلیارد مترمکعب آب باریده شده چرا از دست رفت؟ ایکاش تنها از دست رفته بود بلکه این آب برای مثال؛ مردم ایلام را آنچنان متضرر ساخت که بر اساس برآورد سازمان برنامه وبوجه ایلام ،خسارت این آب از دست رفته بیشتر از 8 سال تهاجم رژیم بعث عراق در طول دفاع مقدس بود.

همه این خسارت ها در حالی اتفاق می افتد که وزارت نیرو از جمله وزارت خانه های مقتدر از نظر نیروی متخصص انسانی، سازمانی و ابزاری است که دارای کارشناسان ورزیده و مجرب است و شرکت های وابسته به آن نیز دارای تجارب ملی ومنطقه ای ارزشمندی هستند.
 
هرچند سالهاست از این موضوع می گذرد ومسئولین حوزه آب تنها به هشدارها درخصوص کاهش جدی  منابع آب ودعوت به صرفه جویی در مصرف آب بسنده کرده واز سویی طرح هایی نیز در این راستا در دست اجرا دارند ،اما باتوجه به اینکه تنها درغرب کشور واستانی نظیر ایلام بدلیل قرار گرفتن در مسیریکی از سیستمهای جوی بارشی کشور ،صرفنظر ازخشکسالهای متوالی ، سالیانه شاهد خروج میلیاردها متر مکعب آب ناشی از نزولات آسمانی از استان هستیم ،باید پرسید که تاکنون چه  اقدامی برای کنترل این میزان هدررفت آب در استان صورت گرفته است ؟ وچرا باید این حجم آب عظیم،بلااستفاده به کشور عراق سرازیر شود؟
 
 اگرچه نماینده استان نیز اخیر با ارایه طرحی به کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ،به موضوع مهم مهار آبهای مرزی در استان ایلام پرداخته است ،امااز سویی تعطیلی پروژه های سدسازی مهمی نظیر،سد سازوبن،چنگوله و چندین سد کوچک دیگر در سطح استان،علامت سوالهای بزرگی را درمقابل اقدامات مسئولین وزارت نیرو قرار داده است!
 

نماینده مردم ایلام در مجلس شورای اسلامی معتقداست:وجود آب‌های سطحی در استان ایلام ضرورت نگهداری و استفاده از آن را دو چندان کرده است. بر این اساس بر لزوم مقابله با هدر رفت آب‌های مرزی در استان ایلام تاکید می‌شود.

سلام امینی گفت: در این راستا پیشنهادی مبنی بر استفاده بهینه از این آب‌های سطحی در کمیسیون انرژی مجلس ارائه شد که در کمیسیون انرژی به تصویب رسید. به سبب این پیشنهاد دولت مکلف است برای جلوگیری از هدررفتن آب‌های سطحی مناطق مرزی در ایجاد سد بر روی رودخانه‌های مناطق مرزی ایلام اقدام کند.

نماینده مردم ایلام، ایوان، مهران، ملکشاهی، سیروان و چرداول در مجلس شورای اسلامی گفت: به دلیل نبود سد بر روی رودخانه‌های مناطق مرزی استان ایلام تنها در سال گذشته چند صد میلیون مترمکعب آب از کشور بدون داشتن هیچ برنامه‌ای خارج شد.


اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار