بازدید 20989

گذرنامه برای پایتخت‌نشینی!

گمان نمی‌کنم در هیچ جای دنیا ورود و خروج به پایتخت شهری آسان باشد . هر کسی اراده بکند از هر استان و هر گوشه و کناری می‌‌تواند یک روزه در شهر تهران منزل بخرد و استقرار پیدا کند، ما باید جلوی این کار را بگیریم.
کد خبر: ۴۳۱۲۰۴
تاریخ انتشار: ۱۱ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۷:۱۵ 02 September 2014
معاون برنامه‌ریزی استانداری تهران در تازه‌ترین اظهارات خود با بیان این مطلب که ورود و اسکان در تهران باید با مجوز باشد، عنوان کرد: در بیشتر کشورهای دنیا کسی که پایتخت‌نشین است شناسنامه یا گذرنامه پایتخت‌نشینی را دارد و ورود به پایتخت به این راحتی‌ها نیست که مثلا امروز فرد اراده کرد فردا بیاید در آنجا مستقر شود. در سال‌های اخیر کلانشهر تهران با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو بوده است؛ مشکلاتی که هر چه زمان می‌‌گذرد متورم‌تر می‌‌شود و طیف گسترده‌تری را درگیر می‌‌سازد. مشکلات مربوط به فاضلاب، آلودگی هوا، ترافیک، کمبود فضای سبز، بافت فرسوده و تراکم جمعیت بیش از ظرفیت شهر ازجمله مسائلی هستند که خواسته یا ناخواسته با تهران عجین شده‌اند.

به گزارش آرمان، به عقیده بسیاری از کارشناسان حوزه شهری، تراکم جمعیت تهران که حاصل مهاجرت گسترده و بی‌رویه از مناطق محروم به پایتخت است در سال‌های اخیر تهران را با چالش‌های بسیاری به ویژه در حوزه مسکن و حاشیه‌نشینی روبه‌رو کرده است. از این رو، درحال حاضر، تهران میزبان جمعیتی فراتر از ظرفیت خود و آسیب‌های اجتماعی و اقتصادی حاصل از آن است.

جمعیت 11 میلیونی تهران

مهاجرت از روستا به شهر‌های کوچک و از شهرهای کوچک به کلانشهر‌ها به امید یافتن شغل مناسب و بهبود شرایط اجتماعی و اقتصادی ویژگی مشترک بسیاری از کشور‌های در حال توسعه است. شهرهای ایران و به ویژه تهران نیز از این قاعده مستثنی نیستند. مبتنی بر آمار‌های مرکز آمار ایران، شهر تهران در چند سال گذشته با رشد قابل توجه جمعیت روبه‌رو بود به طوری که جمعیت این شهر از 10 میلیون و 418 هزار نفر در سال 85 به 11 میلیون و 306 هزار نفر در سال 90 افزایش یافته بود و بنا بر برآورد کنونی مرکز آمار تعداد شهرنشینان تهرانی تا پایان سال 93 به بیش از 11 میلیون و 690 هزار نفر و در انتهای سال 95 به مرز 12 میلیون نفر می‌‌رسد. به طور حتم، بخشی از افزایش جمعیت شهر تهران در سال‌های گذشته حاصل مهاجرت از مناطق محروم به این شهر است. بر اساس گزارش‌های معاونت پژوهشی مركز مطالعات و پژوهش‌های جمعیتی آسیا و اقیانوسیه در سال 89، 22 درصد جمعیت استان تهران مهاجران هستند و31 درصد جمعیت کل مهاجران کشور به تهران می‌‌آیند. ضمن اینکه بنا به گفته محمد سالاری، عضو شورای شهر تهران هر ساله حدود 700 هزار نفر به جمعیت تهران افزوده می‌‌شود. به این میزان از جمعیت ساکن در تهران باید جمعیت شناوری که هر روزه از شهرها و حتی استان‌های اطراف برای کار به تهران می‌‌آیند و شهروندانی که به منظور دریافت خدمات درمانی، اداری و... پا به این شهر می‌‌گذارند را اضافه کرد. حضور گسترده جمعیت در تهران موجب شد تا در سال‌های اخیر بسیاری از کارشناسان و مسئولان با اشاره به تکمیل‌شدن ظرفیت تهران از وجود آلودگی در خاک، آب و هوای این شهر سخن به میان آورند.

دو راهی افزایش یا کاهش جمعیت تهران

انتقال پایتخت اداری کشور از تهران به سایر شهرها و تشویق کارمندان به ترک تهران و سکونت در شهرستان‌ها با وعده پاداش و مزایا از جمله برنامه‌هایی است که در سال‌های اخیر بارها به منظور کاهش جمعیت تهران مطرح شده است. با وجود آنکه هیچ یک از طرح‌ها در عمل با موفقیت همراه نبوده، سیاست دو گانه در مورد جمعیت تهران در چند سال گذشته به مشکلات تهران افزوده است. به گونه‌ای که بنا به گفته‌های محمد سالاری، عضو شورای شهر تهران، تغییر در طرح تفصیلی جامع شهر تهران از سوی دولت سابق منجر به افزایش 2 میلیون نفری جمعیت این شهر شد. افزایشی که تهران را با مشکلات غیرقابل جبرانی درگیر کرد.

مجوز ورود و خروج به تهران

نعمت‌ا... ترکی، معاون برنامه‌ریزی استاندار تهران با اشاره به مشکلات اساسی پایتخت اظهار داشت: حادشدن شرایط زیست‌محیطی شهر، آلوده‌شدن آب و خاک و هوا و تغییرات گسترده و فشار روی منابع آبی استان به ویژه آب‌های زیرزمینی برخی مشکلات جدی شهر تهران است، مشکلاتی که روز به روز گسترده‌تر هم می‌‌شود. او دلیل گسترده‌شدن مشکلات فعلی تهران را افزایش جمعیت شهر تهران دانست و گفت: این استقرار جمعیت امکانات می‌خواهد. محدودیتی که در سکونتگاه شهر تهران وجود دارد باعث کاهش خدمات می‌شود. حمل و نقل، بهداشت و...مشکل پیدا می‌کند و هر چه جمعیت در تهران بیشتر شود مشکلات هم افزایش پیدا می‌‌کند.

ترکی در ادامه درباره راهکارهای کاهش جمعیت‌پذیری تهران عنوان کرد: هر کجا که جمعیت اسکان پیدا می‌کند، دولت ملزم می‌شود که خدمات بدهد. ما برای حل این مشکل باید برای استان تهران فکری کنیم نه فقط برای شهر تهران. هنگامی که در تهران محدودیتی برای استقرار جمعیت ایجاد می‌شود، ناخودآگاه جمعیتی که از استان‌های دیگر به استان تهران مهاجرت کرده‌اند مجبور می‌شوند در شهر‌های اطراف تهران اسکان پیدا کنند و مشکلاتشان هم تحمیل می‌شود به شهر تهران. بیشتر اینها شغلشان و کارشان در شهر تهران است و محل استقرارشان و در شهرستان‌های اطراف شهر تهران است. او افزود: اگر برای استان برنامه‌ای داشته باشیم می‌توانیم بگوییم که شهر تهران هم می‌تواند نفس بکشد، ولی تا زمانی که این سنگینی استقرار جمعیت و مهاجرت جمعیت را از شهرستان‌ها داشته باشیم، همین مشکلات در شهر تهران وجود دارد .معاون استاندار تهران عنوان کرد: گمان نمی‌کنم در هیچ جای دنیا ورود و خروج به پایتخت شهری آسان باشد . هر کسی اراده بکند از هر استان و هر گوشه و کناری می‌‌تواند یک روزه در شهر تهران منزل بخرد و استقرار پیدا کند، ما باید جلوی این کار را بگیریم. به گزارش ایسنا، معاون استانداری تهران در پایان عنوان کرد: من فکر می‌‌کنم 25 سال پیش هم در تهران یک چنین مقرراتی بود که مثلا اگر کسی می‌خواست از استانی به تهران ورود پیدا کند، حتما باید مجوز می‌‌گرفت تا بتواند خانه‌ای خریداری کند.

با معلول نمی‌توان جنگید


علی صابری، حقوقدان و عضو شورای شهر تهران در گفت‌وگو با آرمان در پاسخ به امکان‌پذیر بودن صدور مجوز برای ورود و اسکان در تهران می‌‌گوید: از نظر ما هیچ چیز از نظر حقوقی غیر ممکن نیست. در نتیجه اگر قانونی وضع شود تمهیدات لازم برای اجرای آن نیز از سوی مسئولان در نظر گرفته می‌‌شود. او در ادامه تصریح می‌‌کند: البته اینکه چقدر از این طرح‌ها و برنامه‌ریزی‌ها کارشناسی شده است و با حقوق اولیه افراد مطابقت دارد قابل بحث است. در واقع هر طرحی که مطرح می‌‌شود یا قانونی گذاشته می‌‌شود نیاز به پشتوانه علمی و مطالعاتی دقیق و کارشناسی دارد. صابری عنوان می‌‌کند: ضمن اینکه برای اجرای یک طرح باید هزینه و فایده اجرای طرح سنجیده شود و در صورت منطقی بودن آن اجرای طرح آغاز شود. در غیر این صورت نه تنها راهکار مورد نظر به نتیجه مطلوب نمی‌رسد بلکه زمینه‌ساز شکل‌گیری راه غیرقانونی و خلاف برای دور زدن قانون می‌‌شود. محمدمراد بیات، جامعه‌شناس نیز در گفت‌وگو با آرمان ضمن معلول دانستن پدیده مهاجرت در کشور عنوان می‌‌کند: در کشور ما مهاجرت معلول توسعه نامتوازن، برنامه‌ریزی‌های غلط و تمرکز در مراکز شهرنشینی و متروپل‌ها به دلیل شرایط اقتصادی نامناسب است. بیات در ادامه خاطرنشان می‌‌کند: مهاجرت محصول عملکرد 6 ماهه یا یک ساله ما نیست. در واقع، این امر حاصل روند غلط توسعه و برنامه‌ریزی در سال‌های گذشته است که درحال حاضر خود را به این شکل نشان می‌‌دهد. من بر این باورم که هیچ راهکاری جز بهبود شرایط اقتصاد، اشتغال و ایجاد جاذبه‌های فرهنگی در مناطق محروم در این رابطه وجود ندارد.

تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۲۲۲
انتشار یافته: ۴۵
پس مشكل افزايش جمعيت هم كه حل شد
من چند سال قبل این موضوع را مطرح کردم
هر که شناسنامه‌اش صادره از تهران نیست از تهـــــــــــران اخراج کنید ما هم برگزدیم به زادگاه مان
«در بیشتر کشورهای دنیا کسی که پایتخت‌نشین است شناسنامه یا گذرنامه پایتخت‌نشینی را دارد»... اونوقت کدوم کشور برای پایتخت نشینی گذرنامه میخواد دقیقاً؟
همین سیل هجوم بی رویه جمعیت باعث به وجود آمدن کلی از مشاغل کاذب و غیر اثر بخش در تهران شده و به اضافه اون روز به روز شاهد افزایش تعداد افرادی هستیم که در سطح شهر ایجاد نا امنی و جرم می کنند. حتی به نظر من باید فکری بکنند که بشه تعداد ساکنین فعلی هم کم کرد و افرادی که مشخصه بار مشاعفی رو به دوش پایتخت میگذارند و بهبودی حاصل نمی کنند رو مجبور به ترک پایتخت کرد.
در ضمن باید جلوی شهرک سازی های اطراف تهران هم گرفته بشه. به دفعات شاهد ساخت شهرک های عجیب و غریب در اطراف تهران هستیم که بدون هیچ مطالعه و در نظر گرفتن منابعی ساخته میشن و بعد هم تازه یادشون میافته تو برنامه هایی مثل در شهر بیان بگن اسفالت نداریم، امنیت نداریم، گاز نداریم، شهرداری نداریم و... در آخر هم در طول روز فشار جمعیتی مضاعف به تهران وارد می کنند.
تعداد بیمارستان . سینما . فرهنگسرا . موزه . پارک و ... از همه مهمتر درآمد تهران

اگر توزیع بشه به ایران . اون وقت تهران جذابیت نخواهد داشت
معاون عزیز، آیا این نکته هم متوجه شدید که امکانات روستاها و شهرهای کوچک ما رو به زوال است!!!!!!!!!!
چه عجب؛ یکی به این فکر افتاد که ورود و خروج از پایتخت باید کنترل بشه...
اول باد ديد چرا مردم به تهران ميان ، فقط يه دليل داره بيكاري بيكاري بيكاري ...
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۱
نه که تو تهران پره کاره ما تهرانیام نمیدونیم چجوری کدومشو انتخاب کنیم؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۱
حالا الآن تو تهران خیلی کار زیاد هست که میان؟!
تمام این مشکلات واسه اینه که همه کارهای مملکت را میخواین تو تهران انجام بدید. تهران فقط باید پایتخت سیاسی باشه . اصفهان یا شیراز پزشکی و دانشگاهی یا گردشگری باشه . تبریز و بنادر جنوبی اقتصادی و تجاری باشه و ... شما که صحبت از کشورهای دیگه دنیا میکنید به این مسائل هم اشاره کنید.
ضمنا این سخنان معاون محترم را هم مزاح فرض میکنیم چون تا 20 سال دیگه هم چنین اتفاقی نمیفته!!
امکانات بدن ملت میشینن سر جاشوم
خدا پدرت را بیامرزه راستی هر کسی هم فوت کرد از روی شناسنامه ببرند شهر خودشون دفن کنند
سلام. پیشنهاد مناسبی ست، به شرط اینکه بازهم عده ای از الان مشغول چاپ و فروش مجوز ورود به شهر نباشند!!

تا وقتی قوانینی که داریم درست اجرا نمی شوند، قوانین جدید کاری از پیش نمی برند!
نمونه ی آن همین طرح تفضیلی و کندن درختان و اشغال شدن لب دریا تا رود و ...
سرمایه گذاری متوازن و تمرکززدایی اقتصادی و سیاسی تنها راهکار است.
نگاهی به گسترش تهران در سمت غرب اتوبان همت بیندازید. اینها همه حرف است. اگر واقعا اراده ای برای کنترل جمعیت تهران وجود داشت ابتدا برای شهر محدوده ای تعیین میکردند و جلوی گسترش بی رویه شهر را می گرفتند. این همه آپارتمان که در حال ساخته شدن است خود به خود باعث رشد جمعیت میشود.
سلام به جاي شعار دادن عمل كنيد حداقل كليه كارخانه ها ، پادگانها ، دانشجويان شهرستاني و كارمندان بومي استانها و شركتها را ساماندهي نماييد . همين اعلان تا نتيجه كنكور اعلام نشده به وزارت علوم ابلاغ نماييد از پذيريش دانشجو شهرستاني پرهيز كنند چون هر كسي از دانشگاههاي تهران فارغ التحصيل شده در تهران مانده و..
من بر این باورم که هیچ راهکاری جز بهبود شرایط اقتصاد، اشتغال و ایجاد جاذبه‌های فرهنگی در مناطق محروم در این رابطه وجود ندارد.
والسلام !!!!!!
همه جای ایران سرای من است. شما بهتر بود خواستار توزیع عادلانه امکانات در سراسر کشور بشوید مثلاچرا یک شهرستانی هنگام مریضی باید ازیک بیمارستان خوب محروم باشد وانوقت تمام امکانات در تهران متمرکز باشد مگه خون اونها رنگین تر هست.رشد تهران هم بیشتر بخاطر پول نفت ومعادن شهرستانهااست ولی امکانات ونفعش برای تهرانی ها.فقط وفقط توزیع عادلانه امکانات وثروت در سراسر کشور
تا زمانیکه تمام امکانات را در تهران متمرکز کرده اید همه افراد مجبورند برای درمان ،آموزش،خرید و....به تهران وارد و خارج شوند.پس باید علت را جستجو کنید و درست نمایید.بقیه مشکلات حل می شود.مطمئن باشید به عنوان یک شهرستانی جز در مواردی که ذکر کردم و با شهرستان مورد اقامتم تفاوت فاحشی وجود دارد حاضر وارد شدن به شهر ۱۱ میلیونیتان نیستم
فقط از مناطق محروم به تهران مهاجرت نمیکنند بلکه تمام پولدارهای شهرستانی و نوکیسه ها هم در تهران منزلی برای خودشان دست و پا کرده و میکنند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۱
این یکی رو به عینه تو همسایگی خودمون داریم. طرف انقدر از نظر فرهنگی عقبه نمیدونه آپارتمان و فرهنگ آپارتمان نشینی چیه اومده تهران نه یکی بلکه چندتا هم خریده و هر وفت سر و کلش پیدا میشه آرامش همه ما همسایه ها رو میگیره!
salam behtarin kar hast
مردم عاشق چشم ابروی تهران نیستند امکانات و اشتغال (نسبت به سایر شهرها) تهران رو تو شهرستانها ایجاد کنید بعد ببینید کی می مونه تو تهران
چه عجب!!! بالاخره یک نفر بعد از چند دهه به این فکر افتاد که جمعیت پایتخت باید محدود بشه؟
البته جمعیت تهران از رقمی که دوستان اعلام کردند خیلی بیشتره اما کاش می شد بررسی بشه که در همین تعداد هم چقدرشون مشغول کارهای کاذب هستند؟
چطور یه تهرانی میتونه بره شمال ویلا بخره واسه حال و حول تعطیلات آخر هفته. گذر نامه هم نمیخواد اما اگه یه بدبخت بیچاره ای بخواد بیاد تهران کار کنه ، مسلمه که باید اونجا ساکن بشه. و این گذرنامه میخواد.!!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۱
به خاطر این که یه تهرانی وقتی میره اونجا روی سر مردمش 24 ساعته آوار نیست. پول با خودش میبره و تازه رونق هم به اونجا میده.
ولی فردی که میاد تهران عمدتا جز بار اضافه و بروز رفتارهای هنجار شکن از جمله رانندگی نامتعارف، به هم زدن نظم آپارتمان به خاطر نا آشنا بودن به فرهنگ آپارتمان نشینی و... چیزی با خودش نمیاره!
توجه به
_ درصد مهاجران غیر ایرانی در تهران و ایران؟
_درصد مهاجر ت به تهران قبل از سا ل 55؟
_ صدور گذر نامه به کلیه افرادی که در تهران شغل دولتی رسمی با سرمایه بالای دو میلیاردتومان دارندو دادن امتیاز به شهروندان هر شهر (حق شهروندی)که قبل از سال 55 در آنجا حضور داشته .
_ بستن مالیات سنگن به افرادی غیر شهروند.
راهکارهای تخلیه جمعیت از تهران است .
کار بسیار درستیست .
!!!!!
بهتره بیشتر از اینکه به فکر صدور گذر نامه برای سکونت در تهران باشیم به فکر اشتغال زایی در دیگر استانها و شهرهای کوچک باشیم هیچ کس در صورت وجود کار و امکانات در زادگاهش آن را ترک نخواهد کرد.
چرا لقمه رو دور سرتون میچرخونید؟خوب به شهرهای دیگه هم امکانات بدین تا مردم مجبور نشن بخاطر این امکانات بیان تهران!
موافقم درصورتیکه امکانات موجود مثل تمام کشورها درسطح کشورپخش باشه
کسی عاشق تهران نیست
کارهای اداری را تمرکز زدائی کنید کسی به تهران نمی آید
در بیشتر کشورها؟؟؟؟
میشه چند تاش رونام ببرید؟ من فقط کره شمالی رو شنیدم که برای رفت و آمد بین شهر هاش مجوز میخواد.
خواهش میکنم منتشر کن.
همه چيز كه با زور و جبر حل نمي شود. به جاي اينكه مهاجرت به تهران رو گرين كارتيش كنيد امكانات و شغل رو در شهرستانها زياد كنيد، مردم نادان نيستند كه شهر خانه خود رو ول كنند و بيان تهران شلوغ و گرون، چون كار نيست تو شهرستان، چون خدمات پزشكي نيست، چون چون چون ....
اگر دولت محترم بودجه و اعتبارات را منصفانه و عادلانه توزیع کنه هیچ کسی حاضر نیست بیخود وبی جهت به تهران یا کلانشهر ها مهاجرت کنه! در دولت نهم و دهم حتی یک پروژه کوچیک در بروجرد فلک زده ما اجرا نشده در کارنامه یکساله دولت تدبیر هم شاهد افتتاح 2 طرح هادی روستائی و این قبیل کارهای عادی و بی ارزش بودیم، وقتی امار بیکاری بروجرد به بیش از 48 درصد می رسه باید شاهد مهاجرت به جاهای دیگر بود، من خودم و 4 برادرم با داشتن تحصیلات عالی در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری ناچار به مهاجرت شدیم و والدین مون تنها در بروجرد موندن! خب یک کم هم انصاف خوبه ! کل بودجه سال 93 شه بروجرد مبلغ 17 میلیارد تومان اعلام شد که به اندازه یک پل هوائی توی تهران هم نیس!
چرا مشکل برای مردم درست می کنید؟ چه کسی به مردم مجوز داد تا در زمین صد متری یا کمترش، ساختمان شش و هفت طبق بسازد؟ چه کسی دارد منطقه 22 تهران را با صدور مجوز ساخت و سازهای چند ده طبقه به کرج متصل می کند؟ برای نجات پایتخت، مجوزهای فله ای ساخت و فروش تراکم را متوقف کنید، خود به خود جمعیت تهران ثابت می شود. در آن صورت مشکل کمبود آب و آلودگی هوای پایتخت نیز به تدریج قابل کنترل خواهد شد.
آیا خریدن ویلا توسط تهرانی در شمال و سایر نقاط کشور مجوز و گذرنامه نمی خواهد؟؟!!
اتفاق کارخیلی خیلی خلی خوبی است . این باعث می شود مهاجرت به تهران و جاذبه شهر تهران برای سوداگری خیلی کم شود
معلومه شهري كه بدون حساب و كتاب مجوز ساخت ميده بدون توجه به تامين آب و برق و گاز اون مشخصه چي ميشه
آخرش يه كلاف سر درگم پر از ترافيك آلودگي هوا و مشكل كم آبي و ....
قبلا كه دفترچه بسيج بود و بدون اون بچه اي رو تويه مدرسه ثبت نام نمي كردن با برداشتن اون خيل جمعيت سمت تهران سرازير شد
هیچ فایده ای ندارد. یک عده مجوز را با دلالی به فروش می رسانند و پولدار می شوند. درست مثل خدمات وام، هولوگرام طرح شبنم، کد اقتصادی و ...
به فکر تمرکز زدایی از امکانات و توزیع عادلانه آن باشید لطفا
طرحه خوبیه به شرطی که درست اجرا شه وای کاش این طرح زودتر بود چرا همه فکر میکنن تهران مدینه فاضلس نیست بخدا نیست
اين نظرات و طرح‌ها عملا تفرقه برانگيزند. به جاي اين كه پايتخت سياسي و اداري را به جاي ديگري منتقل كنيد و آن جا را هم بعد از مدت كوتاهي به تهران 2 مبدل سازيد، بهتر نيست امكانات رفاهي و اقتصادي ساير شهرستان‌ها را با سرمايه‌گذاري به هنگام و درست و موقعيت‌شناسي ارتقا بدهيد تا مردمي كه شهر و ديارشان را براي زندگي بهتر رها كرده و به اين شهر دودزده آماده اند تهران را رها كنند.
روستاها آرام آرام به شهرك‌هاي ويلايي بدل مي‌شوند تغيير چهره اقتصادي و زندگي در كشور به حدي با سرعت در حال اتفاق است كه براي يك نسل قبلي‌هاي ديدن برخي صحنه‌هاي بسيار تاسف آور است.
وقتی توزیع ثروت تو کشور عادلانه نیست همین می شه دیگه.
یه سر برید ببینید مردم عسلویه با اون ثروتش چجوری زندگی می کنن.
ماهشهر همینطور.خارک و....
ببینید تا همه چیز به تهران ختم بشه اوضاع همین خواهد بود.
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل
آخرین اخبار