بازدید 4762

بيدار باش ملی، برای بی آبی

میثم دعایی
کد خبر: ۵۱۴۴۹۸
تاریخ انتشار: ۱۳ تير ۱۳۹۴ - ۲۲:۴۵ 04 July 2015
ایران امروز با مسئله بحران آب دست و پنجه نرم می‌کند و لازمه اتخاذ روش‌های مدیریت این بحران، شناخت دقیق وضعیت امروز ایران از لحاظ شاخصه‌های آبی است. باید ببینیم امروز کجا هستیم تا درک روشن تری نسبت به آنچه که می‌خواهیم برای حل بحران آب در کشور انجام دهیم داشته باشیم. هدف این یادداشت مشخص کردن وضعیت آبی امروز ایران است آن‌هم بر اساس دو شاخص؛ یکی میزان تخلیه آب‌های زیرزمینی و دیگری استرس آبی در ایران.

بيدار باش ملی، برای بی آبی 

تصویر شماره 1 در این یادداشت، نقشه استرس آبی در جهان است که به‌وسیله انستیتو جهانی منابع طبیعی منتشر شده است. هما‌ن‌طور که در این نقشه پیداست، ایران جزو کشورهایی است که میزان استرس آبی در آن «فوق العاده بالا» و بیشتر از 80 درصد است.این بدان معنی است که بیش از 80 درصد منابع آبی ایران که در دسترس کاربران آب است، به طور سالانه از بین می‌رود.

این میزان استرس آبی، باعث خواهد شد که کاربرانِ آب در برابر کوچک‌ترین تغییرات کاهشی در میزان دسترسی به آن، به شدت آسیب‌پذیر شوند. نتایج به‌دست آمده از سوی سازمان ملل نیز همین موضوع را اثبات می‌کند. بر اساس گزارشی که «برنامه توسعه آب سازمان ملل» در سال 2012 منتشر کرده بود، ایران در حال نزدیک شدن به حد «کمیابی آب» است. یعنی حدی که پس از آن، رفع نیاز آبی کاربران آب با مشکلات شدید روبه‌رو خواهد شد. برنامه زیست محیطی سازمان ملل در سال 1998 گزارشی را منتشر کرد که نشان از این داشت که ایران در بالاترین حد و به سرعت به سمت «کمیابی آب» حرکت می‌کند.

در همان گزارش پیش بینی شده بود که در صورتی که همین روند ادامه یابد، تقریبا نیمی از آب در دسترس این کشورها، تا سال 2025 از بین خواهد رفت.    سال 1998 یعنی ۱۷ سال پیش. با توجه به اینکه تمام گزارش‌های سازمان ملل برای کشورها ارسال می‌شود یک سوال مهم اینجا پیش می‌آید؛ اینکه ما در این 20 سال داشتیم چه می‌کردیم؟ و یک سوال مهم‌تر اينكه چه خواهیم کرد؟ اما مسئله تنها این نیست. بحران آب در ایران زمانی برایمان روشن‌تر خواهد شد که بدانیم ایران در بالاترین سطحِ تخلیه آب‌های زیرزمینی هم هست.

تصویر شماره 2، نقشه بحران سفره‌های آب زیرزمینی جهان است که توسط NASA منتشر شده است. همان‌طور که در تصویر مشخص است ‫‏ایران‬ در بالاترین سطح تخلیه آب‌های زیرزمینی در جهان قرار دارد.‬ میزان این برداشت از ‫‏آب‬های ‫‏زیرزمینی‬ بین 12 تا 18 کیلومتر مکعب است. برای اینکه بتوانید درک روشن‌تری از این عدد داشته باشید بگذارید تبدیلش کنیم به متر مکعب ببینیم چقدر می‌شود: بین 12 تا 18 میلیارد متر مکعب! ‬‬اگر همان 12 میلیارد را ملاک قرار دهیم این مقدار آب، یعنی تقریبا 66 برابر سد کرج! (ظرفیت ‫‏سد‬ کرج 183 میلیون متر مکعب است).‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ 

ولی نکته مهم اینجاست که صرف برداشت از آب‌های زیرزمینی خود به تنهایی بحران آفرین نیست. درست است که این برداشت بیش از حد است ولی ما در ایران با کشاورزی با راندمان آبیاری بسیار کم و سامانه انتقال آب غیراستاندارد اثر منفی‌اش را تشدید کرده‌ایم. در کشورهایی مانند استرالیا و ایالات متحده آمريكا به‌وسیله اقداماتی چون تدوین و اجرای طرح ملی آبیاری، اصلاح سامانه‌های انتقال آب و یکپارچه سازی اراضی، توانسته‌اند به عنوان مثال فقط در بخش کشاورزی متوسط راندمان آب را به بیش از 75 درصد برسانند. (این البته میانگین است و در بسیاری از مناطق از این هم بیشتر است.)

در حالی که این میزان در ایران بر طبق آمار فائو، 35 درصد آن‌هم در بهترین شرایط است. مرکز تحقیقات آب و خاک کشور این میزان را 25 تا 32 درصد و وزیر فعلی نیرو 32 درصد اعلام کرده است). راندمان آب آبیاری در ایران حتی از کشورهایی مثل لیبی، مصر، پاکستان و عربستان نیز کمتر است. به عبارت دیگر ما بیش از همه دنیا از سفره‌های آب زیرزمینی استفاده می‌کنیم و در عین حال بیش از همه هم هدر می‌دهیم! به نظرم تعبیر «ولخرجی آب» به سادگی بیانگر وضعیت امروز ایران است.

منبع: قانون
تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۷
دوست عزیز راندمان پایین مسئله نیست مسئله میزان تبخیر آب است وگرنه نفوذ عمقی در مقیاس حوضه، تلفات محسوب نمی شود
یا خدا
یادم میاد جوانی بیش نبودم وتازه درشهرداری شروع به کارکرده بودم شهرمنم دچارکم آبی هست ولی ازاون زمان درجریان مسائلی دریک جلسه به این موضوع اشاره وراه کاری ارائه دادم ومسئولان محترم با استقبالی چون این کره هم نیومده مهندس شده ویا اینکه هنوز بچه ای یا اینکه کی اینو آورده شهرداری بنده را سرافراز فرمودند وهمین الان تازه مسئولان جدید هرزمان منو بینند میگویند اگر طرحهای تو به اجرا درآمده بود ازهمین امسال حداقل ذخیره پانزده سل آب شرب این شهرتامین بود واین است داستان کشورمن دردست عده ای رعیت تازه به دوران رسیده دهاتی بوگندو که این گونه منابع طبیعی را به باد دادند
چرا همه فقط دارن در موردش صحبت میکنن چرا کسی کاری نمیکنه شرکت اب به جای این که برنامه ریزی کنه یه فکری برداره فقط بلده زمینو سوراخ کنه اب بکشه بالا بده مردم اونا هم مثل روانیا مصرف کنن انگار هیچکی نمیخواد باور کنه موضوع رو همه دارن در مقابل فهمیدن مقاومت میکنن یکی داره اسفالت کوچه رو میشوره یکی ماشینشو هر روز میشوره اون یکی با اب شهری تو حیاط خونش باغ راه انداخته …
نمیدونم شاید همه منتظرن تا همه ی منابع تموم شه بعد بگن إ تموم شد حالا چیکار کنیم بیفتیم به جون هم
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
آیا غیر از این است که عزیزان ما در وزارت نیرو از طرف ملت وظیفۀ دادن راه حل و بعد مهمتر از آن اجرای راه حل را دارند؟
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل