مرور روزنامه‌های بیست و نهم فروردین:
پشت صحنه جشن چیست؟
کمتر از دو ماه مانده به برگزاری یازدهمین دوره انتخاباتی ریاست جمهوری در ایران، بار دیگر آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و دکتر محمود احمدی‌نژاد، مهمترین سوژه‌های صفحه نخست روزنامه‌های کشور هستند. احمدی‌نژاد به دلیل برگزاری جشن معروف و پر سرو‌صدایش در ورزشگاه آزادی ـ که قرار است امروز برگزار شود ـ سهم بیشتری در صفحه نخست روزنامه‌های کشور دارد؛ به ویژه که فرمانده ناجا، روز گذشته اعلام کرد که تنها امنیت سخنرانی‌های انتخاباتی، زمان رسمی تبلیغات را تأمین می‌کند و مهمتر از أن، رئیس قوه قضائیه هم استفاده از امکانات دولتی با اهداف انتخاباتی را جرم دانستند.

سخنان رهبر معظم انقلاب در جمع فرماندهان و کارکنان ارتش ـ که در آستانه ۲۹ فروردین برگزار شده بود ـ نیز مورد توجه است، به ویژه‌ آن بخش از سخنان ایشان که به انفجارهای بوستون اشاره داشت و فرمودند: «با هر گونه تهاجم به مردم بی‌گناه مخالفیم» که بازتاب گسترده‌ای در صفحه‌های نخست روزنامه‌های صبح امروز داشت.

انتشار سخنانی منتسب به آیت الله هاشمی رفسنجانی در دیدار با برخی از استانداران دولت‌های سازندگی و اصلاحات در روزهای گذشته حاشیه‌ساز شد؛ به ویژه که این سایت‌ها به نقل از یکی از حاضران در دیدار، سخنانی منتسب به هاشمی منتشر کردند که درباره ارتباط وی با رهبر معظم انقلاب بود‌.

تکذیب این سخنان از سوی سایت شخصی آیت الله هاشمی رفسنجانی و روابط عمومی مجمع در کنار گمانه‌زنی‌هایی که در خصوص کاندیداتوری وی در انتخابات پیش رو، مهم‌ترین موضوعاتی است که روزنامه‌های امروز به آن پرداختند.

روزنامه آرمان هم که تیتر یک خود را به آیت آلله هاشمی رفسنجانی اختصاص داده است از قول ایشان این گونه آورده است: ‌«انحصار طلبان حاضر نیستند زمینه رفع مشکلات را فراهم کنند».

روزنامه ایران در ستون گفت‌و‌شنود خود به مصاحبه روز گذشته علی مطهری اشاره کرده ‌که در آن، علی مطهری از پیشنهاد خود به آیت الله هاشمی برای کاندیداتوری گفته است.
 
«در ورزشگاه آزادی چه خبر است؟» تیتر مشابه بسیاری از روزنامه‌های صبح امروز است که ‌منتظر مراسم ورزشگاه یک صد هزار نفری آزادی هستند؛ رخدادی که رسانه‌ها آن را همایش حامیان و هواداران دولت می‌دانند و از آن به ‌میتینگ انتخاباتی کاندیدای دولت یاد می‌کنند.

روزنامه بهار در گزارش یک امروز خود می‌خواهد از پشت صحنه جشن آزادی بنویسد و به نقل از شبکه اطلاع‌رسانی دانا آورده: پیش‌بینی پروژه اغتشاش یکی از برنامه‌های تدارک دیده شده برای این همایش است.

در گزارش این روزنامه می‌خوانیم: «مرغ دولت یک پا دارد، کوتاه بیا هم نیست؛ جشن صد‌هزار نفری امروز برگزار می‌شود؛ با ‌میلیارد‌ها تومان هزینه. اعتراض‌ها و انتقاد‌ها هم تاثیرگذار نشد، دولت به گفته استاندار تهران با قدرت جشن موسوم به تقدیر از اعضای ستاد تسهیلات سفرهای کشور که به اعتقاد یاران دیروز و منتقدان امروز، گردهمایی انتخاباتی است را در ورزشگاه آزادی برگزار می‌کنند؛ تقدیری که یک‌بار و در ۱۷فروردین امسال در ۳۱ استان کشور برگزار شده بود و حالا قرار است دوباره با جزییاتی بسیار بیشتر انجام شود. آن هم با حضور تمامی کارمندان ادارات سازمان میراث فرهنگی کشور و ۲۰ نهاد دیگر از جمله: وزارت ورزش و جوانان، صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت کشور، وزارت دادگستری، سازمان تعزیرات حکومتی کشور، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزارت آموزش‌وپرورش، شورای هماهنگی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و... به همراه اعضای خانواده‌هایشان. برای یک نمونه از استان بوشهر کاروان ۲۰۰ نفره‌ای برای شرکت در این جشن خبرساز روانه پایتخت شدند. منتقدان فراخوان افرادی از شهرستان‌ها و نیز تهران برای حضور در این همایش صد‌هزار نفره، اسکان و پذیرایی از این جمعیت را هزینه‌ای غیرضروری بر دوش کشور می‌دانند. بر همین اساس، مخالفان با توجه به بی‌سابقه بودن چنین اقدامی برای تجلیل از اعضای ستاد تسهیلات سفرهای نوروزی، آن را حرکتی تبلیغاتی برای انتخابات می‌دانند؛ آن هم برای فراهم کردن زمینه حمایت از نامزد دولت یا احتمال معرفی او در این جشن و در حضور بیش از صد‌هزار نفر که محتمل‌ترین گزینه هم در حال حاضر اسفندیار رحیم‌مشایی است. این در حالی است که معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رییس‌جمهور، اخبار منتشرشده مبنی بر اعلام نامزدی اسفندیار رحیم‌مشایی را در مراسم تقدیر از دست‌اندرکاران سفرهای نوروزی تکذیب کرد».
 
اما در حالی که بیشتر روزنامه‌ها نیز مانند بهار به موضوع جشن آزادی پرداخته‌اند، روزنامه ایران، از جشنی مشابه از سوی هواداران قالیباف خبر داده که در صفحه ۳ این روزنامه درباره آن چنین می‌خوانیم: «همایش ۲۰ هزار نفری حامیان قالیباف در تهران»!

خبر دیگر آن که روز سه‌شنبه یکی از رؤسای ستاد انتخاباتی قالیباف در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران از برگزاری همایشی بیست هزار نفری در یکی از میادین شهر تهران و با حضور قالیباف خبر داد؛ اما کمی نگذشته بود که این خبر از روی سایت باشگاه خبرنگاران حذف شد و روابط عمومی ائتلاف اکثریت در گفت‌و‌گویی این خبر را تکذیب کرد.

در همین حال،‌‌ همان فرد ستاد قالیباف دوباره و این بار در گفت‌وگو با ایسنا، به برگزاری این همایش تأکید کرد و گفت: در این مراسم از محمدباقر قالیباف دعوت می‌شود.

دلاور صیامی با بیان این‌که این همایش از سوی جبهه حامیان ولایت برگزار می‌شود، خاطرنشان کرد: این همایش با هدف ولایت‌محوری و شایسته‌گزینی برگزار می‌شود و در این همایش، معیار یک رئیس جمهور که در راستای ولایت عمل می‌کند، ‌بررسی ‌می‌‌شود.

وی در پاسخ به این‌که آیا این همایش تبلیغات انتخاباتی به شمار می‌رود، گفت: خیر. تبلیغات انتخاباتی در آن زمان غیرقانونی است، برخی، همایش‌های ۱۰۰ هزار نفری برگزار می‌کنند که ان‌شاءالله خیر است و این همایش هم مانند آن ان‌شاءالله خیر خواهد بود».
 
روزنامه خراسان در شماره امروز خود اما چند روز پس از زلزله سراوان با پرداختن به این مسأله، سرمقاله‌ای با تیتر «قبل از آنکه فاجعه بر در بکوبد...» منتشر کرده که در آن می‌خوانیم: «بزرگ‌ترین زلزله ثبت شده در ایران دو روز پیش با قدرت حدود ۷. ۷ ریشتر نه تنها مناطق زیادی را در سیستان و بلوچستان کشورمان لرزاند بلکه شدت و گستره این زلزله پاکستان، دبی، عمان و حتی دهلی را در هندوستان درنوردید که البته به لطف خداوند و به دلایلی از جمله اینکه زلزله بسیار شدید اخیر در عمق ۹۵ کیلومتری زمین رخ داده و مرکز آن نیز در منطقه کویری و خالی از سکنه و با فاصله ۲۰ کیلومتری از شهر «گشت» در منطقه سراوان سیستان و بلوچستان بوده و با وجود اینکه ۴۰ ثانیه هم تداوم داشته است تنها یک قربانی و ۱۲ مصدوم برجای گذاشت. اما به خیر گذشتن این زلزله شدید نباید مسئولان و مردم را دچار غفلت کند و باعث شود که خاطره بسیار تلخ و دردآور زلزله‌های تاریخ ایران که تلفات جانی و خسارت‌های مالی فراوانی داشته است را از یاد ببریم. باید این حقیقت را باور کنیم و از یاد نبریم که کشورمان روی یکی از سه کمربند اصلی زلزله کره زمین قرار دارد که اگرچه تنها ۲۰ درصد زلزله‌های جهان در این کمربند (آلپ - هیمالیا) به وقوع پیوسته است که ایران، اندونزی، هند، نپال، افغانستان، پاکستان، ارمنستان، ترکیه و جنوب ایتالیا روی این کمربند زلزله قرار دارند اما معمولا به خاطر وقوع زمین لرزه‌ها در عمق کم زمین در این کمربند، زلزله‌ها تلفات جانی و خسارت‌های مالی فراوانی به دنبال داشته است و همچنین نباید فراموش کنیم که زلزله بوئین زهرا که حدود ۵۱ سال پیش در نزدیکی تهران رخ داد با قدرت ۷. ۱ ریشتر بیش از ۱۱ هزار قربانی گرفت‌».
 
حضور آثاری از هنرمندان ایرانی در حراج کریستی دوبی و فروش یک میلیون دلاری تابلوی «باغ اسرار» اثر فرهاد مشیری در این حراجی هم بازتاب چشمگیری در روزنامه‌های صبح امروز داشت.

شرق عکس و تیتر یک خود را به این مسأله اختصاص داده ‌و در مطلبی با نام «هنر ایران هم «دوبی» را لرزاند» می‌نویسد: «در شب اول حراج کریستیز که به آثار بالا‌تر از ۵۰هزار دلار اختصاص داشت، مجموعا ۹۵درصد کار‌ها به فروش رفت که موفقیت بزرگی است و به اعتقاد من، این نقطه امیدوارکننده‌ای برای اقتصاد هنر خاورمیانه به حساب می‌آید. قیمت‌های بالا باز هم متعلق به ایرانی‌ها بود و خوشحالم که هنرمند گرانمایه ایرانی، فرهاد مشیری موفق به ثبت بالا‌ترین رقم فروش در این حراج شد. موضوع اصلی درباره کار‌ها این است که امسال واقعا کار مشیری خیلی قوی بود و اگر هم محمود سعید، هنرمند رکورد‌دار مصری اثری به قوت تابلوی مشیری داشت، او هم به فروش بالایی دست می‌یافت. با تمام این‌ها، بعضی اوقات دشوار است بگوییم کدام اثر بهتر از بقیه بود. با اینکه مشیری در این حراج خوش درخشید، اما اثر زنده‌رودی هم بی‌نظیر و قوی بود؛ همین‌طور «شفیق عبود» هنرمند درگذشته لبنانی و «فاتح مدرس». در مجموع کیفیت آثار عرضه‌ شده در حراج ۱۶آوریل خوب بود و نه تنها ایرانی‌ها که آثار عموم نمایندگان خاورمیانه از دید من با قوت و کیفیت است. در عین حال به این نکته باید اشاره کنم که حضور مجموعه‌دارانی از ایران برای رقابت برای خرید آثار ایرانی هم ارزنده بود. به ایرانی‌ها می‌گویم که بازارشان امسال خیلی قوی بود و تخمین ارزش واقعا دشوار است. بسیاری از کارهای معاصر، اندیشمندانه و خلاق بودند که فروششان خوب بود و رفتند».