یه إدم با سواد تر پیدا نکردید که به مصدق توهین کنه. تو بازار نفت همین الان هم قرارداد ها برای شش ما یا بیشتره و مثلا برای تحویل در ماه مارس. سلف خریدن یعنی همین معلوم نیست چی میگه. نفت ملی به نظر استاد یعنی چی؟؟
چشم دولت ایران به میلیاردها دلار سود با مجانی کردن برق
دویچه وله :حسن روحانی در اظهاراتی که در شرایط تحریم و سقوط درآمدهای دولت برای بسیاری ممکن است شگفتانگیز باشد، اعلام کرده است: «برق ۳۰ میلیون جمعیت کممصرف ایران از دو ماه آینده مجانی است و هزینهای بابت آن پرداخت نمیکنند».
در نگاه اول شاید این موضوع عجیب به نظر برسد، اما اگر واقعا دولت بتواند مصرف داخلی برق را با توسل به تشویق مردم به مصرف کم برق حتی به صورت جزئی کاهش دهد، میلیاردها دلار درآمد صادرات برق خواهد داشت.
بر اساس آمارهای وزارت نیرو، کل مصرف برق کشور در سال گذشته خورشیدی ۲۷۱ تراوات ساعت بوده و بر اساس آمارهای لایحه بودجه سال جاری و گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، درآمد دولت از این میزان فروش برق به مردم ۲۲.۵ تریلیون تومان بود.
امسال دولت در نظر دارد ۲۴ تریلیون تومان درآمد از محل فروش برق به مردم داشته باشد که با احتساب نرخ آزاد دلار در روزهای جاری، به یک میلیارد دلار نیز نمیرسد.
اما نکته جالب این که ایران پارسال ۸ تراوات برق صادرات کرده بود و ارزش این میزان برق صادراتی به افغانستان و عراق حدود ۸۰۰ میلیون دلار است.
به عبارتی ساده، در حالی که میزان مصرف داخلی برق ایران ۳۴ برابر صادرات است، اما درآمدهای دولت از فروش داخلی و خارجی برق چندان تفاوتی نمیکند.
مقامهای دولتی تاکنون بصورت جسته و گریخته به این موضوع اشاره کردهاند، اما اگر میزان مصرف داخلی برق ایران با تشویق مردم به رفتن در ردیف کممصرفها تنها ۱۰ درصد کاهش یابد، درآمدهای صادرات برق ایران ۳.۳ برابر خواهد شد و به ۳ میلیارد دلار خواهد رسید که سه برابر درآمدهای کنونی دولت از کل فروش برق به مردم است.
بر اساس ارزیابی آژانس بینالمللی انرژی، اگر ایران پارسال به جای فروش برق به مردم، همان برق را در بازارهای منطقهای صادر میکرد، ۵۲ میلیارد دلار درآمد بیشتری به دست میآورد.
این نهاد بینالمللی میگوید ایران پارسال کلا ۸۶ میلیارد دلار یارانه پنهان داشته که ۵۲ میلیارد دلار آن یارانه برق، ۱۸ میلیارد دلار یارانه پنهان محصولات نفتی و بیش از ۱۶ میلیارد دلار نیز یارانه پنهان گاز بوده است.
یارانه پنهان یعنی اختلاف درآمد دولت از فروش داخلی و خارجی کالاها و حاملهای انرژی.
مورد مشابه محصولات نفتی
در مورد محصولات نفتی، ایران پارسال قیمت بنزین را تا حد چشمگیری افزایش داد، موضوعی که به اعتراضات گسترده مردمی و اعتراضات آبان منجر شد.
اما بر اساس برآورد شرکت مشاوره انرژی "فکتز گلوبال انرژی" ایران در سه ماهه اول سال جاری میلادی (تقریبا زمستان پارسال) روزانه ۸۴ هزار بشکه بنزین مازاد تولید کرده و این رقم در سه ماهه دوم سال جاری میلادی (بهار امسال) به ۱۷۲ هزار بشکه رسیده است.
در تابستان امسال نیز انتظار میرود بنزین مازاد ایران روزانه ۱۳۸ هزار بشکه باشد.
خبرگزاری رویترز نیز ماه ژوئن از قول چندین منبع گزارش داده بود ایران ماهانه پنج نفتکش نه چندان بزرگ را برای صادرات بنزین به آفریقا و کشورهای آسیایی راهی اقیانوسها میکند. میزان صادرات ماهانه بنزین ایران به بازارهای دور حدود ۱.۵ میلیون بشکه و به کشورهای همسایه ۳ میلیون بشکه است. ایران تا نیمه اول پارسال صادرات بنزین نداشت، اما از زمستان پارسال تاکنون صدها میلیون دلار از صادرات بنزین پول به دست آورده است.
این آمار مورد تایید گزارشهای رسمی نیز هست. بر اساس آمارهای رسمی گمرک، ایران در بهار سال جاری تقریبا ۶۹۰ میلیون دلار بنزین صادر کرده است.
مصدق نفت را دولتی کرد . اما تنها مردی در تاریخ ایران که نفت را ملی کرد که البته نزاشتن کامل کارش را انجام بده احمدی نژاد بود تنها کسی که بخشی از پول نفت را مساوی ریخت تو حساب تک تک مردم اگر میزاشتن کامل کارش را انجام بده و یارانه های غیر نقدی را حذف میکرد برای همیشه اقتصاد ایران واقعی میشد دیگه هرگز کاهش ارزش پول ملی را نداشتیم
این که بگوییم دوران نفت تمام شده و در تولید و وزارتش رو تخته کنیم تقلیل نیرو و.. خیلی مضحک هست و تعهدات 2 ساله فروش اوراق نفتی بار اقتصادی الان رو با شرایط سنگین تر به دوسال اینده منتقل میکند و در نهایت چرخه تولید نفت کشور بشدت اسیب میبیند.