در ارتباط با وضعیت حاکم در فضای کشور بعد از شهادت سردار سپهبد سلیمانی و اعلام ایران مبنی بر گرفتن انتقام سخت و اعلام آمریکا مبنی بر حمله به ۵۲ نقطه کشور، سازمان هواپیمایی کشوری و شرکت فرودگاهها بر اساس بخش m از بند ۳.۲. ۳. ۶ از انکس ۱۵ ایکائو می بایست نوتم صادر می کرد. وظایف کشورها در امور هوانوردی در کنوانسیونهای بین المللی و الزامات سازمان بینالمللی هواپیمایی کشوری ایکائو پیشبینی شده است. در این پیمان و ۱۹ ضمیمه آن الزامات بخشهای مختلف هوانوردی مطرح شده است و در اسناد مربوطه ایکائو تشریح شده است. قوانین و مقررات کشور ما نیز در امور هوانوردی منطبق بر الزامات بینالمللی مذکور تدوین شدهاند.
از نظر قوانین و مقررات داخلی سازمان هواپیمایی کشوری به عنوان متولی صنعت هوای غیرنظامی وظایف مشخصی دارد. به عنوان مثال در ماده ۱۰ قانون هواپیمایی کشوری مصوب سال ۱۳۲۸ آمده است که «اداره کل هواپیمایی کشوری (در حال حاضر سازمان هواپیمایی کشوری ) میتواند در مواردی که امنیت عمومی یا علل نظامی ایجاد می نماید با تصویب هیئت وزیران پرواز هواپیمای ایرانی یا خارجی را بر فراز قسمتی از خاک کشور ممنوع یا محدود یا مقید به شرایط خاصی نماید.»
از منظر مقررات و الزامات بینالمللی انکسهای ۱۹ گانه ایکائو وجود دارند و شرح و تفسیر آن در اسناد مربوطه آن آمده است.
در ارتباط با موضوع سانحه هواپیمای ۷۲۷ اوکراینی، انکسهای ۱۹، ۱۱، ۱۵ و ۱۷ الزامات مختلفی را در ارتباط با ایمنی و امنیت پروازها بیان کرده اند. همچنین در سند شماره ۱۰۰۸۴ ایکائو وظایف سازمان هواپیمایی کشوری در مواجهه با ریسکهای ناشی از قرار گرفتن هواپیما در فضایی که تهدیدات نظامی وجود داشته و یا احتمال آن میرود بیان شده است. این سند ایکائو بعد از حمله موشکی به هواپیمای مالزی در اوکراین در سال ۲۰۱۴ توسط ایکائو پس از بررسیهای زیاد منتشر شد که هم اکنون ویرایش دوم آن نیز صادر شده است.
در ارتباط با وضعیت حاکم در فضای کشور بعد از شهادت سردار سپهبد سلیمانی و اعلام ایران مبنی بر گرفتن انتقام سخت و اعلام آمریکا مبنی بر حمله به ۵۲ نقطه کشور، سازمان هواپیمایی کشوری و شرکت فرودگاهها بر اساس بخش m از بند ۳.۲. ۳. ۶ از انکس ۱۵ ایکائو می بایست نوتم صادر می کردند.
در بند ۳. ۱. ۳ از سند شماره ۱۰۰۸۴ مقرر شده است که در شرایط وجود ریسک ایمنی ناشی از تهدیدات نظامی باید تونم صادر و تدابیر ایمنی لازم بهمنظور حفظ ایمنی در نوتم ذکر شود.
در بند 3.1.6 از سند مذکور گفته شده که صرفا زمانی که نتیجه ارزیابی ریسک نشان دهد که ریسک در سطح قابل قبولی قرار دارد، اجازه پرواز صادر شود.
همچنین در بند 3.1.7 از سند یاد شده گفته شده که سازمان هواپیمایی کشوری زمانی که یک تهدید نظامی و یا احتمال یک تهدید را میدهد از بخش نظامی و بخشهای دیگر برای ارزیابی ریسک درخواست کمک می نماید.
این کارشناس حقوقی چنین بیان کرد: در سانحه اخیر نه ارزیابی ریسکی انجام شده و نه از بخش نظامی درخواستی شده است.
تا به حال می گفتند بخش نظامی باید به ما می گفت تا محدودیت ایجاد کنیم ولی سند ایکائو و قوانین و مقررات داخلی می گوید که مسئولیت این امر با سازمان هواپیمایی کشوری بوده است، خصوصاً اینکه سند ۱۰۰۸۴ ایکائو میگوید از بخش نظامی جهت ارزیابی ریسک درخواست کمک شود. برای ارزیابی ریسک باید کمیته ایمنی در سازمان هواپیمایی کشوری تشکیل و اقدام به ارزیابی ریسک می کردند، در صورتی که طی سالهای اخیر دفتر ایمنی از ساختار سازمان هواپیمایی کشوری حذف و در دفتر دیگری ادغام شده و وظایف آن هم بین دفاتر مختلف پخش شده است. شرکت فرودگاهها نیز باید کمیته ایمنی تشکیل و ارزیابی ریسک انجام میداد که نداد.
در حال حاصر سازمان هواپیمایی قصور خود را در این زمینه اعلام نماید.
یعنی سربازی که میره تو سامانه پدافندی میشینه نمیتونه شمال و جنوب خودش رو تخشیص بده ؟
بعد به چه مناسبت این سامانه ۱۰۰ متر جا به جا شده و چرا تغییرر جهت داده شده ؟
فرودگاه مهر آباد و امام خمیتی جزو جیاتی ترین فرودگاه ها هستن چطور توی این شرایط حساس اولویت اونها پایین تشخیص داده شده .
کجای این گزارش اعلام شده که سپاه چرا بعد از سه روز باید اعلام کنه که موشک رو ما زدیم . یعنی اگه این تصاویر گرفته شده توسط رهگزان نبود هیچوقت قبول نمیکرد
۵-۶ پرواز به فاصله ی کمی در همان شب دقیقا از همان مسیر از بالای سر اوپراتور رد شدند. این اوپراتور چطور فقط این شی را متخاصم تشخیص داده؟ با شنیدن صدای هواپیما و دیدن مسیر پروازهای متوجه شماا و جنوب خود نشده؟
در زمان عملیات نظامی و احتمال عکس العمل دشمن چطور یک هواپیمای غیر نظامی به همین راحتی اجازه پرواز می گیرد
آیآ از پرواز ایرباس ۶۵۵ درس نگرفته بودید؟
و مگر می توان باور کرد در پشت چنین سامانه خطرناکی یک اپراتور تا این حد ناشی و مبتدی قرار گیرد؟