از تجربه قرارداد گذشته درس بگیرید و این کارخانه های خودروسازی را کلاً کنار بگذارید و با کارخانه های جدید با توجه به تجربه گذشته و بدون هیچ گونه رودربایستی قرارداد ببندید. علی برکت الله اگر هنوز به غرب خوش بین هستید و فکر می کنید در شب های قدر هر سال توبه می کنند و امیدوارید که امسال دیگر توبه واقعی باشد. علی برکت الله ها را فراموش نمی کنیم.
چرا حقوق مصرف کننده ایرانی پایمال میشه، این شرکت ها با ژست مشتری مداری در بازار رقابتی حضور دارند و در حال حاضر به خاطر رونق ماشین های برقی بازار رقابتی خود را از دست داده اند. نباید به همین راحتی و بدون پرداخت خسارت بدعهدی به بازار ایران برگردند. پرداخت خسارت به مصرف کننده ایرانی و نه به اصطلاح شرکت های ایرانی خواسته ایست که می بایست دستگاه قضایی به عنوان مدعی العموم به آن ورود پیدا کند و مطالبه گر آن باشد.
اولا ما میگیم رفتن یا ایران رو ترک کردن اونا از تعلیق یا توقف موقت نام می برن! ثانیا باید و ناچاریم که از ورود خودروسازان مطرح جهانی استقبال کنیم چون کشورهای در حال توسعه مثل ما - حتی همین چین که بزرگترین خودروساز جهان شده- برای توسعه صنایع و بخصوص خودروسازی نیازمند شرکتهای مطرح هستند!
دست از خودروهای بی کیفیت چینی و فرانسوی بردارید
به دنبال ماشین های ژاپنی، کره ای و حتی مالزیایی بروید بهتر است به دنبال عقد قرار داد همکاری با خودروسازهای آلمانی و انتقال تکنولوژی از ایشان باشید
پاسخ ها
ناشناس
||
۱۷:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۲۴
از کی تا حالا ماشینها کره و مالزی با کیفیت شدن؟
ناشناس
||
۱۷:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۲۴
امیدوارم به این هدف برسیم
افرین
||
۰۹:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۲۵
افرین افرین افرین ولی مشکل اینه که دنبال المان و ژاپن نمی روند این نیسان زامیاد ماشینی هستش که تکنولوژیش مال سال 1970 هستش هنوز وانت رو دستش نیومده اخه کجا میشه بنز و بی ام و را با این ماشینهای فرانسوی و کره ای و چنین مقایسه کرد بعد 10 سال هنوز ماشین مثل روز اولش کار می کنه !
ناشناس
||
۱۲:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۲۵
کی میاد توی کشوری که با دنیا سر لجبازی داره سرمایه گذاری کنه؟
با توجه به امضاء تفاهم نامه همكارى ٢٥ ساله با چين بهتر أست از خودرو سازان چينى كه در حال حاضر بزرگترين توليد كننده خودرو درسطح جهان ميباشد براى مشاركت دعوت شود. ضمنا در حال حاضر خودروهاى برقى NIO چينى بزرگ ترين رقيب TESLA بحساب ميايد و دو شركت بزرگ خودروسازى در ايران ميتوانند با همكارى NIO خطوط توليد خودروهاى برقى را راه اندازى نمايند. عملكرد كشور چين در مقابل تحريم ها بسيار منطقى تر از اروپايى ها و مخصوصا شركت هاى پيمان شكن فرانسوى بوده است ( توتال، رنو، پژو…)
به نظر بنده این شرکت را نباید به ایران راه داد.فرانسه بدترین کشور در تعهد به قراردادهایش بوده و پررو ترین. زودتر از همه وارد و بیدرنگ هم فرار کرده ایت.
همین خودروهای داخل رو ارتقا بدید بهتره
میدونی چارا؟
چون سال بعد دوباره ی تحریم میشه نیستن، خودشو قطعاتش سر به فلک میگذاره
وگرنه به جای بازگشت این ها واردات رو آزاد کنید