در واقع کارشاسی ارشد تکمیل کننده کارشناسی است و درستش اینه که مرتبط باشند: جالب است دفترچه فراگیر پیام نور سالهاست که برای ارشد رشته های معماری و طراحی شهری این شرط مرتبط بودن را دارد! پس دستمریزاد پیام نور
بعنوان عضو هیات علمی که مشعول به تدریس در یکی از دانشگاه های خارج از ایران هستم و خودم تحصیل کرده در ایران هستم؛ کاملا هم با مصوبه و هم با نحوه آن مخالفم. اساسا این مقدار تصدی گری وزارت علوم در همه شئون دانشگاهی سبب افت علمی شده نه این مساله؛ علاوه براینکه چنین برنامه ای اگر هم امکان پذیر باشد باید یک فرآیند چندساله را طی کند تا افراد از همان دوره کارشناسی بتوانند برنامه ریزی کنند. جدا یک نامه که تا مرداد ماه فرصت داده تا لیست رشته های مرتبط استخراج شود هیچ ارتباطی با مفهوم برنامه ریزی ندارد. البته دولت فعلی در بسیاری از موارد دیگر درک خود را از برنامه ریزی و مدیریت به خوبی نشان داده است.
در حال حاضر با توجه به اینکه قوانین صحیحی نداریم با این کار موافقم. البته لیست رشته های مجاز اگر خیلی محدود نباشد و رشته های نزدیک به هم امکان شرکت داشته باشند. ولی دلیل مخالفتم این نیست که حق ادامه تحصیل را در رشتهی جدید از کسی بگیریم بلکه دلیل مخالفتم عدم حمایت از این افراد در اینده است. چون ما قوانین مناسبی در این زمینه نداریم.
به عنوان مثال شخصی که رشته لیسانسش با ارشدش متفاوته بهره زیادی از مدرکش نمیبره در اکثر مواقع در استخدام، حذب هیت علمی و حتی کار های غیر دولتی این به عنوان یمک نقطه ضعف تلقی شده و شخص در رقابت جذف میشه. در صورتی که در کل دنیا این موضوع صادق نیست. من خودم دکتری رشته ای را دارم ولی چون لیسانسم تا حدودی بار رشته دکتری ام متاومت است در اکثر رقابتها استخدامی حذق میشم و کسی به رزومه منم توجه نمیکنه. بنابراین به نظر من اگر از ابتدا چنین امکانی نباششه که افراد از این طریق از حقوق حودشون محروم بشن بهتره تا اینکه راه باز باشه و در نهایت سودی برای شخص نداشته باشه. کسی هم که علاقه داره بهتره از لیسانس شروع کنه به خوندن رشته جدید.
با اعمال قوانین سلبی نمیتوان نظام آموزشی را اصلاح کرد. این کار فقط حق کسانی را که به دلیل عدم هدایت تحصیلی صحیح، رشتهای نامناسب را در دوره کارشناسی انتخاب کردهاند ضایع میکند و به طور خاص با جلوگیری از ورود افراد مستعد به رشتههای انسانی، این رشتهها را بیش از گذشته در ایران تضعیف میکند. با اصلاح کنکور از جمله اصلاح ضرایب دروس تخصصی و همچنین الزام مصاحبه برای کسانی که تغییر رشته میدهند و یا افزایش تعداد واحدهای جبرانی برای این دانشجویان میتوان مشکل را حل کرد.
ایم یک حرکت خوبه
کاش رشته های که دانشگاها تدریس میشه رو مورد بازنگری قرار بدهند و در صورتی که استاد های لایق وجود ندارند این رشته ها رو از اون دانشگاها بگیرند.