به نظر می رسد آنچه امروز تحت عنوان زابان فارسی از آن یاد می شود گویش زبان فارسی نوشتاری است که با اکثریت غریب به اتفاق زبانهای محلی فارسی متفاوت است و در واقع آموزش این زبان آکادامیک برای تمامی ایرانیان از مدرسه شروع می شود و البته بعدا پایه ارتباط اقوام اعم از فارس و عرب خوزستانی و عرب سواحل شمالی خلیج فارس و ........... و ترک و آذری و ترک خراسانی و ترک قشقایی و ترک خلج و ترک..... و لر چهار لنگ و لر هفت لنگ و خمسه و بویر احمدی و چهار محالی و ....... و بلوچ و سیتانی و...... و تات و مازنی و گیلانی و کرد و کرد کرمانج و لک و ایلام و آسوری و ارمنی و.........زرتشتی اوستایی و .....و دها گویش رایج در مناطق گوناگون کشور می شود.
حال اگر در پاره ای از نقاط کشور تاکید خاصی بر یک زبان و یا گویش وجود دارد باید به سابقه تاریخی موضوعات آن منطقه معطوف و خواسته زبانی طبق اصوال قانون اساسی پس از مداقه جدی و پس از فراگیری مطلوب زبان آکادامیک فارسی مدرن و نوشتاری و گویشی رسمی به سایر زبانها در صورت وجود بودجه و شرایط پرداخت.
چرا مثلا آموزش زبان ترکی خراسانی و کردی کرمانجی خراسانی که هر دو در معرض اضمحلال هستند نباید آموزش داده شود و فقط تاکید مثلا روی زبان ترکی آذری و :ردی غرب کشور است.
خود این نگرش آموزش زبان محلی در مقاطع تحصیلی فقط روی چند زبان رایج در کشورهای اطراف مانند ترکی و آذری و عربی و کردی اقلیم کردستان و بلو..... تاکید دارد و اصلا اعتنایی به بعضی خرده فرهنگها و زبانها ندارد.