کاش روزی برسد که صاحب کشوری شویم که مسئولان فقط به منافع ملی فکر کنند و در تصمیم گیری تصمیم واحد بگیرند. یعنی هم دولتی ها هم بخش خصوصی یکدل باشند. وقتی رنو و پژو و یا حتی کره ای ها در بدترین شرایط به ما پشت کردند و توتوتا سر آن خودروی تشریفاتی آنطور با ما برخورد کرد ، تصمیم در مورد اینها محکم ، واحد و به نفع مملکت و افراد باشد. انشااله روزی به این جا برسیم.
دبير كل انحمن لوازم خانگي ميشه بفرماييد چرا لوازم خانگي خارجي كه مسءوليتي ندارن عمرشون بيش از ١٠ برابر لوازم خانگي داخليه
ولي قيمتش پايين تر و توليد كنندگان داخل كه بعضي وقتها حتي يه يدكي دستگيره در يخچال هم ندارن چقدر بيشتر از لوازم خانگي خارجي مسءوليت ميپزيرن؟
اتفاقا نباید خودروسازان با تویوتا وارد تعامل شوند. بهتر است خود تویوتا وارد شود و مجوزهای ورود و تولید در ایران را بگیرد و رقیب خودروسازان فشل ایرانی شود.
در غیر اینصورت باز شاهد بدبختی مردم و رانت به خودردسازان خواهیم بود.
به خودروسازان خارجی مشوق حضور و تولید در ایران بدهید تا بساط قمار خودروسازان جمع شود و مردم نفس بکشند
وزیر صمت: ما با تویوتا مذاکره نمیکنیم؛ شرکتهای خودروسازی ما مذاکرات را انجام میدهندبله زور ولابی ورانت بر واردات خود چرخید و دست عنان را هم اختیار خود سازی داخلی دادند تا دوباره رس این مردم را بر سر قیمت بکند وبا هر قیمتی که میخواهند پدر خریداران را در بیاورند دست مرموز وزرای پیشین همچنان در وزارت صمت کارساز است برای شفاف سازی میبایست خرید بصورت مناقصه بین اللمللی برزگذار وخریدار شود آن هم به قول روس ها از کشور دوست نه کشورهای غیر دوست .نه کشورهای که با کشورمان سیاست دوگانه دارند .وزمانی که اعلام شده است خیلی زیاد است واز کشور خودرو خریداری شود که زودبازده باشد ودر انبازهایشان مانند خودرو سازان ایرانی انبار شده است با این تفاوت که آنان به دنبال مشتری میگرددند وخودرو سازان ما با ندانم کاری وتولید شرکتهای اقماری .دچار کمبود قطعه میباشند .
شریعتمدار ثی وضعش خوبه شغل پردرآمد ابدی داره، کامپیوتر اپل رومیزشه! خبر از مردم نداره که تحت شدیدترین فشار اقتصاذی هستند. یک همه پرسی کنید شریعتمداری میفهمه چقدر در این مورد طرفدار داره