منظورشان از به مردم واگذار شود، این نیست که به مردم واگذار شود، منظورشان فروختن آنها به کلان سرمایه داران است. در واقع شرکت های فروخته شده از دست دولت به نام خصوصی سازی خارج میشوند اما عملا نهادهای فرادولتی با خرید سهام آن، اختیارش را به دست میگیرند. خوب این که داستان جدیدی نیست. شرکتهایی که در تملک بانکها هستند رو به یکصدم قیمت واقعی یه خودیها واگذار میکنند ! خودیها هم بر پایه این واگذاریها از بانکها تسهیلات ( وام بدون بهره ) میگیرند و هاپولی میکنند و بعد هم میشن ابر بدهکار بانکی در یک کش و قوس چندین ماهه میرن کانادا و دو سه نفر آبدارچی و نظافتچی رو میگیرند و تو بوق و کرنا میکنند که گرفتیم
عرضه مستقیم خودرو توسط خودرو ساز چه تفاوتی با عرضه خودرو در حراج دارد!؟ غیر از اینکه آنجا قیمت براساس قیمت تمام شده واقعی باید باشد اینجا در حراج براساس عرضه قطره چکانی و تقاضای میلیونی!
قیمت خودرو در بازار سر به فلک کشیده است و هنوز دست بردار نیستند
چرابه عقل وشعورهموطنانتان کم لطفی میفرمائید باورکنید همه آنها میفهمندوقتی میفرمائیدواردات خودروبه بازارارزکشورمان فشاری نمیآورد مابخاطرشماقبول میکنیم فقط بفرمائید کدام کشوری دردنیادرقبال اتومبیلهای صادراتی خودبه کشورما ریال باارزش ماراقبول میکندوازتقاضابرای دلارویورو وامثالهم بخاطر گل روی مامیگذرد نام یکی ازآن کارخانه های اتومبیل سازی خارجی رابیاورید تافرمایشات تائید شود
"هشدار ربیعی درباره «کوتاه شدن فاصله زمانی شکلگیری بحرانها»" دقیقاً نظرات و تحلیل های ما هم همین گونه است و خوشحالم بالاخره در بین مسئولین یک نفر پیدا شد که یک تحلیل درستی از بحران های اجتماعی برخواسته از مشکلات اقتصادی و... را ارائه دهد. البته نه تنها فاصله بین دو بحران کوتاه تر می شود بلکه زمان بحران و اعتراض مردم هم طولانی تر می شود و به مرور به جایی می رسیم که دیگر بحران خاموش نمی شود تا مشکلات بصورت ریشه ای حل شود.
آقای میرسلیم منظورت کدام ارزانیه؟ خودروی بی کیفیت رو به بیش از دو برابر قیمت کارخانه قالب می کنید تازه منت هم می گذارید؟؟!!!
من که ازتون نمیگذرم چون بعد از سالها ۱۵۰ تومن تونستم وام بگیرم ولی به قدری همه چی ریخت به هم که دیگه قدرت خرید خودرو رو ندارم و فقط به خاطر قولی که به بجه هام دادم شرمنده موندم.