این باندهای مافیایی هرجوری که دلشان میخواهند بازندگی مردم بازی میکنند واین یک نوع نقض حقوق بشر است چرا که هرایرانی حداقل حق دارد برای خود یک ماشین داشته باشد . باید بدون نوبت وبدون دردسربتوانیم خرید کنیم.
آقای دکتر قالیباف روت نمی شه بگی این همون فروش بر مبنای قرعه کشیه با این تفاوت که در این شیوه ٬ خریدار فقط یک بار در سال فرصت ورود و خروج به/از فرآیند خرید را دارد در حالی که قبلا جند مرتبه در سال این فرصت را داشت و تا آنجا که به آخر صف مربوط می شود ٬ زمان رسوب اجباری بیعانه اش هم در روش فعلی بیشتر می شود.
حقیقت این است که مافیای خودرو جایی در میان درب کارخانه تا مصرف کننده فعال است نه درون کارخانه خودروسازی!
این مافیا که از بازوهای رسانه ای ( هم در صدا و سیما و هم در تابناک و ...) بهره می برد از یک سو زمین گیر کردن صنعت خودروسازی واقعی داخلی را هدف قرار داده و از سوی دیگر نوسان گیری سوداگرانه از حاشیه قیمت تحمیلی به تولید کننده و مصرف کننده. طبیعی است که تجارتخانه های وارد کننده خودرو هم در همین کوره می دمند.
یه سوالی پیش اومده این که اینها میگن سالی یک میلیون خودرو تولید میکنن در حالیکه باید ماهی حداقل 100 هزار خودرو بفروشن اما ماهی 10 هزا تا هم نمیفروشن! یا در آمار دروغ میگن یا دارن انبار میکنن یا از در پشت کارخونه میدن بیرون!
اگه 5 میلیون شرکت کنند وهریک 100 میلیون پول مفت توحلقوم لگن سازها بریزند با دلار45 تومان میشه بیش از 11 میلیارد دلار.
خوب کل سهام تویوتا رو بخیرید و بجای فرغون تویوتای با برند ایرانی تولید کنید توکشور
بنظر من این خودرو سازها میخوان هم از توبره بخورن و هم از آخور .... به این معنی که اگه غرب روی خوش به ایران نشون بده و اینا هم کوتاه بیان ممکنه قیمت ها افت کنه و اونوقت خودرو سازها با توجه به پولی که بلوکه کردن مردم رو بازی میدن و مجبورشون میکنن خودروهاشون رو بخرن و اگه هم توافقی نشه اونوقت چون گفتن تعهدی ندارن خیلی ها رو از سرشون باز میکنن و باز دلال بازی و ادامه شامورتی گری ...
پس برای چی میگویند تحریم نعمت است؟
اگر نعمت نبود و تحریمی وجود نداشت و اقتصاد آزاد بر کشور حاکم بود آیا ملت فهیم ایران به دنا و یا سورن پلاس و یا پژو 207 یکمیلیارد پول میدادیم؟
به ماشین چینی دو میلیارد پول می دادیم؟
یا مثل آدمیزاد پول خود را برای خرید ماشین کم اصطحلاک و کم مصرف ژاپنی خرج میکردیم؟