تحلیل غلطی است که مردم ما پر مصرفند. آیا در جهان ماشینهای مردم تابوت پر مصرف است؟ آیا در جهان مردم خودرو الکتریکی ندارند؟ آیا در جهان مردم از گازوییل بعنوان سوخت استفاده نمی کنند؟ این ادعا که ایرانیها بنزین زیاد مصرف می کنند غلط و کذب است. بجای آن بیایید کیلومترهای طی شده توسط ایرانیان و دنیا را مقایسه کنید. در می یابید که ایرانیان با مصرف بیشتر کیلومتر کمتری طی می کنند. این یعنی اینکه وضع کیفی ماشینها افتضاح است نه اینکه مردم پر مصرفند. ماشین را ارزان کنیبد و لگنهای تابوت رو از خیابان جمع کنیید بعد بیایید و مصرف ایران و جهان رو مقایسه کنید.
سلام
تا سه سال قبل هر کس خودرویی داشت اگر پولی دستش می آمد سعی می کرد خودرو خود را تبدیل به خودرویی جدید نماید یعنی آن را فروخته و با اندوخته موجودش اتومبیلی نو بخرد. ولی با گران شدن خورود افراد سعی می کنند خودرویی جدید خریده و خودروی قبلی را نیز بعنوان سرمایه حفظ نمایند چون ارزش پول بشدت کاهشی شده لذا اتومبیل قبلی خود را به زن ، فرزند می دهند تا استفاده کند و از فروش آن و ذخیره پول بی ارزش جلوگیری می کنند این است که هرروز بر ماشین ها اضافه شده و هرخانواده دو سه اتومبیل دارد. این تقصیر مردم نیست این تقصیر بی لیاقت های حکومتی است که هر روز ارزش پول ملی را فرو می ریزند و بر قیمت اتومبیل که کالایی مصرفی است بعنوان کالائی سرمایه ای می افزایند. بالطبع با انباشت خودرو و از رده خارج نشدن برمصرف بنزین افزوده می شود آنهم با اتومبیل های مدل دهه های قبل که مصرف بالایی نسبت به همترازهای جهانی دارند.
اگر جلوی حقوق ها و دریافتی های نجومی در شرکت نفت گرفته شود قیمت تمام شده بنزین بسیار کمتر میشود و نیازی نیست که بنزین گران شود. حقوق صدها میلیونی عده ای نباید با گران کردن بنزین از جیب مردم پرداخت شود.
آن کارشناس محترمی که مصرف سرانه بنزین ایران را با سایر کشورها مقایسه کردند بدانند که تعداد زیادی از مردم ایران امکان تهیه خودرو ندارند و این مقایسه قیاس درستی نیست. بی عدالتی باعث شده تا تعداد کمی از جامعه از کل یارانه بنزین برخوردار باشد و اکثریت فقط افسوس بخورد. تبعات یارانه انرژی عدم نوآوری در تولید موتورهای با راندمان بالا و بیکاری متخصصان این حوزه، سرکوب استفاده از انرژی پاک، بی کاری در حوزههای پیشگیری از اتلاف انرژی و.... در نهایت بیکاری حدود 3 میلیون جوان تحصیل کرده است