چند روز قبل شیوه رد صلاحیت یکی از نامزدهای اتاق بازرگانی را تحلیل اطلاعاتی کردم و اینبار قصد دارم این فرایند را تحلیل حقوقی کنم. (صد البته میدانم که این موضوع در این بسته خبری وجود ندارد)
بحث من کما فی السابق بر مکاتبه شماره 13051/1402/1931 مورخ 1402/03/27 و دلیل رد صلاحیت یکی از نامزدهاست که عدم اجابتِ دعوت به مصاحبه از سوی نهاد اطلاعاتی ذکر شده است.
1) قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل سخت، فاقد آیین نامه اجرایی است.
وزارت اطلاعات در انجام وظیفه محوله در ماده5 قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل سخت، مبنی بر تهیه آیین نامه ظرف 3ماه از ابلاغ قانون در آبان 1401، و به تصویب هیأت دولت رساندن آن، کوتاهی کرده. ظاهراً به دلایلی این موضوع در لیست اولویت های وزارت اطلاعات نبوده است.
ولی در هر حال این قانون در تا این لحظه فاقد آیین نامه اجرایی است و در زمره قوانین معطل است.
2)آیین نامه انتخابات اتاق بازرگانی در دسترس عموم نیست و نقل قول هایی که در رسانه ها از این آیین نامه آورده شده همگی گزینش شده هستند.
3)وزارت اطلاعات مکاتبه مستقیم اتاق بازرگانی و مکاتبه بلاواسطه ی اتاق با وزارت در ارسال لیست نامزدها را فاقد اعتبار ارزیابی و از پاسخگویی به آن اجتناب می کند. بعدتر این مکاتبه با واسطه حراست وزارت صمت انجام می شود که حتی در این مرحله نیز پاسخ استعلامات برای ارسال به اتاق بازرگانی، رونویسی و بازنویسی می شوند و در یکی از مکاتبات "مرکز احراز و تعیین صلاحیت وزارت اطلاعات" به عنوان منشأ داده های ارسالی اعلام می شود.
(منبع: گفتوگوی خبرگزاری فارس با سیدحمید حسینی عضو اتاق بازرگانی)
4) مهلت مقرری که انجمن نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی برای پاسخگویی به استعلامات به رسمیت می شناسند "10 روز" ذکر شده در آیین نامه انتخابات اتاق بازرگانی است اما وزارت اطلاعات و منتقدان عملکرد انجمن نظارت "یک ماه" ذکر شده در قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل سخت را به عنوان مهلت مقرر به رسمیت می شناسند.
تا اینجای کار محل منازعه را تبیین کردم از اینجا به بعد به تناقضات در عملکرد وزارت اطلاعات و منتقدان عملکرد انجمن نظارت می پردازم.
1) یکی از راهکارهای سید محمد حسینی (منتقد) در گفتگوی با فارس، ابطال آرای فردی است که صلاحیت او (آقای ا.ک) به دلیل اجابت نکردن دعوت به مصاحبه با کارشناس اطلاعاتی، از سوی وزارت مشخص نشده را دارد که به معنای رفتار با ایشان به روش افراد رد صلاحیت شده است. ولی این درخواست با تبصره 1 ماده 1 قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس در تناقض است. مطابق این تبصره عدم پاسخگویی باید به مثبت بودن نتیجه استعلام تفسیر شود و نه به نتیجه مخالفت!
ماده 1 - تبصره ۱- مراجع مذکور موظفند ظرف یکماه از دریافت استعلام، نتیجه را اعلام نمایند. چنانچه در مهلت مقرر پاسخ داده نشود، استعلام، مثبت تلقی میشود.
2) پاسخ مشروح وزارت اطلاعات در خصوص آقای ا.ک با هیچیک از بندهای مذکور در ماده2 قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس قابل انطباق نیست. (متن این ماده را به دلیل طولانی بودن در انتهای نظر خواهم آورد)
سوال: منتقدین عملکرد انجمن نظرات بفرمایند اجتناب از شرکت در مصاحبه با کارشناس اطلاعاتی، به عنوان دلیل مخالفت با استعلام (پاسخ منفی) بر کدام یک از این بندها قابل انطباق است.
محدوده اعلام نظر نهادهای طرف استعلام در تبصره 3 ماده 1 قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس مشخص شده است.
ماده 1 تبصره ۳- قوه قضائیه درباره بندهای «ت»، «خ» و «ذ» و وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه درباره سایر بندهای موضوع ماده (۲) این قانون اعلام نظر میکنند. (خارج از این محدوده نمی توانند اعمال قدرت کنند)
3) ثبت نام برای انتخابات هیأت رئیسه اتاق بازرگانی یک ماه قبل از تاریخ انتخابات اعلام می شود تا فرصت کافی اخذ پاسخ استعلامات از وزارت اطلاعات وجود داشته باشد. این موضوع با فرصت یک ماهه وزارت اطلاعات برای پاسخگویی در تبصره 1 ماده 1 قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس، در تعارض است و مطابقت آن بر فرصت ده روزه آیین نامه اتاق بازرگانی بیشتر است.
نتیجه گیری:
با توجه به محتوای آیین نامه اتاق و تأیید مهلت 10روزه برای استعلامات - بدون ارجاع موضوع به قانون نحوه مشاغل حساس- به نظر نمی رسد و با علم به معطل ماندن قانون به دلیل قصور وزارت اطلاعات در انجام تکالیف ماده 5قانون در تدوین آیین نامه، به نظر می رسد که مراحل مذکور در ماده 3 قانون در شناسایی بعنوان شغل حساس برای این جایگاه، در کارگروه ماده3 قانون طی نشده و محسوب کردن جایگاه مورد بحث در اتاق بازرگانی فاقد پشتوانه قانونی است و انتخابات اتاق در این دوره، از شمول قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس خارج است.
داده های به کار رفته در این نظر از نوشتار "تخلف انجمن نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی در نادیده گرفتن ردصلاحیت سلاحورزی" مورخ ۱۴۰۲-۴-۴ خبرگزاری فارس اخذ شده است.
لینک مطلب در سایت خبرگزاری فارس:
http://fna.ir/3dh37p
پیوست:
متن ماده 2 قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس
ماده ۲- انتصاب اشخاص ذیل در مشاغل و پستهای حساس ممنوع است:
الف- کسانی که خود، فرزندان یا همسر ایشان تابعیت مضاعف دارند.
تبصره- این بند نافی اعمال ماده (۹۸۹) قانون مدنی مصوب ۱۳۰۷/۲/۱۸ و اصلاحات بعدی آن و ماده (۹۸) قانون مدیریت خدمات کشوری نمیباشد.
ب- کسانی که به اسلام، نظام جمهوری اسلامی، ولایت مطلقه فقیه و قانون اساسی اعتقاد و التزام عملی ندارند.
تبصره- اقلیتهای دینی شناختهشده در قانون اساسی صرفاً از شرط اعتقاد به اسلام معافند و سایر شرایط قانونی تصدی مشاغل حساس را باید دارا باشند.
پ- کسانی که در جهت تحکیم مبانی رژیم سابق نقش مؤثر داشتهاند.
ت- کسانی که به مجازات جرائم خیانت در امانت، کلاهبرداری، اختلاس، ارتشاء و تصرف غیرقانونی در اموال عمومی محکوم شدهاند.
تبصره- در تصرف غیرقانونی در اموال عمومی، محکومیت قطعی به مجازات درجه (۱) تا (۵) مقرر در قانون مجازات اسلامی ملاک عمل است.
ث- وابستگان تشکیلاتی به احزاب، سازمانها و گروههای محارب، معاند و غیرقانونی
ج- مظنونان و مرتکبان جاسوسی به نفع بیگانگان و ارتباط با اتباع بیگانهای که مراکز امنیتی و اطلاعاتی مستنداً آن را نهی کردهاند.
چ- آمران و مباشران راهاندازی شبکههای ماهوارهای و وبگاه(سایت)های اینترنتی ضد اسلام، ضد مذهب رسمی کشور و ضد انقلاب و فعالان علیه نظام و عوامل مرتبط با آنها و نیز فعالان در نشر و انتشار موارد مستهجن در فضای مجازی
ح- استعمالکنندگان و معتادان به مشروبات الکلی، مواد مخدر و روانگردان
خ- محکومان به قاچاق مواد مخدر و روانگردان، سلاح و مهمات جنگی و همچنین کسانی که به جرائم علیه امنیت ملی و خارجی و حدود شرعی محکوم شدهاند.
د- مشهوران به فساد و متجاهران به فسق
ذ- کسانی که در جریان تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی، متخلف شناخته شده و توسط مراجع قضائی به مجازات تعزیری قطعی درجه (۱) تا (۵) محکوم شدهاند.
تبصره- چنانچه در تمامی موارد فوق، خلاف ان در مراجع صالح قضائی اثبات یا حکم برائت صادر شود، ممنوعیت مذکور رفع خواهد شد.
ویژگیهای پاسخ استعلام از مصوبه ۱۳۹۹/۷/۲۷ هیأت وزیران در خصوص استعلام مرتبط با حریم ها و زیرساخت ها، قابل استخراج است. اگرچه ممکن است در استعلام مشاغل حساس شرایط کمی متفاوت باشد اما ویژگیهای کلی یکسان است و واضح، غیرمشروط و غیر قابل تفسیر بودن از ویژگیهای پاسخ استعلام است. چرا که در سازمان مقصد الزاماً کارشناسانی که بتوانند این نظرات تخصصی را تفسیر کنند حضور ندارند. بنابراین نتیجه استعلام نباید نیازمند تفسیر و یا تفسیر بردار باشد.
۳- مراجع صادرکننده استعلام مرتبط با حریم ها و زیرساخت ها از جمله خطوط انتقال گاز و نفت، منابع آب و خطوط انتقال، دکل فشارقوی، میراث فرهنگی، شهر، حریم های زیست محیطی، منابع طبیعی و مراتع، صنایع دامپزشکی، امنیتی، فرودگاه ها، راه آهن، جاده و تأسیسات اتمی مکلفند به درخواست های دریافت شده از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور، ظرف پانزده روز کاری به صورت واضح، غیرمشروط و غیرقابل تفسیر پاسخ دهند. عدم پاسخ در مهلت یاد شده، به منزله موافقت با درخواست می باشد.
تبصره ۱- پاسخ ثبت شده به منزله پاسخ قطعی مرجع صادرکننده استعلام می باشد و غیرقابل تغییر است.
تبصره ۲- مراجع موضوع این بند موظفند تا پایان آبان ماه ۱۳۹۹، حریم های مرتبط را اعلام و در پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی خود اعلام نمایند.
حق تعدیل و سانسور برای تابناک محفوظ است.
و البته بر اساس سوابق می دانم که تابناک علاقه ای به انتشار تحلیل های حقوقی ندارد و این نظر من هم که کاملا خارج از موضوعات بسته خبری است. ولی چون نظر قبلی من (تحلیل اطلاعاتی) به عنوان تحلیل حقوقی ارزیابی شده بود بد نیست جهت تنویر فکر کارشناسان اطلاعاتی، تحلیل حقوقی نیز منتشر شود. شاید ایشان در محیط کاری خود جویای علت عدم تدوین آیین نامه اجرایی قانون مورد بحث شدند و نظر من منجر به اندکی اصلاح در امور شد.
بابت روده درازی عذرخواهم. خواستم بحث نسبتاً جامعی کرده باشم
آقای رحیم پور، شما اگر توی خیابان عادی همراه بری کسی ترور نخواهد کرد.خودت رو به یاران انقلاب نچسبون!!! چه کسی بهتر از شماها که باعث ریزش رای مردم شده اید؟؟!
پاسخ ها
ناشناس
||
۱۱:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۸
یاران انقلاب اگر اهل تفکر باشند بهتر از ایشان پیدا نخواهند کرد
بابا آخه کسی که حقوق 19 ملیونی داره که حتما یه خونه دیگه داره از قبل! وام مسکن برای بدبخت بیچاره هایی که با حقوق کارمندی معمولی و کارگری میخواند مثلا خونه بخرند بعد بیاند ماهی 19 ملیون قسط بدند؟!! آخه از کجا بیارند
چه زندگی حقیرانهای که همه تصمیمات شما بر اساس اینه که «دشمن» رو ناراحت کنید. مهم نیست چی برای ما خوبه، فقط مهمه دشمن ناراحت بشه! معنی ضمنی این دیدگاه اینه که شما فکر کردن بلد نیستین، فقط مطمئنین که این دشمن همیشه بدی شما رو میخواد و خیلی هم داناست چون همیشه هم میدونه چی برای شما بده!
پاسخ ها
ناشناس
||
۱۱:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۸
تا وقتی دشمن باشد دقیقا همینطور است اما اگر دست از دشمنی و زیاده خواهی بردارد دیگر دشمن نیست و فقط رقیب است که قصه فرق می کند
اون مدیر کل بارزسی جهاد کشاورزی خودش شکر خورده که گفته تو بازار
کمبود شکر نیست
مرد حسابی با کت شلوار اتو کشیده زیر کولر نشستی یوقت از سرما نلرزی؟
چرا نمیای تو کف بازار تا ببینی چه خبره؟نکنه گرمازده میشی؟
تا کی ما باید جرم شما نابخردان و.........رو بکشیم و همچنان باید پس دهیم؟آخه گناه ما چیه که گیره شما........افتادیم؟
در پایان درودی میفرستم خدمت آندسته از هموطنانی که
همچنان،نظارهگر نظراتمان در این سایت هستند
و تابناک همچنان بتاب