بسمه تعالي
يك پيشنهاد : " بجاي گفتن هزار تومان بعنوان واحد ، يك " اسم " انتخاب شود. يعني بجاي اينكه بگوييم 1000 تومان مثلا بگوييم 1 ----( اسم انتخاب شده ) ".
قضيه برداشتن چهارصفر است و در واقع اگر بخواهيم به جاي هزار تومان بگوئيم يك تومان ؛ بايد 4 صفر را برداريم . كه ميدانيم تبعات اقتصادي ؛ اجتماعي و سياسي زيادي خواهد داشت.
بگذاريد موضوع را باز كنم . " ريال " را كه هنوز ميشناسيد. اما آيا ميدانيد يك ريال چند عباسي است ؟ ميدانيد يك ريال چند شاهي است ؟ميدانيد يك ريال چند دينار است ؟
تا آنجا كه بنده يادم هست يك ريال 20 شاهي است .اما آيا نسل امروز شاهي و عباسي و پنابادي را ميشناسند ؟
آيا ميدانند روزگاري واحد پول ايران بوده است ؟ چگونه اينها به تاريخ سپرده شده اند. ؟
- از زمانيكه واحد بزرگتري به نام " ريال " روي كار آمد.
و البته همان اوايل عباسي و شاهي هم بعنوان خرده هاي ريال استفاده ميشدند . كسي هم اعتراضي از روي كار آمدن ريال نداشت . اما با گران تر شدن اجناس و ميكرو تورم هاي آن زمان ها كم كم احتياج به واحد بزرگتري بنام "تومان " پيدا شد كه البته خود مردم بصورت غير رسمي استفاده از آن را شروع كردند .
اينكه اين اسم را چه كسي انتخاب كرده نميدانم اما در هر صورت نياز به يك واحد بزرگتري كه حتي اگر يك صفر هم كه شده از اعداد مورد استفاده روزانه مردم كم كند باعث شد كه نه تنها آن را بپذيرند بلكه ازآن استقبال هم بكنند .
آيا به اين مهم توجه كرده ايد كه " تومان " را كه مردم بسيار قبولش دارند هنوز هم بعنوان پول رسمي ايران شناخته نميشود ؟
بهر حال با روي كار آمدن غير رسمي تومان توسط مردم كم كم شاهي و عباسي به فراموشي سپرده شدند . با اين روش كسي از واحد پول آن زمان صفري كم نكرد .
دولت آن زمان 20 شاهي را معادل يك ريال اعلام كرد ودر مقابل مردم هم 10 ريال را معادل يك تومان قرار دادندوبا انتخاب واحدهاي بزرگتر اجزاي كوچكتر فراموش شدند.
اينروزها ريال هم از لحاظ اقتصادي ارزشي ندارد . چه كالايي ميتوانيد پيدا كنيد كه ارزش آن با ريال محاسبه شود ؟ هيچ كالايي راميشناسيد كه مثلا 20012 ريال ارزش گذاري شود ؟ آيا آن 12 ريال آخر را كسي در نظر ميگيرد؟ اصلا يك تومان هم به همين سرنوشت دچار شده است . توي دخل ( همان صندوق دريافت و پرداخت امروزه) هيچ كاسبي 5 توماني پيدا نمي كنيد. اگر جايي خريد كنيد ؛ ممكن است 5 توماني يا شايد 10 توماني را به شما پس ندهد. نه اينكه داشته باشد و ندهد ، بلكه اصلا ندارد .
اما مشكل امروز، تورم بي سابقه يا در اصل بي ارزش شدن پول يا به عبارت بهتر كم ارزش شدن پول در مقابل كالاست.
بنابراين بايد بجاي اينكه از تعداد صفرها كم كنيم و بخواهيم به زور هم كه شده ارزش ريال و تومان را دوباره بالا بياوريم بيائيداين واقعيت را قبول كنيم كه اين دو ارزششان در مقابل كالا بسيار كم شده است.
فراموش نكنيم كه برداشتن چند صفر يعني اينكه قصد داريم به همان تعداد صفرها ارزش ريال را افزايش دهيم . البته ظاهرا كار خوبي است . اما بدنبال آن و با تصوراتي كه ازارزش فعلي ريال و تومان در ذهن مردم است تورم شديد و احتمالا غير قابل كنترلي را در پي خواهد داشت . پس بيائيد آنها را جزو اجزا قرار دهيم و همگي اينها را در يك واحد بزرگتر و با اسم ديگربگذاريم .
" تاكيد ميشود حتما با يك اسم ديگر ".
اينكار آن تنش ناشي از كم كردن صفرها را نخواهد داشت. ضمن اينكه دقيقا همان كار را انجام ميدهد. فقط كافي است به هزار توماني يك اسم بدهيم مثلا يك ( ؟ ) . مثلا فرض كنيد : يك " روني " برگرفته از نام مقدس رو ح الله موسوي خميني (ره ) يا " جاسان " برگرفته از نام جمهوري اسلامي ايران .
بنابراين روي اسكناس هزار توماني كه البته برابر با هزار تومان هم هست ومبلغ 10000 ريال نيز حتما قيد ميشود علاوه بر آن نوشته ميشود " يك روني " يا هر اسم ديگر.
با اينكار مثلا يك خانه اي كه 80 ميليون تومان قيمت دارد در اصل در مي آيد : 80000 روني . كسي هم به اين مسئله اعتراضي نخواهدكرد زيرا اين مقدار همان 80000000 ( 80 ميليون ) تومان است.الان هم قيمت رسمي اين مورد ميشودهشت صد ميليون ريال.
اما ميبينيم كسي از عدد ريالي آن استفاده نميكند وبا اينكه ميدانيم كه حتي تومان هم واحد رسمي كشور نيست اما در نظر پذيرفته شده وعملا از معادل توماني آن استفاده ميشود ، پس چه اشكال دارد كه بجاي يك واحد غير رسمي به نام تومان از يك واحد باز هم غير رسمي ديگر به نام مثلا " روني " استفاده كنيم .با اين حساب يك ميليارد تومان ميشود يك ميليون روني .
با اينكار اجناسي با قيمت كم مشكلي پيدا نمي كنند. و بتدريج كه تورم بيشتر ميشود يا در اصل ارزش پول كمتر ميشود واحد ريال هم ميرود دنبال شاهي و عباسي ، و" تومان " مي ماند كه البته كم كم سرنوشت ريال را پيدا ميكند .
اما مسئله اصلي ريال است كه مانند ميخي كل اين مجموعه را به يك نقطه محكم كوبيده است .
و اگر امروز بجاي ريال ؛ تومان بعنوان واحد پول رسمي كشور انتخاب شود.عملا يك صفر از مجموعه اعداد اقتصادي حذف ميشود. در مورد آثار وتبعات اين كار نیز باید اندیشید این طرح حتما باید توسط اقتصاد دانان بررسی و تائید گردد.
اما يك صفر كم كردن چاره ساز نيست چراكه عملا همانطور كه ذكر شد قبلا بطور غير رسمي از طرف مردم حذف شده است .
بنابراين ضروري است كه تعداد صفرهاي بيشتري حذف شود .
اما با انتخاب يك اسم براي واحدهاي پولي بزرگ اين حذف تو سط مردم و به مرور صورت خواهد گرفت وگرنه دولت روزي مجبور ميشود با سيل انتقادات و با بجان خريدن تبعات زياد ( تورم هاي ساختگي قابل پيشگيري ) اينكار را انجام دهد.
حذف چهار صفر از ارقام اقتصادي فعلي ، طبيعتا با پيشنهاد دولت و با تصويب مجلس شوراي اسلامي و با تبعات زياد و البته با سروصداي زياد و بعنوان ايجاد مشكل و تورم و... صورت ميگيرد اما در صورت انتخاب یک اسم براي واحد پولي بزرگتر مورد نظر ( بستگي به اينكه حذف چند صفر در نظر باشد و در اينجا هزار توماني ) مردم خودبخود واحد هاي كوچكتر را كنار گذاشته و عملا ريال را فراموش خواهند كرد . ميماند تومان كه بستگي به ميزان تورم لازم باشد تا كي از آن استفاده شود و لازم ميشود كه يك زمان مناسب كه هيچ تنش اقتصادي نداشته باشد از طرف مجلس شوراي اسلامي جايگزيني تومان به جاي ريال بعنوان واحد پول كشوراعلام شود كه البته بايد تمهيدات لازم خودش بكار برده شود. اينكارشايد آن زمان نه تنها مشكل ساز نباشد بلكه باز كردن گره از كار مردم نيز قلمداد شود .
بهر حال بعد از مدتي كوتاه اين واحد جديد كه درواقع مجتمع واحدهاي قديمي است جاي خود را باز ميكند . در معاملات هم بجاي اينكه گفته شود يك ميليون تومان گفته ميشود " هزار روني" . بجاي مثلا 70 ميليون تومان گفته ميشود : " 70 هزار روني " .
در واقع بجاي اينكه از اصل حذف صفر استفاده كنيم كه تبعات زيادي دارد وبجاي باز گرداندن ارزش ريال و تومان كه تقريبا غير ممكن است از اصل فشرده سازي و فراموشي واحدهاي كوچكتر و يا ريزتر استفاده ميكنيم كه تصور ميكنم مشكل زا نباشد. در ضمن اين راهي است براي مهار آثار و تبعات تورم ، اما نه بصورت رويارويي با آن ، بلكه بصورت همراهي ضمني و آرام با آن و بتدريج كم كردن از اثرات مخرب و مشكل ساز آن .
نكته مهم تصميم گيري در مورد حذف واحد پول قبلي و انتخاب واحد مجتمع تر بعنوان واحد جديد است كه مطالعات اوليه زيادي بايد درمورد آثار و تبعات آن انجام گردد و پيش بيني مشكلات پيامد صورت گرفته و تدابير لازم بعمل آيد.
البته ميتوان حتي براي 100 ريالي ( يعني 10 توماني ) و 1000 ريالي ( يا همان 100 توماني ) و.... اسامي ديگري انتخاب كرد . اينكار از يكطرف باعث ميشود بتوان بمرور واحدهاي كوچكتر را براساس نياز حذف كرد .اما مشكل آن تعدد اسامي و ايجاد مشكلات ديگري است كه بايد در مورد اجرايي بودن آن انديشيد.
1- اول باید تورم به صفر برسد بعد این کار انجام شود وگرنه با این تورم تا 20 سال دیگه دوباره ارزش پول بسیار کم میشه و دوباره باید به فکر حذف صفر بیفتند
2- حذف 4 صفر از پول کشور هزینه بسیار بالایی دارد ولی تاثیری در قدرت پول ما ندارد اصولا قدرت پول به اندازه واحد آن نیست مثلا ین ژاپن در مقایسه با خیلی پولها واحد پولی خیلی کوچکی است ولی یکی از قدرتمند ترین پولهای جهان است
3-اگر 4تا صفر از پول حذف بشود یعنی هر 1000 تومان میشود 1تومان بنابراین برای اجناس با قیمت زیر 1000تومان یا با قیمتهای غیر رند باید واحد کوچکتری تعریف شود
نتیجه: این مسئولین بجای انجام این طرح غیر لازم و نامفید که هزینه هنگفتی به بیت المال وارد میکند سعی کنند تورم را به زیر 5 درصد برسانند بسیار مفید تر است برای جامعه
شما را به خدا قسم میدم قبل از اقدام کار کارشناسی کنید حذف 4 صفر از پول محاسبه معادل آن در نزد مردم به یکباره نوعی هرج و مرج اقتصادی در پی خواهد داشت .
10000 ریال یعنی یک ریال و 5000 ریال چقدر میشه ؟