من سوالم اینه که مخابرات از ارائه خدماتش سود میبره یا نه؟ حالا چرا نباید جزئی از سودش رو بابت ارائه فاکتور هزینه کنه؟اصلا به مخابرات چه ربطی داره که من مشتری فاکتور میخوام یا نه؟من مشتری میتونم برم تعزیرات علیه مخابرات شکایت کنم به دلیل عدم ارایه فاکتور؟ کنتورشم که تو منزل ما نیست مثل کنتور آب و برق و گاز . با استدلال صرفه جویی میتونین از فردا قبضی هم بابت عوارض اتوبانها هم صادر نکنینا. اونوقت خیلی حال میده نه؟
من چند سالی رو تو ژاپن گذروندم اون موقع که ما تو خونه ها تلفن بیسیمی نداشتیم اونا موبایل داشتند که تازه تو ایستگاهها و تونلهای مترو هم آنتن میداد و قبضهامون رو حتی میتونستیم به سوپر مارکت سر کوچه و یا دکه سیگار فروشی که پایانه الکترونیکی داشت پرداخت کنیم و با وجود اینکه 120 میلیون نفر تو وسعت خاک 1/5 ایران زندگی میکنند و کمبود کاغذ و منابع دارند باز هم برگه های کاغذی تحویل میدادند منتهی کوچک و جم و جو بود ، در ضمن اگه راست میگن بیان در جاهای دیگه صرفه جویی کنن برای مثال میتونین به حیف و میل میلیاردها تومان در بزرگراه آزادگان حد فاصل فتح و خلیج اشاره کرد ! چه کسی پاسخگوست ؟ ؟
اصولا در کشور مشتری مداری و احترام ارباب رجوع یک شعار بسیار فریبنده است و سازمانی که بنام " مصرف کننده"وجوددارد وبرای حمایت از مصرف کنندگان "خواب خواب است"
مگر زمانی که مخابرات در اینترنت و بهنای باند کم فروشی و سهل انگاری کرد انفاقی افتاد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
سلام البته ممکنه برای دولت صرفه جوبی شود ولی برای مشترکین هزینه بر . البته الان بعضی از ادارات فیش حقوقی را به صورت اینترنتی ارایه می دهند.و این لازم است که حتما مجبور شویم خط اینترنت بگیریم .
عزیزان من برای نسل اینده خوب هست اما نه الان این کار باید حداقل 15 سال بعد اجرا شود مثل پدر و مادر من پیر هستند و سواد هم ندارند تو شهرستان هم زندگی میکنند اونا چطور قبوضشان رو پرداخت کنند هیچ یک از پسراش هم پیش اونا نیست
خوبه به شرطی که راهکار مناسب جایگزین بشه!
در روش پرداخت از طریق 1818 رمز دوم کارت مشترک و در اصل حساب های بانکی (در مرحله انتقال) اگر شنود شود موجب دردسر خواهد شد و قانونا شرکت مخابرات مجاز به منوپل کردن و آگاهی از اطلاعات حساب مشتریان نیست