در مورد این واقعه و موارد مشابه بنظر میرسد که یک مشگل سیستمی وجود دارد تا یک مشگل اخلاقی. برای مثال اگر توجه بفرمایید همین ایرونی بزعم شما عجول وقتی توی فرودگاه لندن یا آمستردام میخواد سوار یا پیاده از هواپیما بشه چقدر مرتب و منظم میباشد ولی به محض اینکه میخواد توی تهران از هواپیما پیاده یا سوار بشه یهو قاطی میکنه. شما اگه توجه بکنید ما توی ایران قبل از انقلاب جلوی ایستگاههای اتوبوس یا سینماها یکسری نردههای فلزی بود که تا حدودی مردم را بصف میکرد که متاسفانه بعد انقلاب بمرور برچیده شد. بهر حال مشکلات اینچنینی یکسری مسائل نیمه مهندسی میباشد که دنیا سالهاس که حلش کرده است و خیلی هم پیچیده نیست. در پایان بنده فکر میکنم وصل کردن اینجور مشکلات را به اسلام و اهل بیت شاید درست نباشد هر چند که امیدواریم انشاءالله اصول و مبنا برگرفته از اسلام باشد.
با تشکر فراوان از مقاله تان
یک نکته میگویم روی آن فکر کنید: ریشه در بیماری "خودخواهی" ما ایرانیان است نه در تعجیل. ما فقط به فکر خود هستیم نه به فکر خود و دیگران. "صلاح جامعه" در فکر ما جا ندارد لذا به رشوه، بی قانونی، بد راندن و غیره خو گرفته ایم.
به نام خدا
با سلام و احترام و تسلیتی عمیق به خانواده های این نوگلان پرپر شده. وقتی فکر می کنم این حادثه می توانست برای هر یک از ما پیش آید تنم می لرزد! خدا صبر دهد.
اما از باز گشت استاد به عرصه قلم خوشحالم. هر چند کور سوها نیز دارند رنگ می بازند اما نومید نباید بود!
به نظر من یکی از مهمترین مشکلات ما این است که همه زورگو شده ایم و زورپذیر. این درد اصلی ماست. این درد مانند خوره دارد جامعه و فرهنگ زیبای ما را نابود می کند و ما -هر یک به نوبه خود- مشغول بیرون کشیدن گلیم خود از آبیم! در هر حال نوشته های استاد هنوز زیباست. به سهم خود ممنونم.
جناب استاد سلام
اینکه از زاویه ای دیگر و نقادانه به موضوع نگریسته اید و نه به راه اقای معتضد رفتید و نه راه وکیل خاله شادونه را در پیش گرفتید و در حقیقت گناه را به گردن خود شرکت کنندگان که بیشترین انها همین کودکان معصوم بودند خوب است . اما واقعا فرهنگ سازی کار کیست؟ خود مردم در کجای دنیا من البدو الی الان فرهنگ سازی کرده اند . حاکمیت کاری جز این دارد؟ دولت کاری جز این دارد؟
درهمه این ناهنجاریهای اجتماعی که متاسفانه گریبانگیر اغلب ما ایرانیها شده است در مرحله اول خود افراد مقصر هستند که هیچ وقت فکر نمی کنند با این عجله به کجا می خواهند برسند در مرحله بعد نظام آموزشی کشور به صورت عام است اعم از آموزش و پرورش - صداوسیما و هرسازمانی که به نوعی متولی بخشی از آموزش مردم است .
بله مایه تاسف است چنین رفتاری از مردمی با تمدن سه هزار ساله!!!!!. وقتی چهره معصوم کودکان را دیدم جگرم کباب شد. یکی از وظایف وسایل ارتباط جمعی ( یعنی صدا و سیما) بر طرف کردن این ناهنجاریها و بی فرهنگی ها است(مهندسی فرهنگی). چه خوب بالاخره صدای مسولین هم در آمد است اما چه کسی باید صدا و سیما را به وظایف خود آگاه کند یا شاید هم آگاه است ولی فکر میکند که مهندسی فرهنگی قرطی بازی است و لازم نیست. شاید هم مسئولین فکر میکنند که اگر چند مبلغ دینی یه روضه بخوانند و از مردم پول بگیرند مردم رفتارشان درست میشود. یاد حرفهای یکی از مسولین وزنه برداری افتادم وقتی که ملی پوشان آن رشته دوپینگ کرده بودن وزنه برداران مسلمان و شیعه در حالی که کافران این کار را نکرده بودن. ایشان گفتند هر وقت ما از مسئولین خواستیم که برای اعضای ملی پوش یک برنامه فرهنگی بگذارید یه بابائی آمد و یه روضه خواندو پولش را گرفت و رفت. روضه یه مراسم مقدس است و در آن شکی نیست که برای زنده نگهداشتن معصومیت و پاکی و حقانیت شیعه و اعمه اطهار(ع). اما آیا دوستان، بدون نگاه متعصبانه مگر نه اینست که هر چیزی جای دارد. من شیعه هستم و به آن افتخار میکنم. و دنبال رو اسلام ناب محمدی هستم. بنده هر چه تلاش کردم در آپارتمان منزلمان به جمات حالی کنم که شیرابه زباله را روی پله ها هنگام پائین بردن آن نریزید موفق نشدم تاره یه چیزی هم بده کار شدم آن هم چه همسایه های یکی از یکی به اصطلاح مومن تر. آیا این ایمان قبول است. ایا این رفتار نوعی بی شعوری یا بیماری نیست که دامن ما را گرفته ؟ آیا شما میتوانید به همسایه های من حای کنید که کفش خود را در راه پله در نیاورند و بوی کفش شان را نثار ما نکنند. آیا درست که ما در صف اول نماز جماعت باشیم و همسایه خود را آزار دهیم.
واقعیت امر این است که سالهاست ما صبح تا شب فقط به عیوب دیگران فکر می کنیم و آنها را نمایش می دهیم . هیچ وقت دنیا را با وقعیتهایش ندیده ایم. آنچه مسلم است ما ایرانیها در رفتارهای اجتماعی دارای مشکلات و ناهنجاریهای شدیدی هستیم ولی چون همیشه به خودمان تخفیف می دهیم این عیوب را نمی بینیم.
با تشکر فراوان از مقاله تان