ما که دومین کشوری هستیم که منابع گازی داریم چرا نیروگاه شازند اراک در زمستان از گاز استفاده نمی کند و مازوت استفاده می کند و یکسره دود آن به خورد مردم اراک می رود. در زمان وزارت آقای .... قرار بود کارخانه آلومینیوم اراک را به دو راهی الیگودرز ببرند که این آقا مانع شد حالا جواب این همه سرطانی در اراک را بدهد.
دو ماه آخر بهار ، سه ماه تابستون و يك ماهه اول پاييز اهواز خاك آلوده بود و نمي شد نفس كشيد حتي يه روز هم ادارات تعطيل نشدند اما به محض رويت ذرات معلق در تهران هوا بد شد !!!
كاش اهواز پايتخت بود كه بهش توجه مي كردين :((
بنظرمیرسد آلودگی برای کارکنان دولت در تهران و دانش آموزان آن هم در روزهای خاصی از هفته که وصل بشودبه تعطیلات آخر هفته مضر است بقیه ملت و سایر شهرهای آلوده مثل اهواز هیچ مشکلی ندارند.اینهم از مسائلی است که فقط در ایران امکان وچوددارد.
آلودگی ناشی از مواردی را که ذکر کرده اید، در شهر تهران و در فصل زمستان ، فقط درصد کمی از کل آلودگی هاست ، و قسمت اعظم آنرا خروجی دودکشهای قطور ملیونها ساختمان در هم تنیده شده ای است که از تاسیسات گرما زای انها به فضای ساکن زمستانی این شهر در بن بست قرار گرفته تزریق میشود ، و با کمال تعجب اصلا نامی از آن نبرده اید !!.. راه حل ساده است ! علاوه بر انجام اقدامات منطقی که بعضی از دوستان پیشنهاد کرده اند ، بجای سوزاندن گاز و گازوییل و .... در کوره های گرما ساز ساختمانها و بهدر دادن ثروت های ملی ، انها در سرچمهایشان تبدیل به انرژی پاک الکتریسته کنید و از آن در منازل جهت گرما و پخت و پز و ..... استفاده شود .این کار مستلزم تولید انبوه و ارزان برق و از ان مهمتر وجود کاردانی ، عزم و اراده بسیار قوی میباشد که بنظر میرسددر دستگاهای مسؤل اثری از آن موجود نیست ... و لذا مادام که این روشهای غلط و قدیمی در مدیریت و استفاده از منابع انرژی گرانبهایمان تغییر نکند ، پاشنه در بهمین منوال خواهد چرخید ... با تشکر ..
پاسخ ها
ناشناس
||
۱۳:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۵
به عنوان یک مهندس برق قدرت عرض کنم که استفاده از برق برای گرمایش منازل با تاسیسات فعلی ما مقرون به صرفه نیست. راندمان نیروگاههای ما در بهترین شرایط 30 تا 40 درصد هست. تلفات انتقال و توزیع برق هم در ایران بین 10 تا 15 درصد است. در نتیجه بیشتر انرژی سوخت به این ترتیب به هدر می رود. از طرف دیگر اگر گاز طبیعی به خوبی تصفیه شده و به خوبی بسوزد فقط آب و دی اکسید کربن تولید میکند. پس تقصیر الودگی فعلی را نمیتوان به گردن سوزاندن گاز انداخت. به نظر من مشکل همان ماشین ها، موتورسیکلت ها و اتوبوس ها هستند.
بهترین راهکار به نظر من گسترش ناوگان حمل و نقل عمومی و افزایش هزینه های استفاده از خودروی شخصی از طریق وضع مالیات برای آلودگی هوا می باشد. در همه جای دنیا هر شخص حقیقی یا حقوقی به میزان آلودگی هوایی که تولید می کند جریمه هایی می دهد. این کار می تواند در ایران هم پیاده شود و از درامد آن هم برای گسترش ناوگان حمل و نقل عمومی استفاده شود.
در نهایت استفاده از تکنولوژی های جدید در ماشین ها از قبیل سیستمهای هیبریدی و یا اتومبیل های برقی در درازمدت می تواند مشکل آلودگی هوا را کاهش دهد یا از بین ببرد. با تشکر