در بین قوم ما هنوز این رسم هست خیلی زیبا است مثلاً وقتی کسی می خواهد به مکه یا کربلا برود ویا بر می گردد ورودی ده یلا محله مردم اورا همراهی وچاوشی می شود من خودم چند نوبت اینکار را کردم مثلاً با همراهی زوار کربلا این اشعار را می خوانیم :
هرکه دارد هوس کرب بلا بسم الله هر که دلرد سر همراهی ما بسم الله
شیعیان قاسم داماد عروسی دارد هر که دارد هوس نقل وحنا بسم
بلند بگوی مترس از کلام بابرکات به دست بریده صحرای کربلا صلوات
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کی موالی موسم فصل بهار کربلاست لاله باید چید هرکس داغدار کربلاست
کرده عزم کربلای پربلا زوار او موسم یاری است هر کس جان نثار کربلاست
بریده باد زبانی نگوید این کلمات به قاسم وعلی اکبر جدا جدا صلوات
برای مکه ومشهذ هم ویا بازگشت از سفر رباعیات متناسب خوانده می شود وگاهی چند چاوش خوان با همکاری هم می خوانند مثلاً یک بیت را یک نفر وبیت دیگر را نفر دیگر می خواند
گاهی اینقدر فضای روحانی ایجاد می شود که افراد با گریه از زوار خداحافظی ویا استقبال می کنند
این رسم مربوط به گذشته بوده که تلفن و شبکه اجتماعی نبوده و سفر به اماکن زیارتی سخت بوده و با این روش اطلاع رسانی میشده الان سفر ساده شده و مردم ترجیح می دهند چراغ خاموش به سفر بروند و چنیین رسمی خواستگاه ندارد.
خیلی خوبه. چند روز از روزهای معمولی (و نه شاد ) کم میشه و به روزهای عزا اضافه. شغلهای جدیدی هم برای بعضیا که دنبال پول درآوردن بی زحمت هستند ایجاد میشه. عالیه زودتر از رسانه میلی شروع کنید.
آقا چرا یادشون میاری؟ توی این شرایط وانفسا، به مراسمات هرچیزی رو اضافه کرده اند. مجالس سخنرانی رو داشتیم ولی روضه خوانی شد اوجبواحبات! خوب قبول، راه اندازی دسته های سینه زنی شد اصل مراسم، اون هم قبول. برپایی خیمه شد جز اصلی مراسم و ملت نذر و نیاز میکنند، با کلی هزینه و توزیع چای و شیر صلواتی، حالا پیشنهاد میکنید که چاووش خوانی هم اضافه شود. خدائیش یکی پیام عاشورا رو برای این جماعت تفسیر دقیق و درست انجام داد؟ در این شرایط سخت که حتی بیمارستانهای ما در حال ورشکستگی هستند و جماعت پرستار ما زمین گیر شده اند. نمی شد مثل قدیمها،\د!!!! یک بسیج عمومی انجام و هزینه های مراسمات خرج بیماران کرونای و خانواده هاشون می شد. من مخالف روضهخوانی و مراسمات نیستم ولی درسته در این شرایط ، ما بدون توجه به شرایط فعلی، صرفا در سوگ امام حسین (ع) گریه کنیم و نذری توزیع کنیم؟ امام اگر بودند چه میکردند و ما را به چه سفارش می کردند؟
درشهرخانوک ازتوابع کرمان این چاووشی خوانی هنوزهم رایج است منتهی این باربرای سفراخرت افرادوقبل ازتشییع جنازه متوفی چاووشی برگزارمیشود ضمن اینکه دردهه اول محرم دریکی ازتکایای محوری عزاداری قبل ازشروع مراسم روضه خوانی روزانه چندنفرازمادحین وذاکرین اشعاری رابصورت همخوانی اجرا میکنندکه بدینوسیله شروع مراسم به اطلاع مردم رسانده میشودواختصاصا به این نوع چاووشی ذکرمیگویند.
رسم چاووش خوانی در استان بوشهر علی الخصوص تنگستان و تنگسیر، هنوز پابرجاست و عجیب در دل مردمان ادب پرورش جای گرفته.