وقتی واسه یک گونی سیب زمینی و پیاز یک میلیون لیتر آب مصرف میشه دریاچه که سهله اقیانوس هم خشک میشه کشاورزی در زمینهای کوچک و بی بهره اتلاف هزینه و سرمایه است کشاورزی باید صنعتی بشه
در هیچ جای دنیا اطراف دریاچه های کوچکی مثل دریاچه ارومیه سد نمی زنند چرا که زود تحت تاثیر قرار گرفته و خشک می شود ولی افسوس که تعداد سد های زده شده براحتی قابل شمارش نیست ، حتی بعضی از این سدها به اندازه ای بزرگ هستند که آب موجود در آن درحد دریاچه حساب می شود و عده خاص(خودی) در آن ماهی پرورش می دهند. همچنین خدا نبخشد کسانی را که بدون کارشناسی صحیح ، میان گذر از تبریز به ارومیه زدند این کار از دو جهت باعث تشدید اوضاع شد اولی دو قسمت شدن دریاچه است که باعث زودتر تبخیر شدن آب آن شد و دومی مسدود شدن چشمه های داخلی دریاچه که روی آنها پرشد
آنها که از روی تعصب یا عدم درک فاجعه بیخ گوش چندین استان کشور و حتی کشور های همجوار ، اظهار فضل نموده و بزرگترین دریاچه جهان را با تالابهای کوچک ( البته آنها هم باید احیاء شوند) در یک سطح قرار میدهند ،متاسفانه عمق فاجعه را نمیدانند . بنظرم 100% ضروریست از کمک صاحبنظران دنیا و کمک عملی آنها استفاده شود .
نمک های ته نشین شده از دریاچه اورمیه محکم به هم چسبیده اند و مانند صخره هستند و حتی شدیدترین توفان ها هم نمیتوانند دانه ای نمک به هوای آزربایجان بفرستند و همه ی تهدید های طوفان نمک و اینها برای ترساند مردم آزربایجان است. فیلم های منتشر شده اخیر هم گرد و غبار بلند شده توسط طوفان از همه جای زمین بود و نمکی در آن ها نیست و در تهران هم هنگام توفان هوا خاکی میشود. بنابراین بجای اینکه آب شیرین را وارد نمکزار کنیم تا دریاچه داشته باشیم باید این آب برای مصارف کشاورزی استفاده شود. میلیونها تورک شغل و غذایشان وابسته به کشاورزی با آب سدهای اورمیه است. خود دریاچه جز زیبایی هیچ فایده ای برای ازربایجان ندارد و نباید آب شیرین را برایش هدر داد چون جمعیت نواحی اطراف بسیار زیاد شده و نیاز به آب خیلی بیشتر شده و باید از آبهایی که میروند که شور بشوند استفاده کرد.
ساکنین ناحیه میدانند که در پاییز و زمستان بارندگی به طور فاجعه باری کم بود و اندک بارندگی هم بصورت باران بود. بارندگی های شدید و غیر عادی اردیبهشت که باعث بالا بردن میزان بارندگی نسبت به پارسال شد همگی بصورت باران بود. این درحالی است که بارش های سال آبی گذشته هرچند که خیلی کمتر بود اما بصورت برف بود که به تدریج در طول سال وارد دریاچه شد و باعث بالا آمدن تراز آن شد. بارش باران تقریبا اصلا خاصیت ذخیره شدن ندارد و برای آبیاری دیم و مراتع مناسب است و در مدت کوتاهی تبخیر میشود.