مگر قاچاقچی معمولی میتونه روزانه ۲۰ تا ۴۰ میلیون لیتر سوخت قاچاق کنه.؟ برخی سازمانها هستند که این کار را میکنند. چرا مردم باید جور این افراد را بکشند. چرا قیمت سوخت باید افزایش پیدا کند. بروند و جلوی قاچاق سازمان یافته را بگیرند. در ضمن این اعداد و ارقام هم کاملا کذب است. تولید و مصرف سوخت بنزین در کشور در حدود ۸۰ تا ۹۰ میلیون لیتره. اگر ۴۰ میلیون لیتر قاچاق بشه که فاجعه است و کمبود عرضه پیش میاد و در سطح جامعه این کمبود باید حس شود. بحث در اون قسمت واردات بنزینه. بنزین با ارز دولتی خریداری میشه و ورود به کشور هم بطور صوری تایید میشه و سوخت بدون واردات واقعی به کشور به کشورهای دیگر مجددا صادر یا قاچاق میشه. موضوع اینه برادر تابناک. همه هم هستند ولی مردم نیستند.
وقتی آقای وزیر میگویند همه هستند یعنی تو خود حدیث مفصل بخوان ای این مجمل.
و گرنه بیست تا چهل میلیون لیتر را با باک ماشین و دبه نمیشود قاچاق کرد. پس همه هستند لذا دولت از پس آن بر نخواهد آمد .
با يك حساب سرانگشتي حداقل 1000 و حداكثر 2000 تريلي 20000 ليتري براي اين كار نياز مي باشد. اگر توسط وانت اين كار صورت گيرد حداقل 20000 و حدكثر 40000 خودرو بايد از مرز در يك روز عبور كرده و مجددا به كشور برگردند!
بنظر كمي جديتر به امار توجه بشود.
هزينه جلوگيري از قاچاق يك بار از جيب ما رفته و حالا مجددا بايد هزينه گراني بنزين را نيز متحمل بشويم؟
این اظهارات مبهم دولتیان تنها برای بیگناه جلوه دادن خودشان است تا ناکارامدی خود را در پس آن پنهان کنند. با این اظهارات دو پهلو و با توجه به هجمه های عظیمی که در فضای مجازی بر علیه برخی وجود دارد می خواهند اینگونه القاء کنند که کار برخی است و دولت هم توان مقابله با آن را ندارد.
به طرف می گن در رو ببند بیرون سرده . می بندد و می پرسد حالا بیرون گرم شد ؟ قضیه ما هم همین است . این حجم از قاچاق کار مردم عادی نیست و یا تخیلی است . تاوانش را ما باید بپردازیم . راه حلی که پس از مدت ها کار کارشناسی به فکرشان می رسد همیشه همین است . قیمت رقابتی ، قیمت کارشناسی شده ، واقعی کردن قیمت ها و ..... عبارات دیگری هستند که در این مواقع اعلام می شوند .