خواهشا عناصرخودسرتوجه داشته باشند که این بندگان خدا درگذشته زندگی کرده اند و ازدنیا رفته اند.هیچ ربطی هم به قضایای اخیروماجرای کنفرانس کذایی ضدایرانی ندارند. ازاین گذشته این قبرها ارزش تاریخی دارند و از نظراسلام و انسانی حمله به قبر افراد کاری کاملاناپسنداست.
در زمان جنگ دوم در هنگامی که میهن ما اشغال شده بود صدها هزار لهستانی اسیر که به جرم همکاری با آلمان نازی توسط روسها اسیر و در بدترین شرایط اسارت بودند، ز طریق بندر انزلی وارد ایران شده و با خود انواع بیماریها از قبیل تیفوس و حصبه و... وارد ایران کردند. بنابر گزارشهای معتبر آن زمان رود لهستانی ها منجر به موج فراگیر انواع بیماریهای مسری و خطرناک در بین مردم گرسنه و تحت اشغال ایران گردیده و منجر به مرگ هزاران ایرانی گردید اما ایرانیان با تکیه بر آموزه ای دینی خود بخوبی از آنان پذیرایی و سفره خالی خود را با آنان قسمت کردند.
پس از آن هم بسیاری از زنان و دختران لهستانی با مردان ایرانی تشکیل زندگی مشترک داده و برای همیشه در ایران ماندگار شده و تاکنون هزاران ایرانی تبار نیمه لهستانی در شهرهایی از قبیل تهران و قزوین و... دارند، ما بقی لهستانی ها نیز پس از پایان جنگ جهانی دوم و تسلط کمونیستهای طرفدار روسیه در لهستان، جرات و اجازه بازگشت به کشورشان را نداشته و از ایران به کشورهایی مانند استرالیا و.. مهاجرت کردند و تنها پس از سقوط کمونیستها در لهستان توانستند به کشورشان برگردند.
در تمام سالهای جنگ سرد گورستانهای لهستانی در ایران یکی از دلایل سردی روابط ایران و شوروی و بلوک شرق بود زیرا دولت مستقر لهستان خواهان اداره آنان توسط خود و تبعیدیان لهستان نیز مدعی سرپرستی آن بودند. (با توجه به کاتولیک بودن لهستانی ها و اهمیت مزار مردگان در این دین) بویژه پیش از انقلاب دهها یاد داشت و اعلامیه اعتراض از سوی شوروی و لهستان و بلوک شرق در مورد نحوه اداره آنها و در اختیار تبعیدی ها قرار ندادن گورستانها، صادر شده و منجر به صدمات متعددی به منافع ملی ایران گردیده اما ایران همچنان رعایت عدالت را مینمود و در این راه تمامی هزینه های حتی حفظ و نگهداری گورستانها از سوی ایران پرداخت شده است.
پس از پایان جنگ سرد و سقوط دولت کمونیستی لهستان و روی کار آمدن طرفدارن غرب نیز، آنان با سلام و صلوات وارد ایران شده و دهها مراسم و اعلامیه تشکر آمیز از دولت و مردم ایران در این رابطه صادر کرده اند. اما امروز
امروزه بهتر است دولت ایران و شهرداری شهرهایی که گورستانهای لهستانی در آن واقع است، طی یک یادداشت صریح و محکم به دولت لهستان اعلام کنند که مردگان لهستانی از ایرانی مهمتر نبوده و پس از 80 سال مردم ایران حاضر به اختصاص فضای شهری خود به قبرستان چنین بیگانگانی نبوده و نیاز به عرصه آنها برای تاسیس فضاهای عمومی از قبیل پارک ... دارند، و بلافاصله با ماشین آلات راهسازی مانند همه جای دنیا اقدام نموده و هزینه های صرف شده طی این مدت را نیز مطالبه کنند، در بسیاری از کشورهای اروپایی اگر بازماندگان قصد حفظ قبرها را پس از 30 یا 40 سال دارند، بایستی سالیانه هزینه ای به کلیساها و شهرداری بپردازند.
پس از تسطیح آنها نیز دوات خیلی ملی گرای لهستان نیز پاسخگوی مردم خودش برای این واقعه خواهد بود و مطمئنآ معرکه ای در حد سقوط دولت لهستان (با توجه به روحیات مردم آن کشور) پیش خواهد آمد، بهتر است برای اطمینان همین امروز یکی از گورستانهای لهستانی ها در رشت یا انزلی تسطیح شود....
کشور و مردم ایران در سختترین شرایط آنها برای زندگان ورفتگان آنها آغوش پناه بود و ارزش قایل شد و آنها در سختترین شرایط ایران با دشمنان ایران همراه میشوند.
لهستانی ها چه تعداد بوده اند و چه اتفاقی افتاده که تنها در طی یک سال ١٨٩٢ نفر فوت کرده اند ؟
اگر چه در تابلوی یادبودی در یکی از عکسها برای درگذشته گان، سالهای ١٩٤٤-١٩٤٢ ثبت شده است که این توضیح تابناک را مقداری مبهم و مخدوش می کند بویژه اگر در برابر این کامنت شفاف سازی نکند.
در هر صورت آنان قربانیان جنگ هستند، روحشان شاد و قرین آرامش.