این شرایط سالهاست که ادامه داره . پدرم سال 60 پیکان صفر خرید 160 هزارتومان . سال 74 همان ماشین شده بود 4 میلیون تومان. الان هم پراید 50 میلیون تومانه . سال 1400 حتما 120 میلیون تومان مبشه .و سال 1405 به 500 میلیون تومان میرسه. و این دو ر تسلسل ادامه داره.
اول دلال ها دوم طمع و حرص مردم برای خرید .. والا با گرون شدن بنزین تقیری محسوسی در خیابانها مشاهده نشده مخصوصا خیابانهای بالای شهر نهران. دلالها ماشین ها رو مفت از چنگ مردم درمیارن و بعد از گرونی همون رو به قیمت بالای به مردم میفروشند. نه مالیات بر درآمدی نه چیزی. اکثر دلالها زد بند دارن و برای فرار مالیات قانون رو دور میزنند و دو تا یکی سه تا یکی میکنند سند خودرو را
تازمانی که خریدار وجودداره اون هم به هر قیمتی این بساط پابرجا خواهد ماند.هیچ نظارت واقعی وجود نداره.اگر اعتراضی نسبت به قیمت خودرو دارید و دنبال ارزان شدن خودرو هستید فقط نخرید همین.مهمترین اهرمی که مردم در اختیار دارن نخریدنه که متاسفانه به دلیل حرص و طمع بیش از اندازه ی مردم استفاده ای از این اهرم نمیشه.نمیشه در آن واحد هم به قیمت معترض باشی و هم در صف خرید همان کالا باشی.این تعارض در نظر و عمل مردم باعث شده صاحبان انحصار در همه ی بازارها دست بالا را داشته باشند و هرقدر دلشان می خواهد پول از جیب مردم بیرون بکشند
باسلام
مسئولین چرا فقط شعار میدید و اظهار بی اطلاعی میکنید و توپ تو زمین دیگران می اندازید.
یعنی چی آقای رحمانی وزیر صنعت و معدن و آقای تابش معاونتشان افزایش قیمت خودرو ها را به گردن تعدادی دلال و مافیا خودرو می اندازید.
...شرکتهای خودرو ساز چون رقیب دیگری ندارند محصولات بی کیفیتشونو با هر شرایطی به مردم میفروشند و مدیران صنایع میگند دلال که اگه شرکتهای دیگری بود مردم حق انتخاب داشتند و دامن میزد به گرانی های اخیر.