این امر واضح است که پس از استقرار جکت بر روی بستر دریا(و البته پیش از شمعکوبی) این اتفاق روی داده است. فلذا پیشنهاد می گردد بدون نظر کارشناسی اخبار را بر روی سایت قرار ندهید.
همانطور که مدیر پروژه فاز 13 گفته جکت هنگام نیز غرق شد و پس از آن از آب بیرون کشیده و نصب شد.
اینکه جکتی با این عظمت غرق می شود جای ناراحتی دارد ولی این مسایل در صنایع فراساحلی رخ می دهد و بیرون آوردن آن توسط متخصصان ایرانی قابل انجام است.
سلام
من يكي از كارگران نصاب جكت بودم.
تقريبا همه اطلاعات درسته به غير از اينكه جكت اون روز پايه هاش رو كف بود كه بچه ها براي بالاس كردن و پر كردن لوله ها رفتن روي آن.
در ضمن اينمك بگم كه ما 3 روز رو دريا الاف بوديم و موقعيت چاه حفاري شده را پيدا نميكرديم كه بعد از 3 روز كه اچ ال5000 زير بار بود مجبور شديم دستگاه ار او وي رو فرستاديم و جالب اين بود كه 18 متر مخصات چاه با اوني كه شركت گاز اعلام كرده بود دورتر بود.
در آخر ما بايد خدا رو شكر كنيم كه هيچ كد.م از پرسنل زحمت كش ما صدمه نديدن.
تابناك لطف كن يكم از پرسل وحشت زده ما در اون روز بگو اينم بگم كه هوا واقعا خراب بود.
پاسخ ها
علی
||
۰۰:۱۰ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۸
نیما جان.
1. risk assessment انجام شده بود یا نه؟ مگه اولین ریسک نصب جکت محل اشتباه یا جهت نصب اشتباه نیست؟ مگه شما بازرسی غواص قبل از نصب و sail away ندارین که میگی جای سکو اونورتر بود؟
2. چجوری جکت رو برای نصب بردین وقتی که می دونستین قراره هوا دو روز بعدش خراب شه؟ این فقط با دستور مدیریتهای صدراست غیر از اینه؟
3. اگه فیلمی که ما هم دیدیم و همه دیدند درست باشه، شما هنوز رو بستر نیستید و در حقیقت نتونستین بالاستینگ تانکهارو رعایت کتید. علتم مشخصه. عدم بازرسی صحیح و ....
4. به هر حال الان میگید به خیر گذشت و فلان و بهمان. شاید فردا اینطوری نباشه.
الكس
||
۱۰:۵۸ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۸
سلام نيما جان
چند تا سئوال دارم كه ناقض حرف هاي شما است و نشان دهنده اين است كه يا شما كارگر نصاب نيستي يا اينكه كارت را بلد نيستي.
اگر پايه هاي جكت روي بستر ننشسته است پس چرا :
1-جكت از كرن جدا شده است؟؟؟؟؟
2- چرا پرسنل بر روي آن هستند؟؟؟؟
الوارهايي كه روي جكت هستند وقتي نصب مي شوند كه جكت در محل قرار گرفته و مكان آن توسط تيم نقشه بردار تاييد شده و سوپروايزر نصب اجازه كار به ساير گروه ها مي دهد. اگر جكت نصب نشده پس اين چوب هاي الوار چيست؟؟؟؟؟
پس از قرار گرفتن جكت بر بستر دريا حداقل بايد پايل هاي (شمع ها) دو عدد از leg ها كوبيده شود كه با احتساب زمان مورد نياز جهت NDT نياز به يك تا دور روز زمان دارد. چگونه شما اقدام به نصب جكت نموديد در حاليكه عصر آن روز هوا نامساعد شد؟؟؟؟؟
اگر جكت درست نصب مي شد بدليل عدم زمان كافي جهت پايل كوبي بعلت موج هواي طوفاني غرق مي شد.
hlv5000 چرا زير بار بود مگرجكت توسط بارج حمل نمي شود؟؟؟؟
ضمنا جهت اطلاع دوستان غرق شدن و ريكاوري سازه هاي دريايي موضوع جديدي نيست و در بسيار از پروژه ها جهني اتفاق افتاده است.
کار بزرگ ریسک بزرگ هم دارد اگر از کاربزرگ بخاطر مخاطراتش بترسیم همیشه وابسته و زیر دست خواهیم بود من دست همه کارگران و مهندسان و مدیران ودستاندرکاران این پروژهای مردانه را میبوسم و به تک تکشان آفرین میگویم هیچ تجربه بزرگی مجانی بدست نمی آید
پاسخ ها
مجید
||
۰۰:۵۴ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۸
افرین مهرداد جون حرف اخر و خودت زدی
صادق
||
۰۹:۰۳ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۸
تجربه وقتی بدست می ایدکه اتفاق دقیق تجزیه وتحلیل بشه نه اینکه ازترس افکارعمومی با یکسری کلی گویی وضد ونقیض از مواجه با نظر کارشناسان فرار کنیم.
اگر مسئولین فوق صداقت دارند فیلم کامل را ارائه دهند.
اتفاقا شرکتهای معتبر جهت ارتقا دانش اینگونه رشته ها وقت زیادی رو صرف بررسی این حوادث می کنند واز اظهار نظر دیگر کارشناسان جهت ارتقا خود استقبال می کنند.
اگر مسئولین پروژه ای4 دلایل غرق شدن ان مورد را شفاف ارائه کرده بودند امروز شاهد چنین اتفاق ناگواری نبودیم.
به امید برخورد صادقانه مدیران با مردم