مردم مگر عقل ندارند اين رقم به اين خودرو بدند رو دست ايران خودرو خواهد ماند فقط تحريم كارسازه .
پاسخ ها
ناشناس
||
۱۱:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۹
آنهایی که این خودرو و امثال آن را با این قیمتها میخرند دلالانی هستند که همکاسه ی خودروسازهایند و برای بازارگرمی و کسب سود این کار را میکنند وگرنه مردم عادی که حساب و کتاب سرشان میشود هرچند ممکن است در هشتاد میلیون نفر چند صد نفر هم فریب بخورند!
ناشناس
||
۱۱:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۹
حالا تو پیش خرید میبینی بدون بررسی فقط روی چشم هم چشمی میرن میخرن
عزیز جان قیمت 75 میلیون تومانی از سوی گمرک برای محاسبه عوارض ذکر شده وگرنه کسی به واردات خودرو ارز 3200 تومانی نمی دهد ضمن آنکه واردات خودرو مشمول 110 تا 120 درصد عوارض مختلف مانند گمرک،ارزش افزوده،شماره گزای،ترخیص،خودروهای فرسوده و ... می باشد.لذا این قیمت طبیعی است.
پاسخ ها
فرهاد
||
۱۱:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۹
آقا رضا .عوارض 40 درصده و ده درصد هزینه مونتاژ هم هست.شماره گذاری و تبصره 13 و مابقی مالیاتها هم به 20 درصد نمیرسه.درذ خوشبینانه ترین حالت این ماشین به 34000 دلار با نرخ مبادله ای و نه آزاد! میرسه که مابقیش تا 185 میلیون سود پژو و ایران خودروست.شرکت پژو تو خواب هم نمیتونست ببینه به این قیمت ماشین بفروشه
ناشناس
||
۱۲:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۹
رضا جان شما ایران خودرویی هستی ، آخه بدجوری سنگ ایران خودرو رو به سینه می زنی برادر
داوود
||
۱۲:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۹
دقیقا همین است یعنی خودرو به محض وارد شدن اول 55 درصد تعرفه بعد هم 10 درصد ارزش افزوده میخوره یعنی
60 درصد در گمرک میفته رو قیمتش
من نمیفهمم این نقد بیجا به ایرانخودرو به چه دلیل هست؟
قیمت جهانی هیوندا سوناتا و کیا اپتیما هم تو همین رنجه... با همین فرمول ها هم به قیمت فروش 190- 200 میلیون در بازار رسیده.
شما اگر به قیمت این ماشین نقد دارید بهتره به مدل محاسبه هزینه های واردات خودرو نقد کنید.
البته نه اینکه نقدی به ایرانخودرو وارد نباشه، هست؛ ولی تو بحث کیفیت تولید و شفافیت و خدمات پس از فروش. در قیمت گذاری معمولاً سهم تاثیرگذاری مجری بیشتر از 10% نیست.
اما علت اختلاف فاحش قیمت با قیمت جهانی: در ممالک توسعه یافته منطق برنامه ریزیهای صنایع و اقتصاد بر مبنای حمایت از مصرف کننده است. ولیکن در کشورهای روبه توسعه جهت کنترل درآمد و اشتغال مبنای برنامه ریزی تولید شغل و کنترل تورم هست، لذا متاسفانه مصرف کننده مجبوره بهای تولید شغل رو بپردازه. به همین دلیل در این کشورها محصولات خارجی برای حمایت از تولید داخلی با قیمت بالاتری فروخته میشه.
به هرحال این موضوع در صنعت کشاورزی، پوشاک، پتروشیمی، ارتباطات و بسیاری صنایع دیگر وجود داشته و خواهد داشت. عدم برنامه ریزی درست در بعضی صنایع هم منجر به نابودی آن صنعت شده و برای همیشه وارد کننده در آن رشته خواهیم بود.
واقغا تواین مملکت با وجود کلی نهاد و سازمان ( تعزیرات ، سازمان حمایت از مصرف کننده گان ، بازرسی ، شورای عالی قیمت گذاری و......) کسی هست که جواب این همه دزدی و تاراج پول مردم و قیمت های نجومی و کیفیت بسیار پایین که این دو به ظاهر خودرو ساز از مردم میگیرند را جواب بده اخر به چه قیمتی از انها دفاع میکنید و شاید هم بترسید کسی هست در این مملکت جواب بدهد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
قبل از برجام هم پولدارها، ماشین خوب سوار می شدند.
برجام و خودروهایش به حال مردم عادی که محکوم به سوار شدن بر پراید و نهایتا پژوهای قدیمی تا 30 میلیون هستند، براشون فرق نمی کنه و تا ابد همین جوریه