مسئولین به جای حل ریشه ای مشکل که ناشی از بی کیفیتی خودروهای داخلی چه از نظر ایمنی و چه از نظر آلودگی و استاندارد نبودن جاده ها است,و اینکه زورشون به خودرو سازها نمیرسه میان رو مردم فشار میرن و مردم رو مسئول اینهمه تصادف , مرگهای ناشی از اون و آلودگی هوا میدونن و هرز چند گاهی این قوانین تصویب میکنن .
با عرض سلام و خسته نباشید به همه بزرگانی که پس از ساعتها وقت کارشناسی به این تصمیم رسیده اند. به هر حال تفکر برای کل کشور هم خوب است ولی نگاهی به اطراف مسئله هم بکنید. آیا ماشینها از کیفیت 50 سال پیش بدتر شده یا جاده ها بدتر ساخته می شوند.اصولا سقف مجاز سرعت به طراحی های روز اول بر می گردد نه به تعداد خودروها.سرعت مجاز را نباید با سرعت مطمئنه اشتباه گرفت.چرا به جای راههای خیلی گران قیمت و بی فایده دنبال راههای منطقی تر نمی روید. امروزه نرم افزارها قسمت اعظم ترافیک را مدیریت می کنند .از طرفی خوب است نتیجه اقدام مشابه در امریکا را هم مطالعه کنید که بعد از مدتی سرعت را افزایش دادند.ضمنا نتیجه مطالعه کاهش سرعت اتوبان تهران کرج و بزرگراههای شهر تهران را هم منتشر کنید که نه تنها باعث کاهش تصادفات نشده بلکه بواسطه فشار روحی سایر راننده ها به هم ، تعداد سرعت بالا کاهش یافته یا افزایش؟؟
علت مشخصه
استاندارد سازی جاده ها از قبیل اضافه کردن باند و کیفیت جاده ها و نور پردازی هزینه داره
فرهنگ سازی زمان و هزینه و علم می خواد که هیچکدومشو نداریم
ایمنی ماشین ها هم هزینه می خواد
ولی ولی ولی کاری کنیم مردم بیشتر جریمه بشن فقط سوده اونم خالص و از جیب مردم ....
خیلی ساده است اسمش جریمه است ...
نمی دانم چطور در کشورهای اروپائی و پیشرفته هرروز سرعت جاده ای را بالامیبرند و اعلام می کنند تصادف جانی کمتر شده و ایران هرروز سرعت جاده ای را کمتر می کنند تصادف و تلفات جانی بیشتر می شود . بهتر نیست مسئولین بجای این همه فکر کردن تغییری در ساخت خودرو و جاده ها باشند .
با سلام.چند روز پيش يك پليس در محور قايم شهر به بابل به خاطر صحبت با موبايل بنده را 100000 (صد هزار) تومان جريمه كرد.اي خدا نشناس مگر جريمه موبايل چقدره؟چوب خدا صدا نداره.