سلام به نظر من ضروریست که حتما این رویه رو در انتخاب مدیران تغییر دهیم به جرات میتوان گفت ربشه تمام مشکلات. کنونی ما بها ندادن به تخصص افراد . و فراری دادن. افراد توانمند در همه زمینه هاست تا این وضعیت اصلاح نشود نه تنها امیدی به بهبود اوضاع مملکت نیست بلکه روز به روز به عقب خواهیم رفت و مشکلات پیچیده تر خواهند شد
احسنت تابناك
حرف دلم رو گفتي! چند وقته حراست شركت گير داده به فعاليت هاي اشخاص در فضاي مجازي و وقتي شخصي با تلاش و زحمت در شرف ترفيع درجه است، حراست با گير دادن به مطالب انتقادي شخص در تلگرام مانع از اين كار مي شود!!!!
تشریف ببرید ببینید در دانشگاهها چه خبر است . اساتید دانشگاه کتاب انگلیسی 700 صفحه ای ای را به دانشجویان می دهند تا ترجمه کنند . داشنجویان دکترا هم می دهند مترجمین ترجمه می کنند.در نهایت استاد دانشگاهی که دو کلمه انگلیسی نمی داند کتاب را اسم خودش به عنوان مترجم چاپ می کند. درود بر روسای دانشگاه که هیچ نظارتی بر اساتید ندارند.
اره تخصصا رو فراري داديد به نام تعهد، بياييد و ببينيد ايرانيان تحصيل كرده موفقي كه هركدام وزنه اي هستند توي محل كارشون توي اروپا،،
سري به بيمارستاناي اروپاي غربي بزنيد امكان نداره توي هر بخش بهترين دكترها ايراني نباشه،
همينطور مهندسين فني،مگه ادم ديوانه هست كشورش ول كنه بياد غربت،،،هركدام هم پاي صحبتشان بنشيني همين داستان تكراري زور گويي عده بي تخصص ""با تعهد"" را دارن كه براتون بگن،پارتي بازي بيداد ميكنه، به والله من تارحالا نديدم از اين روش و شيوه راضي باشه، گفتم به والله نديدم!
مقاله خوبی بود
ضمن اینکه متاسفانه سیستم اموزشی کشور هم با معضلات عدیده ای دست و پنجه نرم میکنه و خیلی از فارغ التحصیلان کشور تخصص لازم زا ندارند .واقعا سطح دانش فنی که در دانشگاه هایی مانند جامع علمی کاربردی، پیام نور و غیر انتفاعی و آزاد منتقل میشود بسیار پایین است . جالب اینجاست تعداد زیادی از مدیران هم با ارتقا مدرک در این نوع مراکز پله های ترقی را بدون شایستگی 10 تا 10 طی میکنند.