سرویس بینالملل ـ «ولادیمیر پوتین»، نخستوزیر روسیه، روز جمعه در نشستی با «نیکلا سارکوزی»، رییس جمهوری فرانسه، از قصد روسیه در عدم تحویل موشکهای زمین به هوای S-300 خبر داد.
به گزارش «تابناک»، پس از تصویب دور چهارم تحریمها از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران، روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» در گزارشی نوشت: در مقطع کنونی، این ابهام هست که آیا سرانجام تصویب قطعنامه تحریمهای جدید بر فروش این سامانه به تهران تأثیرگذار خواهد بود؟!
بنا بر این گزارش، سخنگوی سارکوزی با اشاره به تأیید خبر توقف ارسال مجموعههای S-300 از سوی پوتین، به نقل از وی گفت: «ایران از این مسأله بسیار خشمگین است و در نظر دارد، روسیه را به دلیل پایبند نبودن به این قرارداد تنبیه کند.»
«هاآرتص» همچنین افزود: از روز چهارشنبه و پس از به تصویب رسیدن قطعنامه مزبور، اخبار ضد و نقیضی از روسیه در این باره به گوش میرسد. مسکو پنجشنبه اعلام کرد: هماکنون در حال مذاکره با ایران درباره ساخت نیروگاههای هستهای جدیدی در این کشور است.
«سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه، در عین حال اذعان داشت: «تحریمهای جدید سازمان ملل علیه ایران، روسیه را ملزم به شکستن معاهده بحثبرانگیز ارسال موشکهای S-300 نمیسازد.»
در همین حال، خبرگزاری روسی «اینترفکس»، به نقل از یک منبع آگاه از عدم اجرایی شدن این قرارداد، تحت نفوذ تحريمهاي مصوب روز چهارشنبه شوراي امنيت سازمان ملل متحد خبر داد. این در شرایطی است که آندری نسترینکو، سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور، اعلام کرد دور تازه تحریمها محدودیتی در این زمینه به وجود نخواهد آورد.
«اینترفکس» همچنین در گزارش خود از زبان این منبع آگاه نوشت: «اجرای تصمیم شورای امنیت سازمان ملل مشمول همه کشورها، از جمله روسیه است و برای همین، قرارداد ارسال سیستمهای موشکی S-300 نیز متوقف خواهد شد.»
البته به باور برخی، روسیه از قرارداد فروش این سامانه به عنوان اهرمی در دیپلماسی هوشمندانه خود با تهران و قدرتهای غربی که به دنبال کنترل آنچه آن را فعالیتهای هستهای با هدف دستیابی به سلاح هستهای میخوانند، بهره برد.
هاآرتص در ادامه مینویسد: اسراییل و جامعه بینالملل از روسیه خواسته است تا از فرستادن این سیستمهای موشکی با قابلیت سرنگونی همزمان چندین موشک و هواپیمای جنگی به ایران خودداری ورزد و این در حالی است که مسکو پس از اعلام موافقت خود با اعمال تحریمهای تازه علیه تهران بارها اعلام کرد، این کار، محدودیتی در اجرای قرارداد فروش موشکهای S-300 ایجاد نخواهد کرد.
چهارشنبه نیز «جان کیل»، سناتور جمهوریخواه، مستثنی کردن قرارداد فروش این سامانههای دفاعی و ساخت نخستین نیروگاه هستهای بوشهر توسط روسیه از این قطعنامه را مورد انتقاد قرار داد.
هاآرتص ادامه میدهد: البته روسیه به همراه چین، یکی دیگر از اعضای برجسته شورای امنیت، تلاش کرده بود از شدت تحریمهای مورد حمایت غرب علیه تهران بکاهد؛ اما چندی است که ایران را به دلیل تلاش نکردن برای کاهش نگرانیها از برنامه هستهای خود و فرستادن اورانیوم به روسیه برای غنیسازی مورد انتقاد قرار میدهد.
در همین حال، باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا، نیز توانست حمایت روسیه برای تصویب قطعنامه جدید تحریمها را به دست آورد و این در حالی است که سهشنبه، محمود احمدینژاد، رییس جمهوری ایران، به روسیه هشدار داده بود که با حمایت از تحریمها از طرفداری دشمنان ایران بپرهیزد.