افشای جنجالی هزاران سند از جنگ افغانستان توسط یک سایت افشاگر

سندها نشان می‌دهند که طالبان در حال قدرت‌گیری هستند و آمریکا و متحدان آن در هندوکش پیاپی متحمل شکست می‌شوند. در شمال افغانستان نیز؛ جایی که در مقایسه با مناطق دیگر امن‌تر است، وضع رو به وخامت گذاشته است. سندها همچنین نشان می‌دهند که آمریکا در افغانستان نیرویی زبده مستقر کرده که مأموریت آن کشتن سران طالبان است...این سایت که در سال ۲۰۰۶ راه‌اندازی شده، هدف خود را افشای کردار غیراخلاقی حکومت‌ها و شرکت‌ها از راه آشکار کردن سندهای محرمانه‌‌ می‌داند؛ سندهایی که کارکرد واقعی آنها را بنماید و افکار عمومی را هشیار کند.
کد خبر: ۱۱۰۸۵۷
|
۰۴ مرداد ۱۳۸۹ - ۱۳:۳۲ 26 July 2010
|
15195 بازدید
سرویس بین‌الملل ـ نود هزار سند نظامی درباره جنگ در افغانستان در اختیار سایت افشاگر «ویکی‌لیکس» قرار گرفته است و هفته‌نامه‌ «اشپیگل» و روزنامه‌های «نیویورک تایمز» و «گاردین» که این منابع از سوی سایت یاد شده در اختیارشان قرار گرفته، شروع به تحلیل آنها کرده‌اند.

به گزارش «تابناک»، تخصص سایت «ویکی‌لیکس»، افشای سندهای محرمانه است. این سایت که در سال ۲۰۰۶ راه‌اندازی شده، هدف خود را افشای کردار غیراخلاقی حکومت‌ها و شرکت‌ها از راه آشکار کردن سندهای محرمانه‌‌ می‌داند؛ سندهایی که کارکرد واقعی آنها را بنماید و افکار عمومی را هشیار کند.


از شامگاه یکشنبه ۲۵ ژوئیه، نام سایت «ویکی‌لیکس»، همواره در خبرگزاری‌ها آورده می‌شود، زیرا اسنادی در اختیار آن قرار گرفته که ممکن است تأثیر مهمی بر تلقی افکار عمومی، به ویژه در آمریکا و اروپا درباره جنگ در افغانستان بگذارد.

به گزارش خبرگزاری آلمان، قضیه به یکی دو سند محدود نمی‌شود. نود هزار سند نظامی از طریق نامعلومی به دست گردانندگان «ویکی‌لیکس» رسیده و این پایگاه خبری آنها را در اختیار هفته‌نامه‌ آلمانی «اشپیگل»، روزنامه‌ آمریکایی «نیویورک تایمز» و روزنامه‌ انگلیسی «گاردین» قرار داده است. این سه نشریه که خود به خاطر افشای رازهای حکومت‌ها نام‌آور هستند، تحلیل این سندها را آغاز کرده‌اند.

سندها نشان می‌دهند که طالبان در حال قدرت‌گیری هستند و آمریکا و متحدان آن در هندوکش، پیاپی متحمل شکست می‌شوند. در شمال افغانستان نیز؛ جایی که در مقایسه با مناطق دیگر امن‌تر است، وضع رو به وخامت گذاشته است.
سندها همچنین نشان می‌دهند که آمریکا در افغانستان نیرویی زبده مستقر کرده که مأموریت آن، کشتن سران طالبان است.

بر پایه این گزارش، دولت آمریکا درباره جزییات قضیه اظهار نظر کرده است. نخستین واکنش‌ها در واشنگتن ابراز عصبانیت از این افشاگری و محکوم کردن آن بوده است. جیمز جونز، مشاور رئیس جمهور آمریکا در امور امنیت ملی گفته است: «دولت آمریکا با قاطعیت، افشای اسناد محرمانه توسط افراد و سازمان‌ها را محکوم می‌کند؛ افشای اسنادی که جان آمریکایی‌ها و متحدانشان را به خطر می‌اندازد و امنیت ملی را مورد تهدید قرار می‌دهد.»

«اشپیگل»، «نیویورک تایمز» و «گاردین» هر یک برای خود اسناد را تحلیل می‌کنند. آنها در شامگاه یکشنبه همزمان شروع به انتشار بخش‌هایی از اسناد روی سایت‌های اینترنتی خود کردند.

بخشی از سندهای منشره دارای گزارش‌های جنگی است. حادثه‌ای رخ داده و نظامیان درباره آن گزارشی برای دادن به فرماندهان خود تهیه کرده‌اند. رسانه‌هایی که به تحلیل سندها پرداخته‌اند، این گزارش‌های درونی را با گزارش‌های بیرونی، یعنی آنچه رسما به افکار عمومی اعلام می‌شود، مقایسه می‌کنند. سندها به سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۹ برمی‌گردند. همه‌ آنها محرمانه نیستند؛ اما با کنار هم نهادن آنها می‌توان پی برد که وضع در افغانستان چگونه است.

 
به نوشته‌ «اشپیگل»، آنها جنگ را از دید مستقیم سربازان آمریکایی تصویر می‌کنند. گزارش‌ها از جمله دارای اطلاعاتی هستند از قربانیانی که حملات نیروهای غربی از مردم غیرنظامی می‌گیرند.

«ژولین اسانژ»، بنیانگذار «ویکی‌لیکس» به اشپیگل گفته است: «اسناد پرتویی می‌افکنند بر خشونت و فلاکت جنگ. این مواد نظر افکار عمومی و همچنین کسانی را که دارای نفوذ سیاسی و دیپلماتیک هستند، دگرگون خواهد کرد.»
او همچنان گفته است که تا کنون سابقه نداشته جنگی در جریان باشد و درباره آن این همه سند افشا شود.

«گاردین» نیز در این باره نوشت: یادداشت‌های روزانه جنگ افغانستان دارای مطالبی چون:
ـ گزارش‌هایی درباه این که چگونه جوخه‌های مخفی «سیاه» متشکل از نیروهای ویژه آمریکا مسئول قتل و بازداشت فرماندهان طالبان بدون محاکمه آنها شده بودند.
ـ شواهدی درباره چگونگی پنهان کردن اسناد مربوط به دسترسی طالبان به موشک‌های زمین به هوا.
ـ گزارش‌هایی درباره افزایش استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین که از نوادا کنترل می‌شوند برای آماج قرار دادن رهبران طالبان و القاعده.
ـ گزارش‌هایی درباره چگونگی افزایش تعداد تلفات نیورهای ائتلاف به دلیل افزایش استفاده از بمب‌های کنار جاده ای توسط طالبان، به چشم می‌خورد.

این روزنامه انگلیسی می‌‌افزاید: در یادادشت‌های روزانه جنگ افغانستان آمده است که نیروهای ائتلاف، دست‌کم 144 مورد عملیات گزارش نشده در افغانستان انجام داده‌ و در این عملیات‌ها هزار نفر از مردم افغانستان کشته شده اند.
این گزارش‌های دربردارنده اطلاعات بسیار محرمانه از مواردی است که آنها «اشتباهات خونین» نیروهای ائتلاف نامیده است؛ مواردی چون اطلاعات مربوط به حمله نظامیان فرانسوی به اتوبوس حامل کودکان افغانی در سال 2008 و یا حمله نیروهای لهستانی به یک مراسم ازدواج در یک روستا، کشتن عروس و داماد و یک زن باردار و مواردی از این دست است. همچنین به تیراندازی نیروهای انگلیسی به سوی شهروندان افغانی که قابل پیگیری هست، نیز اشاره شده است.

 
خبرگزاری آلمان نیز در ادامه گزارش خود نوشت: گزارش‌های آغازین درباره سندهای افشا شده، حاکی از آن‌ است که پاکستان نقش مهمی در جنگ افغانستان دارد. مأموران مخفی آن با طالبان در تماس هستند.

همچنین در این گزارش از نقش دولت ایران در افغانستان نیز در سندها نکاتی هست که نخستین گزارش‌ها مدعی است، دولت ایران تلاش می‌کند روی رخدادهای افغانستان تأثیر بگذارد. این کار هم از راه پشتیبانی از گروه‌های افغان انجام می‌گیرد و هم از راه فعالیت‌های تبلیغی.

گفته می‌شود، ایالات متحده در حال رایزنی برای جلوگیری از انتشار اطلاعات بیشتری از این گزارش‌هاست و اگر موفق به این کار نشود، به احتمال بسیار، در روزهای آینده، باید شاهد افشاگری‌های جنجالی‌تری باشیم.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۰
farzad
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۳۶ - ۱۳۸۹/۰۵/۰۴
حالا اگر همین سایت مطلبی در باره حکومت ایران بنویسه میشه جیره خوار استکبار و صهیونیسم!!!!!!
ناشناس
|
-
|
۱۴:۲۲ - ۱۳۸۹/۰۵/۰۴
هرخبری که بروز کرده می توان حدث زد که زیر سر فرمانده ارتش سابق امریکا درافغانستان
باشد که اخیراً برکنار شده است....به زودی
خبرش خواهد رسید هرچه باشد امید است به
نفع مظلومین رخ دهد ....
بي نام
|
-
|
۱۴:۲۲ - ۱۳۸۹/۰۵/۰۴
كاش آزادي بيان و مطبوعات را از ما ياد مي گرفتند.. بعد در سايت و روزنامه منتشر مي كردند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۱ - ۱۳۸۹/۰۵/۰۴
کامل بنوویس از ایران هم نوشتن
ناشناس
|
United Kingdom
|
۱۶:۵۵ - ۱۳۸۹/۰۵/۰۴
شما چقدر خوش خیالید 15000 تا از مهمترین هاش رو هنوز پخش نکردند میتونید تو سایتشون بخونید.
ناشناس
|
Sweden
|
۱۶:۵۶ - ۱۳۸۹/۰۵/۰۴
به من چه!!!!
به تو چه!!!!
...
|
United Kingdom
|
۱۷:۲۵ - ۱۳۸۹/۰۵/۰۴
به این میگن آزادی که یک سایت غیر دولتی(مردمی) می تونه بر علیه دولتش مطلب منتشر کنه و آب از آب تکان نخوره و به جرم تشویش اذهان و از این داستان ها به هتل اوین منتقل نشه ... بقیه رو نمی نویسم که سانسور نشه
آره داداش
ناشناس
|
Lebanon
|
۱۷:۵۳ - ۱۳۸۹/۰۵/۰۴
یک ساعت است نمی توانم وارد ویکی لیکس بشوم . مثل اینکه صاحبان آزادی بیان این سایت را غیر قابل دسترسی کرده اند.
ناصر آل مهدی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۱۷ - ۱۳۸۹/۰۵/۰۴
اشغالگران کشور بسته ای مثل افغانستان نباید انتظار داشته باشند که همسایگان این کشور بی هیچ دغدغه ای و بی خیال حوادث آنجا هستند!
هرچند این موضوع در همه موارد اشغال نظامی مطرح است.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۴۰ - ۱۳۸۹/۰۵/۰۴
البته بعید نیست این سایت نیز یکی از دسیسه های خودشان باشد . بعد از چند سال که این سایت پا گرفت نوبت به خبرهایی از کشورهای دشمن حامیان این سایت می رسد و این در حالی است که در افکار عمومی خبرهای این سایت کاملا درست است . در این حال شروع می کنند به انتشار خبرهایی دروغ در بین خبرهایی که به ظاهر درست اند و این طریقی می شود برای فشار به دولت ها یعنی همین کاری که بی بی سی می کند . پس شرط عقل است که با شک و تردید به این اخبار نگاه شود و اگر خبر مهمی بود نظر کارشناس درج شود نه عین خبر .
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟