از خودرویی تا غذایی؛ همه در جمع ارزبگیران بزرگ هستند!

گمرک به جای بانک مرکزی، شفاف سازی کرد/ ۲۴ میلیارد دلار برای ۱۰۰ واردکننده/ لیست دقیق دریافت کنندگان دلار ۲۸۵۰۰ تومانی را منتشر کنید

پیشنهاد می‌شود در ادامه شفاف سازی گمرک، بانک مرکزی نیز در گزارشی دقیق، آمار و ارقامی از دریافت کنندگان ارز ترجیحی ۲۸۵۰۰ تومانی منتشر کند تا مشخص شود، ۲۰ میلیارد دلار ۲۸۵۰۰ تومانی به چه شرکت و محصولی رسیده و در نهایت مردم ببینند که قیمت این کالا‌های وارداتی ثابت مانده یا خیر؟!
کد خبر: ۱۲۳۴۲۱۴
|
۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۹ 27 April 2024
|
19873 بازدید
|

گمرک به جای بانک مرکزی، شفاف سازی کرد/ ۶۶ میلیارد دلار برای ۱۰۰ واردکننده/ لیست دقیق دریافت کنندگان دلار ۲۸۵۰۰ تومانی را منتشر کنید

به گزارش تابناک اقتصادی؛ سیاست ارزی بانک مرکزی از شروع ریاست فرزین در این بانک، با نام تثبیت ارزی عجین شده است تا بتواند از رشد تورم و گرانی‌ها جلوگیری کند؛ رویکردی که از همان آغاز با تخصیص ارز ترجیحی به نرخ ۲۸۵۰۰ تومان برای واردات کالا‌های ضروری، اساسی و دارویی و همچنین تخصیص ارز نیمایی برای واردات سایر نیاز‌های کشور همراه شد.

اما منتقدان نیز ساکت نبودند و از تجربه تلخ و فساد دلار ۴۲۰۰ تومانی زمان دولت روحانی سخن گفتند و از ادامه این مسیر ابزار نگرانی کردند و توصیه و پیشنهادشان به بانک مرکزی، اجرایی کردن سیاست ارز تک نرخی در اقتصاد ایران بود؛ اتفاقی که نه تنها اتفاق نفتاد، بلکه نرخ‌های جدیدی به دادوستد‌های ارزی کشور اضافه شد؛ همچون نرخ مرکز مبادله!

اما در هر صورت سال گذشته، به گفته فرزین رئیس کل بانک مرکزی، نزدیک به ۲۰ میلیارد دلار به نرخ ۲۸۵۰۰ تومان برای واردات کالا‌های اساسی، تخصیص و تامین یافت و از طریق مرکز مبادله ارز و طلا نیز نزدیک ۵۰ میلیارد دلار ارز با نرخ زیر ۴۰ هزار تومان برای واردات تمامی کالا‌های قانونی تخصیص یافت. فرزین با تاکید بر اینکه بانک مرکزی اصلا کاری به نرخ کانال‌ها و بازار غیررسمی ندارد اظهار داشت: بانک مرکزی در سال گذشته ۶۹ میلیارد دلار ارز تامین کرد.

حال یکی از مهم‌ترین مطالبات مردم و افکار عمومی از بانک مرکزی در مقام تصمیم گیر در حوزه سیاست‌های ارزی کشور، شفاف سازی در خصوص دریافت کنندگان ۶۹ میلیارد دلاری است که شخص رئیس کل به آن اشاره داشته است؛ یعنی دو گروه که یکی به ارز ۲۸۵۰۰ تومانی دسترسی داشته و گروه دیگر نیز به دلار نیمایی با نرخ زیر ۴۰ هزار تومان.

با این حال، به رغم سکوت بانک مرکزی و عدم پاسخ به این مطالبه مردم و کارشناسان اقتصادی، گمرک کشورمان در اقدامی قابل تقدیر، لیست ۱۰۰ واردکننده نخست در سال گذشته را همراه با میزان ارز دریافتی منتشر کرده است؛ لیستی که در مجموع نشان می‌دهد از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا پایان اسفندماه سال قبل، بیش از ۲۴ میلیارد دلار به صد شرکت واردکننده جهت واردات کالا‌های خود از سوی بانک مرکزی ارز تخصیص یافته و تامین شده است؛ وارداتی که در لیست دیگری که توسط گمرک در خصوص آمار واردات طی دوازده ماهه سال گذشته منتشر شده، مشخص است که در این مدت، از اسکوتر گرفته تا کنجاله و سویا و قطعات خودرو و ویتامین های دارویی وارد کشور شده است و دامنه گسترده ای را شامل می شود.

لیست کامل ۱۰۰ واردکننده نخست ۱۴۰۲ را «اینجا» ببینید.

اما نکته مهمی که باید به آن توجه داشت، این که به رغم آنکه در فضای مبهم و عدم اطلاع رسانی از سوی سیاست گذار ارزی، انتشار چنین لیستی از سوی گمرک، با اهمیت است، نکته مهم آنجاست که مشخص نشده، کدام شرکت در گروه ارز ۲۸۵۰۰ تومانی قرار دارد و کدام در گروه دلار نیمایی و صرفا مجموعه‌ای از هر دوی این‌ها آورده شده است؛ برای نمونه شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران، مشخصا در امر واردات کالا‌های اساسی فعالیت می‌کند و بر اساس آمار گمرک، در سال گذشته بیش از یک میلیارد و ۸۷۸ میلیون دلار دریافت کرده است که به احتمال بسیار، همه این میزان ارز به نرخ ۲۸۵۰۰ بوده است؛ اما برای سایر شرکت‌های فعال در حوزه‌های خودرویی، فولادی، غذایی و ...، نمی‌توان مشخص گفت که چه نوع ارزی دریافت کرده اند.

گمرک به جای بانک مرکزی، شفاف سازی کرد/ ۶۶ میلیارد دلار برای ۱۰۰ واردکننده/ لیست دقیق دریافت کنندگان دلار ۲۸۵۰۰ تومانی را منتشر کنیدبنابراین ضرورت دارد تا در ادامه شفاف سازی گمرک در خصوص صد واردکننده و میزان دریافت ارز، بانک مرکزی نیز در گزارشی دقیق، آمار و ارقامی از دریافت کنندگان ارز ترجیحی ۲۸۵۰۰ تومانی منتشر کند تا برای مردم مشخص شود، ۲۰ میلیارد دلار ۲۸۵۰۰ تومانی به چه شرکتی و در چه حوزه‌ای رسیده است تا در نهایت در خصوص تغییرات قیمتی کالا‌های وارد شده توسط شرکت‌ها و عملکرد درست یا نادرست آن در تامین نیاز کالا‌هایی بازار، شفاف سازی شود. 

گمرک به جای بانک مرکزی، شفاف سازی کرد/ ۶۶ میلیارد دلار برای ۱۰۰ واردکننده/ لیست دقیق دریافت کنندگان دلار ۲۸۵۰۰ تومانی را منتشر کنید

مطالبه بالا از بانک مرکزی در شرایطی اهمیت پیدا کرده است که به تازگی رییس کل اسبق بانک مرکزی ـ که زمانی در راس مدیریت و سیاست گذاری ارزی کشور بوده ـ در یادداشتی خیرخواهانه به مسئولان دولتی گفته است: بر اساس گزارش مسئولان بانک مرکزی، در سال گذشته (۱۴۰۲)، مبلغ ۶۹ میلیارد دلار ارز با نرخی بسیار پایین‌تر از نرخ ارز در بازار، برای واردات تامین شده است. از کل مبلغ ارز تامین‌شده ۱۹ میلیارد ارز ۲۸۵۰۰ تومانی به ازای هر دلار برای نهاده‌های کشاورزی و دامی، دارو و تجهیزات پزشکی تخصیص یافته و ۵۰ میلیارد دلار دیگر نیز با نرخ هر دلار حدود ۳۸ هزار تومان از طریق سامانه نیما برای واردات سایر کالا‌های مصرفی، مواد اولیه و کالا‌های واسطه تخصیص و تامین ارز شده است.

همتی تاکید داشت: در سال ۱۴۰۲، با توجه به میانگین اختلاف ۱۵ هزار تومانی نرخ نیما با نرخ ارز بازار، مبلغ بالقوه رانت توزیع‌شده بابت ۵۰ میلیارد تخصیص و تامین ارز اعلامی، در حد ۷۵۰ هزار میلیارد تومان می‌شود که قطعا بخش عمده آن بالفعل شده است. درخصو‌ص ارز ۲۸۵۰۰ تومانی میانگین اختلاف ۲۵ هزار تومانی آن با نرخ بازار، در سال گذشته رانت بالقوه ۴۷۵ هزار میلیارد تومان می‌شود. با توجه به قیمت فزاینده محصولات و کالا‌هایی نظیر مرغ و گوشت، اتومبیل، موبایل و عمده کالا‌های مصرفی و قطعات و مواد واسطه‌ای مصرفی مردم و بنگاه‌های تولیدی که مردم به‌عینه در بازار لمس می‌کنند، خوش‌بینانه‌ترین نظر این است که حداقل ۵۰ درصد اختلاف نرخ به‌صورت رانت توزیع شده باشد؛ این یعنی حداقل ۶۰۰ هزار میلیارد تومان رانت توزیع شده است، بدون تاثیر جدی در کنترل قیمت کالا‌های مرتبط و بدتر از آن موجب تاثیر منفی بر ارزش صادرات و تراز تجارت غیرنفتی و نیز زیان شرکت‌های صادرات‌محور بورسی و نهایتا سهامداران بورس شده است.

 

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۵
در انتظار بررسی: ۱۲
انتشار یافته: ۵۷
زرشک
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
دلار هست اما نه برای تولیدکننده خورده پا که با بدختی و تحریم روبروس سقف ارزی گذاشتن !
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
متأسفانه سرنوشت بسیار وحشتناکی در انتظار دارندگان بیت کوین و ماینرها است.
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۴:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
تجربه نشان داده که قیمت دلار همان قیمت واقعی موجود در بازار هست.نپذیرفتن نرخ واقعی دلارباعث تقاضای بیشتر
از نیاز کشور برای دلار و از طرفی محدود شدن صادرات و عدم ورود دلار حاصل از صادرات به کشور خواهد شد.به جای سرکوب دلار حقوق ها رو باید بالا برد.وگرنه با این اقدامات کور بانک مرکزی باید منتظر ابر تورم در آینده نزدیک باشیم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
ارز را تک نرخی کنید و این وضعیت دلال بازی با پول بیت المال را پایان دهید، فقط هر سال به نرخ تورم و افزایش حقوق آنرا افزایش دهید ولی تک نرخی باشد. افزایش قیمت ارز ناگزیر است ولی خودش نباید باعث تورم شود خودش باید با تورم تغییر کند ، یعنی اگر تورم کم شود این مبلغ هرساله تک نرخی هم کمتر افزایش میابد تا به تک رقمی شدن برسیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
جالب هست دلار برای واردات خودرو توسط شرکتهای مونتاژکننده هست و از طرفی دلار نیما میگیرند و آشغالهای مونتاژ را با سه برابر قیمت جهانی بر مردم می فروشند و آقای خاندوزی ککش هم نمیگزد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
چای دبش
3 میلیارد 700 میلیون دلار دادن چای دبش حالا حتی یک اسم اعلام نمیکنن ک کار کی بود
بیچاره مردم ایران
خوش ب حال آغازاده ها
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
از کی و چی توقع دارید . معلوم نیست چه می کنند چون فساد مثل سرطان متازتاز داده .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
آوا تجارت صبا مال کیه که دومین دریافت کننده ارز کشوره ؟ سایتش که کلا کار نمی کنه
پاسخ ها
حسین
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
خوراک دام و طیور
مالک این نوع شرکت ها عموما مدیران رده بالای وزارت جهاد و کشاورزی هستند که راه و چاه رو یادگرفتن و بعد از اون از سمت دولتی استعفا میدن و به چاه نفت وصل میشن
شوت زاده
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
جالبه داریا همراه ادعاش تولید گوشی هوشمند ایرانیه ، بعد 300 میلیون دلار ارز گرفته برای واردات ، قرار بود این همه ارز خارج بشه می دادید همون برادران چینی تو قوطی هم می ذاشتنش
ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
چطور برای فرغون ساز ها ارز دولتی ارزان است ؟ چرا پول مردم را به فرغون سازها میدن بدین خود مردم خوب می دانند که چه خودرویی وارد کنند. به نظرم باید مردم برعلیه فرغون ساز ها تظاهرات منند
پاسخ ها
پارسا ایروانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
نصف بیشتر این مبلغ که خودروسازان منی گیرند به خزانه دولت یا افراد وابسته برمی گردد . برای اشخاص حقیقی ارز نمی دهند چون ممکن است برای تولید و کشور سود داشته باشد ولی برای آن افراد وابسته سودی ندارد .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
حیف وقت برای نوشتن کامنت تو تابناک
دو کلام از رانت خخودروسازا و بلایی ک سر ملت میارن گفتم کلا منتشر نکرد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
دقیقا دو سال قبل وقتی خاندوزی با جراحی اقتصادی دلار 4200 تومانی کالاهای اساسی را حذف کردند دلار بازار آزاد 27000 تومان بود و دلیل این جراحی و چند برابر شدن قیمت ها جلوگیری از رانت بود!!!!! حالا دلار 28500 تومانی، دلار رانتی شده دلار آزاد 65000 تومان و این دستاورد بزرگ جراحی دولت محرومان و خاندوزی برای اقتصادی کشور بود!!!
پاسخ ها
مرتضی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
خاندوزی فقط اومده بود که تیم محبوبش رو بگذاره تواغوش پتروشیمی وبره،،،،کاری با زندگی وسفره مردم کرد که تاابد جبران پذیرنیست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
اقای فرزین انگار در کشور دیگری زندگی می کند ک هدلار ازااد را قبول ندارد. فقط این چند قلم کالای اساسی است که با قیمت حدود ارز 28500 تومان به دست مردم می رسد ان هم نه همه کالاها مثلا مرغ با این نرخ دلار باید کمتر از 50 هزار تومان باشد که یست . 90 درصد کالاهای دیگر مردم از لوازم خاانگی تا انواع مصالخ ساختمانی و ابزار الات و ..... هه با نرخ ازاد ان هم نه نرخی که اعلام می شود بلکه دلار بالای 80 هزار تومان به دست مردم می رسد. مدیران ارشد دولت و رییس جمهور انگار اصلا در این کشور زندگی نمی کنند و یا همه چیز را از سر کوجه شان می خرند مثل احمدی نژاد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
در دوره فرزین ، ارزش ریال ۶۰ درصد کمتر شده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
به بهانه تحریم شفاف نمی کنند و این شده بهترین دلیل برای پولشویی های کلان و سوء استفاده های گسترده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
تازه این لیست شامل کسانی که ارز گرفته ولی پیزی وارد نکرده اند نمی شود.
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیت دلار
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات