ایران: پدر و مادر دختر نوجوان كه فرزند بيمارشان را با تب 45 درجه رها كرده و به جشن خانوادگي رفته بودند، هيچ گاه تصور نميكردند چه سرنوشت شومي در انتظارشان است.
اين ماجراي غمانگيز چندي قبل و در پي مراجعه مرد ميانسالي به دادسراي ويژه جرايم پزشكي تهران فاش شد. وي كه از پزشكان يك كلينيك و بيمارستاني در غرب تهران به اتهام قتل غيرعمد دخترش شكايت داشت، گفت: دختر 15 سالهام- فرحناز- در عمر كوتاهش هيچ بيماري و مشكل جسمي خاصي نداشت تا اين كه چند روز قبل بشدت سرما خورد و او را به يك درمانگاه شبانهروزي نزديك خانه رسانديم. پزشك عمومي پس از معاينه، چند نوع دارو به وي تجويز كرد اما متأسفانه نه تنها دخترم بهبود نيافت، بلكه وضعيتش آنقدر وخيم شد كه نيمههاي شب او را به يك بيمارستان فوق تخصصي منتقل كرديم كه متأسفانه به دليل سهلانگاريهاي تيم پزشكي، او ناباورانه جان سپرد.
داديار دادسراي ناحيه 19 به دنبال دريافت اين شكايت، از مسئولان بيمارستان خواست تا پرونده باليني قرباني را براي بررسي دقيق علمي در اختيار كميسيون پزشكي قانوني قرار دهند تا متخصصان در اين باره اظهارنظر نمايند. سرانجام 5 پزشك متخصص پس از برگزاري جلسات مختلف در گزارشي به قاضي پرونده اعلام كردند: 21 آذر «فرحناز» در پي 5 روز اسهال، دل درد، تهوع و تب شديد به درمانگاه مراجعه و توسط پزشك عمومي 45 ساله به صورت سرپايي ويزيت شد اما 10 ساعت بعد به دليل وخيم شدن حال عمومياش، به بيمارستان فوق تخصصي منتقل گرديد كه متخصص و دستياران داخلي وي را تحت معالجه ويژه قرار دادند اما بيمار بامداد روز بعد جان سپرد.
بنابراين با توجه به سير پيشرونده بيماري، علت مرگ نارسايي حاد تنفسي و بيماري عفوني ريوي اعلام ميشود كه پزشك عمومي درمانگاه به دليل ارزيابي اشتباه بيمار و ارجاع ندادن وي به بيمارستان تخصصي در روز نخست، 15 درصد و مسئول فني بيمارستان هم به دليل ضعفهاي موجود در بخش اورژانس 10 درصد مقصرند. ضمن آن كه در پرونده باليني بيمار قيد شده كه او را با 45 درجه تب در بيمارستان پذيرش كردهاند كه نكته بسيار حائز اهميتي است.
داديار شعبه چهارم دادسراي جرايم پزشكي با دريافت نظريه تخصصي پزشكي قانوني، پزشك 45 ساله درمانگاه و مسئول فني
46 ساله بيمارستان فوق تخصصي را به اتهام قتل غيرعمد به دادسرا احضار و براي آنها قرار وثيقه صادر كرد. مسئول فني بيمارستان در حالي كه خود را در مرگ غمانگيز دختر نوجوان بيتقصير ميدانست، با اظهار تأسف عميق در دفاع از خود گفت: بيمار با علايم عفونت خوني و عوارض عمومي با حال وخيم پس از 5 روز به درمانگاه و سپس به اورژانس مراجعه كرد كه همه خدمات درماني با تمام امكانات پزشكي موجود براي نجات جانش به كار گرفته شد. ضمن اين كه او دچار علايم شوك عفوني شده و نارسايي تنفسي داشت. به همين خاطر زمان طلايي براي نجاتش از دست رفته بود. پزشكان گروه داخلي نيز براي يافتن راه نجات او، مشاوره كردند كه متأسفانه به نتيجه نرسيدند. ضمن اين كه در كمال ناباوري متوجه شديم خانواده وي شب قبل از مرگ فرزندشان به جشن خانوادگي رفته و او را در خانه تنها گذاشته بودند. آنها از پزشكان انتظار نجات و بهبود قطعي بيمارشان را داشتند و كادر درماني را عامل مرگ دخترشان ميدانند اما پزشكي قانوني با بررسيهاي موشكافانه، تيم پزشكي را در اين ماجرا 25 درصد مقصر شناخته و 75 درصد علت مرگ مربوط به ذات بيماري و توجه نكردن به علايم آن بوده است. بنابراين با اعتراض شديد به نظريه كميسيون، درخواست برائت دارم.
داديار پرونده پس از بررسي مدارك موجود و شنيدن اظهارات طرفين، قرار مجرميت 2 پزشك را صادر كرد و پرونده براي رسيدگي در اختيار شعبه 1043 جزايي تهران قرار گرفت. قاضي دادگاه نيز با توجه به آن كه مرگ نابهنگام دختر نوجوان در ماه حرام رخ داده بود، پزشك عمومي و مسئول فني را به ترتيب به پرداخت 15 و 10 درصد ديه كامل محكوم كرد. با اعتراض طرفين پرونده به رأي دادگاه، هيأت قضايي شعبه نهم دادگاه تجديدنظر استان تهران سيدمحمد دهنوي- رئيس- و سيدابوالحسن موسوي- مستشار- براساس نظريه كميسيون پزشكي قانوني حكم صادره را تأييد و قابل اجرا دانستند.