خبرهای جدید رسیده به خبرنگار «تابناک» از عراق، از اوضاع سیاسی و داخلی همچنان آشفته و ملتهب اقلیم کردستان حکایت دارد.
به گزارش خبرگار «تابناک» از سلیمانیه عراق، زمانی که «برهم صالح» به مجلس رفت تا اعتماد دوباره نمایندگان را به خود جلب کند به طور تلویحی به این مساله اشاره داشت که فشار حزبی روی اوست و هنوز آثار جنگ برادرکشی 1996 باقی و ریشه کن نشده است. البته دولت برهم صالح هم میراث دار حکومتی است که در آن نزاع درونی، مشکل اقتصادی، فساد مالی، دخالت های آشکار حزبی، آثار رقابت حزبی و برادرکشی و... نیز دولت سایه نچیروان بارزانی وجود دارد و به آسانی قدرت مانور و حرکت ندارد زیرا هنوز هم اعتماد در بین دو حزب مسلط کردستان عراق وجود ندارد، شاید در ظاهر امر توافقی استراتژیک داشته باشند اما مساله دولت سایه نچیروان بارزانی هنوز هم بزرگترین تهدید حکومت برهم صالح است! اما نکته قابل توجه این است که از تعداد 880 نفر کارکنان انجمن وزیران و نخست وزیری، تنها 15 نفر جزو گروه برهم صالح است و مابقی افراد ـ حتی نگهبانان ـ متعلق به افراد نچیروان بارزانی هستند و شاید یکی از مهم ترین فاکتورهای نزاع داخلی پارتی هم دودلی و تردید نچیروان نسبت به مسعود بارزانی است.
بنابر این گزارش، برخی کارشناسان مسائل منطقه معتقدند، نچیروان امروزه در منزل خودش حکومتی سایه تشکیل داده است و در کنار آن هم به زمین داری و زراعت و کارخانه داری و رانت خواری های اقتصادی پرداخته است که از نظر مالی و اقتصادی هم رقیب سرسخت دیگر بارزانی ها باشد.
از سویی آمریکایی ها و اروپایی ها و برخی از کشورهای عربی منطقه هم نیم نگاهی به نچیروان دارند که دیگر مسعود بارزانی ظرفیت دور و زمانه فعلی را ندارد و بهتر است که موسسه و انستیتوی بارزانی را تشکیل دهد و خانه نشین شود اما بسیاری از افراد معتقدند که مسعود تا روز مرگ و جانشین کردن فرزند خود ـ مسرور، مسئول اداره امنیت پاراستن حزب ـ دست از این کرسی نخواهد شست! زیرا او باور به چند حزبی و گوش به رای مخالف دادن ندارد! اما نمی شود به شیوه ای کودتایی هم او را برکنار کرد زیرا کردستان با معضل های امنیتی ـ سیاسی و چالش های مافیایی روبرو خواهد شد و مساله قومی برای حکومت مرکزی عراق پدید خواهد آمد و شاید ادامه اعتراض ها و سیاست متحد اپوزیسیون موجب شود که بارزانی در انتخابات زودتر از موعد مقرر، کنار برود.
بنا به اخبار منتشر شده مسئولیت وزارت اطلاعات و امنیت عراق به حزب بارزانی سپرده می شود و با وجودی که اسرائیلی ها در سال 1967 پاراستن ـ اداره امنیت حزب دمکرات ـ را تاسیس کرده اند و هنوز هم روابط بین حزب دمکرات کردستان عراق و موساد برقرار است و حتی فرودگاه اربیل یادگار اسرائیلی ها در کردستان عراق است، تعیین کریم سنجاری به عنوان وزیر اطلاعات و امنیت، اندکی معادلات سیاسی امنیتی را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
گرچه حزب دمکرات کردستان عراق ـ مشهور به پارتی دمکراتی کردستان که حتی گاه به حزب پارتی دمکرات کردستان قلمداد می شود – امروزه نمای حزبی ندارد و تنها پاراستن ـ اداره امنیت ـ آن است که بقای این حزب می باشد و هنوز هم نوع نگاه و تفکر مسعود بارزانی، مشابه دهه 1960 است که خود بر همه چیز تسلط داشته باشد و مبادا کسی علیه او توطئه کند! گرچه پس از 2001 ـ دوران نخست وزیری نچیروان بارزانی ـ حزب دمکرات، نهایت سعی خود را داشت که اتحادیه میهنی کردستان را تضعیف کند، اما شاید امروزه روز به آن نتیجه رسیده که بدون وجود و حضور اتحادیه میهنی کردستان عراق، نمی تواند در عرصه سیاسی کردستان، دوامی داشته باشد.
همچنین سایت لڤین lvinpress اعلام داشت: به خاطر تعطیل کردن دانشگاه های شهرهای کردستان شمالی ـ به ویژه هولیر/اربیل ـ سازمان یونسکو قصد دارد که به کلی این سال تحصیلی، برای دانشجویان محسوب نشود زیرا حزب پارتی دمکرات به خاطر کنترل دانشجویان و فضای دانشگاهی، کلیه دانشگاه ها و مراکز عالی را تعطیل کرده است و حتی چادر دانشجویان در میدان آزادی سلیمانیه را به آتش کشیده است و این سایت گزارش داد که کاخ سفید و اتحادیه اروپا هم درباره عدم صدور محوز راهپیمایی و اجازه برگزاری ان توسط حزب بارزانی، گزارش هایی را از کردهای مخالف دریافت داشته اند که حتی 6 جوان در زاخو پس از دستگیری، به سرنوشتی مبهم روبرو شده اند. اما در اکثر شهرهای حلبچه، چمچمال، بتوین، پشده ر، کویه، تق تق، سلیمانیه، دهوک، رانیه، قلادزه، کفری و ... راه پیمایی برقرار است اما در شهر کلار هنوز مشکلاتی امنیتی برقرار است و حتی 12 نفر از نیروهای امنیتی، خبرنگار اتحاد اسلامی را مضروب ساختند و این در حالی است که به مقر و دفتر اتحاد اسلامی هم در شهر سلیمانیه تیراندازی شده است و این سایت خبری اعلام داشت که در جلسه پارلمان کردستان، قادر دوبزی ـ مشهور به دکتر کمال کرکوکی ـ برای اجرای جلسه 5 ساعته مجلس و کسب نتیجه دلخواه از جلسات، به مدت 20 ساعت نمایندگان اپوزیسیون را در یکی از اتاق های پارلمان زندانی کرد که فورا آزاد جندیانی ـ مسئول خبررسانی اتحادیه میهنی کردستان ـ به تکذیب خبر پرداخت اما پس از تایید ان توسط خود قادر دوبزی ـ کمال کرکوکی ـ از خوانندگان خود عذرخواهی کرد!
از سوی دیگر همچنان تهدید تلفنی نمایندگان مخالف ادامه دارد و حتی خبرنگار تلویزیون KNN هم به مرگ تهدید شده است.
حزب دمکرات کردستان عراق از سندیکای روزنامه نگاران و نیز مرکز اسلامی و وعاظ مساجد شهرهای کردستان شمالی استفاده ابزاری می کند و نخست یکی از علمای دینی در هولیر/ اربیل اظهار کرد که تظاهرات حرام است و تظاهرات کنندگان خوارج هستند که سخنان وی مورد انتقاد شدید برخی دیگر از چهره های مذهبی قرار گرفت و وی و حزب بارزانی را به سو استفاده ابزاری از دین و شعایر مذهبی متهم ساختند و نکته قابل توجه اینکه پاراستن حزب بارزانی به انتشار فیلمی در فضای اینترنت دست زده است که تظاهرات کنندگان توسط خود تظاهرات کنندگان ترور می شوند و افرادی وابسته به خارج هم در این ترورها دست داشته اند و این حزب از هرگونه اتهام و گناهی مبرا و به دور است و حتی افراد نظامی این حزب توسط معترضان کتک خورده و مضروب شده اند.
برخی از سایت های کردی مانند هاوولاتی Hawlati به انعکاس سخنان روشنفکران و هنرمندان مدافع مخالفان پرداخته اند. بختیار علی جنبش آزادی خواهی کردها و نسل جوان را مهم تر از هر شورش و قیام کردی دانسته است و بهجت یحیی هم گفته است: به زبان دوستی و عشق می توان پیام خود را رسانید و باید راهی عقلانی و انسانی برای پاسخگویی به صدای معترضان شنید و شیرکو بی کس هم در میدان آزادی در میان جوانان قرار گرفت و گفت: بی پاسخی حاکم به خواسته هایتان، جام خشم شما را لبریزتر می کند و صبوری را خواهد کشت. جوان کرد امروزه ما، وعده سرخرمن و بی عمل را باور ندارد. در سرزمینی زندگی می کنیم که وعده های پارلمان در بیرون از ساختمانش، ذبح می شود و با خونش به صورت مردمان سیلی می زند و در سرزمینی زندگی می کنیم که حزبی دانشگاه را می بندد و حکومت و وزیرانش هم خفه شده اند!
سایت جه ما وه ر Jamawarnews اظهار داشت که عبدالله حاجی محمود، در پارلمان ـ روز جلسه استیضاح برهم صالح ـ اظهار داشته است که تظاهرات کنندگان و معترضان دلسوز این اقلیم کردستان هستند و خواسته اصلاحات آنها، خواسته ای روا و مشروع از حکومت خودشان است.
لازم به ذکر است که جلسه استیضاح برهم صالح ـ نخست وزیر حکومت اقلیم کردستان ـ برگزار شد و دوباره به وی رای اعتماد دادند و در سمت خود ابقا شد. اما سایت سبه ی sbeiy اظهار داشت که یکی از نمایندگان مجلس، سخنان برهم صالح را سخنانی غیر قابل باور دانسته است و فقدان قدرت دولت را در برابر حکومت نشان داد.
در این روزها که طالبانی در شهر سلیمانیه به ایراد سخنرانی پرداخته و خواهان ان شد که تظاهرات در سراسر کردستان باید انجام شود و مردم حق اعتراض و انتقاد از قدرت مسلط را داشته باشند، برخی از مخالفان ـ به ویژه حزب رقیب، بارزانی ـ اظهار داشتند که حزب طالبانی مقبولیت و محبوبیت عام ندارد و این در حالی است که در تظاهرات و اعتراض دمکراتیک تنها در کردستان جنوبی، تحت سلطه این حزب برگزار شده است و این حزب بارزانی بود که سلیمانیه و برخی دیگر از شهرهای کردستان عراق را غرق خون ساخت و به شدت مورد تنفر تظاهرات کنندگان واقع شده است.
سایت چاویر Cawder وابسته به ملا بختیار هم در خبری منتشر ساخته است که آسو شیخ نوری اظهار داشته است که مردم اقلیم اکثرا با اتحادیه میهنی کردستان هستند و آزاد جندیانی ـ مسئول رسانه ای حزب طالبانی ـ هم اظهار داشته است که سخنان اپوزیسیون درباره این حزب، تنها تبلیغاتی رسانه ای است. البته برخی از سایت های اپوزیسیون، جندیانی را فردی مداح طالبانی و جاه طلب دانسته اند که مشروعیت و صلاحیت خبررسانی ندارد و حتی وی را متهم کردند که عکس تظاهرات کنندگان را در اختیار نیروهای امنیتی پاراستن قرار داده است. پس از عادل مراد، برخی از کارشناسان معتقدند که رسانه های حزب طالبانی، حرفه ای و موثق نیست زیرا مدیری معتبر و ذیصلاح به جای عادل مراد، ننشسته است.
سایت کوردستان پوست kurdistsnpost و سبه ی اظهار داشتند که به علت سیاه نمایی حوادث داخل ایران و تشبیه غیر منطقی رخدادهای پس از انتخابات در ایران و حوادث کردستان، مدیر سایت پیامنیر peyamner و رادیو زاگرس ـ میکائیل ابراهیم ـ موقتا از کار برکنار شده است و 10-12 روزی است که این سایت خبرهای مربوط به ایران را دنبال نمی کند.
سایت لڤین lvinpressاعلام کرد که برای دومین بار پس از اشواف جاف، این بار عارف طیفور، نماینده پارتی در مجلس عراق، مزاحم خواندن گزارش مبسوط درباره کستار سلیمانیه و بقیه شهرهای کردستان شد و سایت پارتی دمکرات به هیچ وجه خواهان خبررسانی درباره رخدادهای کردستان نیست و سانسور خبری را حکمفرما کرده است. سایت در عین حال که سایت سبه ای اعلام کرد که نمایندگان دو حزب طالبانی و بارزانی اخبار وارونه ای به پارلمان انگلستان داده اند، سایت ستانده ر standard در طی گزارشی اختصاصی نوشته است که سفارت آمریکا به هر 3 گروه احزاب اپوزیسیون ـ اتحاد اسلامی، جمعیت اسلامی و گوران (تغییر) ـ نشست و دیدارهایی داشته است و در این دیدار سفیر و نماینده آمریکا خاطر نشان کرده اند که نیروهای امنیتی به سرکوب معترضان و تهدید و ارعاب و دستگیری انها پرداخته است و در مرزهای پارتی، بسیار وضعیت حقوق بشر اسفناک است و حالتی استبدادی حکفرماست.
سایت خندان Xendan هم نوشت: محمد حاجی محمود دبیرکل حزب سوسیالیست دمکرات کردستان، با جلال طالبانی و کوسرت رسول دیدار و گفتگو داشته است و در این دیدار که عصر دیروز انجام شد، جلال طالبانی به حل مشکلات کردستان و حفظ تجربه سیاسی کردستان و برقراری آرامش و امنیت در اقلیم اشاره داشته است و اقلیم را نتیجه مبارزه و زحمات طولانی کردها و قربانیان بی شمار ان دانسته است و هم پیمانی استراتژیک میان هر دوز حزب اتحادیه میهنی کردستان و دمکرات کردستان را فاکتور مهم و اصلی حفظ آرامش و آسایش منطقه دانسته است.