معاون وزير بهداشت با رد افزايش قاچاق سيگار به علت درج هشدارهاي بهداشتي روي سيگارهاي قانوني گفت: ايرانيان سالانه با خريد سيگار، 1700 ميليارد تومان را دود ميكنند و افزايش مصرف دخانيات شايسته دولت و ملت ما نيست.
عليرضا مصداقينيا در گفتوگو با فارس در پاسخ به اين پرسش كه آيا اين درست است كه درج هشدارهاي بهداشتي روي سيگارها موجب افزايش قاچاق سيگار به كشور شده، گفت: اين حرف كه برخيها بيان ميكنند، علمي نيست و افزايش قاچاق سيگار، هيچ ارتباطي با درج هشدارهاي بهداشتي روي سيگار ندارد.
وي گفت: درج هشدارهاي بهداشتي روي سيگار بر پایه مطالعات علمي و كنفوانسيون بينالمللي كنترل دخانيات در كشور انجام شده و عاملي براي هشدار به مردم و كاهش استعمال دخانيات است و اگر هم سيگار قاچاق در كشور افزايش يافته علل و عوامل ديگري دارد كه بايد مطالعه شود؛ اما در هر صورت ربطي به وزارت بهداشت ندارد.
معاون بهداشتي وزارت بهداشت ادامه داد: جلوگيري از قاچاق سيگار وظيفه وزارت بهداشت نيست و اساساً وزارت بهداشت هيچ گونه نظارتي روي سيگارهاي قاچاق ندارد.
وي گفت: همه تلاش وزارت بهداشت اين است كه ميزان مصرف و استعمال دخانيات در كشور كم شود؛ اعم از اينكه اين سيگار و مواد دخاني داخلي، خارجي، قاچاق يا قانوني باشد در هر صورت اين مواد مضر سلامت مردم هستند و اين نكتهاي است كه علم، با يقين كامل آن را ثابت كرده است؛ بنابراين، توصيه اصلي وزارت بهداشت به مردم اين است كه به فكر سلامت خودشان باشند و سيگار نكشند.
مصداقي نيا افزود: اعمال قانون مهم است و وظيفه دستگاه هاي حاكميتي است اما تا زماني كه خود مردم نخواهند معضل استعمال سيگار در كشور حل نمي شود، كشورهاي پيشرفته دنيا اين مهم را از سال هاي گذشته درك كردند و طي يك برنامه دقيق با كاهش دسترسي مردم به دخانيات، توانستند به ميزان قابل توجهي شيوع استعمال دخانيات را كم كنند، ولی در كشورهاي در حال توسعه، از جمله كشور ما ميزان مصرف دخانيات در تمام اقشار سني و جنسي رو به افزايش است.
وي ادامه داد: افزايش مصرف دخانيات در كشور در شأن ملت و دولت ما نيست و بايد همه دستگاهها براي رفع اين مشكل همكاري كنند.
معاون وزير بهداشت گفت: سيگار در هر صورت مضر است؛ اما سيگارهاي قاچاق چون از منابع غير مشخص وارد كشور ميشوند، با توجه به شيطنت كمپانيهاي توليد سيگار ميتوانند خطرات به مراتب بيشتري هم داشته باشند كه بايد در اين مورد، كار كارشناسي جدي در كشور انجام شود.
وي ادامه داد: سيگار عامل مرگ دهها هزار نفر در سال در ايران است، ايرانيان سالانه فقط با خريد سيگار 1700 ميليارد تومان را دود ميكنند و بيش از دو برابر اين ميزان نيز هزينه درمان بيماريهاي ناشي از استعمال دخانيات اعم از سيگار و قليان ميشود، با اين هزينه گزاف كه بالغ بر پنج هزار ميليارد تومان است، ميتوان تعداد زيادي مدرسه يا بيمارستان ساخت و كارهاي زيربنايي مهمي در كشور انجام داد.
وي گفت: وزارت بهداشت از همه مردم ميخواهد كه سيگار نكشند و تهديد سيگارهاي قاچاق به هيچ عنوان به معناي تأييد سيگارهاي قانوني نيست. سيگار و قليان به هر شكل ممكن آن مضر سلامت و عامل بروز انواع بيماريهاست.