سرویس اجتماعی ـ این روزهابا سر زبان افتادن ماجرای اختلاس سه هزار میلیارد تومانی (البته رقم درست آن 1800 میلیارد تومان است!)، این پرسش در ذهن مردم شکل گرفته که آیا این اختلاس در نوع خود، میتواند یکی از بزرگترین اختلاسهای مالی در دنیا باشد یا خیر؟!
پایگاه اطلاعرسانی تازه، در گزارش زیر کوشیده است که به این پرسش بر پایه آمارهای مؤسسات معتبر بینالمللی مالی (صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی)، و در قالب اینفوگرافی و جدول، پاسخ دهد.
پیش از آن، خوب است نظری به بزرگترین پروندههای اختلاس و سوءاستفادههای مالی در برخی از کشورهای دنیا و نسبت آنها به تولید ناخالص داخلی(GDP) آن کشورها بیندازیم.
نقشه / اینفوگرافی زیر تولید ناخالص داخلی کشورهای دنیا را نشان میدهد: 1- کلاهبرداری ۶۵ میلیارد دلاری «برنارد مدوف»، از بزرگترین اختلاسهای تاریخ بود؛ مدوف متهم به بزرگترین کلاهبرداری در وال استریت دو سال پیش به حداکثر مجازات، یعنی ۱۵۰ سال حبس محکوم شد. وی که پیشتر رئیس غیر اجرایی بورس نزدک بود، پس از اعلام دخالت در یازده فقره اتهام از جمله کلاهبرداری در بازار سرمایه، پولشویی و ارایه مدارک نادرست، بازداشت شد.
نامبرده متهم به اختلاس و کلاهبرداری ۶۵ میلیارد دلاری از سرمایهگذاران در نقاط گوناگون جهان است؛ این پرونده انتقادهای بیشماری را متوجه کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا نیز کرده است.
2- مدیرعامل سابق شرکت نفتی روسی، «میخائیل خودوروفسکی» به همراه شریکش «لبدف»، به اتهام سرقت و فروش ۲۱۸ میلیون تن نفت از سوی دادگاه مسکو سال پیش محکوم شدند. پرونده لبدف، رییس بانک مناتپ مسکو و خودوروفسکی از سال ۲۰۰۹ در جریان است.
3- «دومینیک دوویلپن»،نخستوزیر سابق فرانسه که با شکایت سارکوزی به دادگاه معرفی شد، متهم به دریافت کمیسیون در پرونده فروش اسلحه به کشورهای آفریقایی است.
او به تازگی تبرئه شده است. دو سال پیش، سارکوزی به دلیل اظهارات دوویلپن که گفته بود رییس جمهور فرانسه، چند سال پیش در پرونده فروش اسلحه به کشورهای آفریقایی کمیسیون دریافت کرده بود، با شکایت سارکوزی در پرونده کلیراستریم تحت پیگرد قضایی قرار میگیرد. سرانجام هفته پیش، دوویلپن از اتهام دریافت کمیسیون بیست میلیون دلاری از رؤسای جمهوری کشورهای آفریقایی طی سالهای ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۵ تبرئه شد.
4- رئیسجمهوری سابق فرانسه (ژاک شیراک) متهم به ایجاد ۲۵ شغل سوری در زمان صدارتش به عنوان شهردار بوده است. درآمدها و مزایای ناشی از این شغل به حساب حزب متبوع شیراک و هزینههای انتخاباتی او میرفت. او متهم به سوءاستفاده از درآمدهای دولتی است که هنوز پرونده وی در محاکم پاریس در جریان است.
5- «بانک گلدمن ساش» نیز سال گذشته از سوی دادگاه انگلستان به پرداخت بیست میلیون لیر استرلینگ (بیست میلیون یورو) متهم شد. این بانک به دلیل تقلب و ورود به تولید و تجارت یک محصول در آمریکا و پنهان کردن این مسأله از مقامات انگلستان به پرداخت این جریمه محکوم شد.
6- «سوهارتو»، دیکتاتور اندونزی در سه دهه حکومت خود در اندونزی مبلغ ۳۵ میلیارد دلار اختلاس کرد که پانصد میلیون دلار آن پولهایی بود برای کمک به قشر ضعیف اندونزی در نظر گرفته شده بود.
7- «فردیناند مارکوس»، رییس جمهور فیلیپین ( ۱۹۷۲-۸۶) که گفته میشود، همسرش سه هزار جفت کفش در کلکسیون خانگی خود نگهداری میکرد، در طول حکومتش دهد میلیارد دلار پول از کشورش خارج و در بانکهای سوییس نگهداری میکرد. چهار سال پس از مرگش، بانکهای سوئیس مبلغ ۶۵۷ میلیون دلار از داراییهای او را به مقامات فیلیپینی بازگرداندند.
8- «موبوتو سس سکو»، رییسجمهور جمهوری دمکراتیک کنگو ( ۱۹۶۵- ۱۹۹۷) در زمان ۳۲ سال حکومتش دوازده میلیارد دلار از کمکهای صندوق بین المللی پول را برای منافع شخصی خود هزینه کرد.
9- در سال ۲۰۰۳ در فرانسه، نزدیک ۳۷ نفر به اتهام دریافت رشوهای به مبلغ چهارصد میلیون دلار از سوی گروه نفتی «الف آکیتن» محکوم شدند. به گفته رییس این شرکت، این پول برای هزینههای انتخابات ریاست جمهوری صرف شده است. در سال ۲۰۰۳، رونالد دوماس، وزیر خارجه فرانسوآ میتران، که یکی از متهمین اصلی این پرونده ضمن اعلام بیگناهی از این اتهام گفت که هیچ پولی از سوی این شرکت نفتی دریافت نکرده است.
10- در فوریه ۲۰۰۵ دادگاه تل آویو «امری شارون»، پسر آریل شارون را به اتهام سوءاستفاده از منابع مالی حزب ( به مبلغ ۱.۳ میلیون دلار) برای هزینههای انتخاباتی محکوم کرد.
11- در ماه اخیر به نقل از نیویورک تایمز، دو نفر در آمریکا به اتهام سوء استفاده 5/2 میلیون دلاری از یک پیش دبستانی بازداشت شدند. بنا به گزارشات، این زن و شوهر با نام تهیه تغذیه برای مراکز پیش دبستانی در چند منطقه همچون منهتن، بروکلین و کوئینز، 5/2 میلیون دلار اختلاس کردهاند. این پرونده بزرگترین پرونده فساد مالی در مراکز آموزشی آمریکا به شمار میرود که به دنبال شکایات شماری از مدیران مراکز پیش دبستانی مبنی بر عدم دریافت تغذیه کافی و مورد قرار داد، به جریان افتاده است.
12- یکی از داغترین و بزرگترین پروندههای فساد مالی که این روزها به سوژه خبری رسانه داخلی و برخی از رسانههای خارجی تبدیل شده است، موضوع اختلاس 1800میلیارد تومانی مربوط به «شرکت توسعه سرمایه گذاری امیر منصور آریا»ست که در رسانهها به اختلاس سه هزار میلیارد تومانی مشهور شده است.
جدول زیر به خوبی نسبت این اختلاسهای بزرگ به تولید ناخالص داخلی را نشان میدهد: