به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، عباس شاکری با اشاره به عمیق نبودن بازار ارز کشور اظهار داشت: بازار ارز تحت تأثیر عامل برونزای درآمدهای نفتی است و همواره کشور با مازاد و کمبود ارز مواجه بوده است.
وی ادامه داد: در سالهای قبل از انقلاب اسلامی و در شوک اول نفتی درآمدهای به دست آمده برای کشور قابل جذب نبود و در دوران جنگ هم با کمبود ارز مواجه بود.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: در برنامه اول و دوم توسعه با وجود استقراض از کشورهای خارجی باز هم با کمبود ارز مواجه بودیم، تا اینکه از سال 87 به بعد قیمتهای نفتی افزایش یافت.
شاکری با بیان اینکه بازار ارز رقابتی و عمیق نیست، گفت: ضمن تأیید وجود سفتهبازی در کشور و حجم بالای نقدینگی به نظر میرسد، دولت هم بیتمایل به افزایش نرخ ارز نباشد، زیرا دولت توانایی کنترل بازار را داشت.
وی با اشاره به تئوریهای مختلف ارز گفت: ضمن قبول همه این تئوریها اما اقتصاد ایران بازار ارز ندارد، زیرا رقابتی در خرید و فروش ارز وجود ندارد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به عدم شفافیت حسابها در بودجه و بانک مرکزی اظهار داشت: در این شرایط هر تغییر و تحولی به دلیل عدم شفافیت به سرانجام نمیرسد.
وی ادامه داد: در سالهای گذشته رشد شدید نقدینگی وجود داشته و این در حالی است که رشد اقتصادی ثابتی در این مدت بوده و همواره دلیل عدهای برای افزایش نرخ ارز کاهش فاصله هزینه تولید کالای خارجی و داخلی بوده است.
شاکری تصری کرد: این در حالی است که همواره در طول این سالها افزایش نرخ ارز نتوانسته این فاصله را پر کند و علیرغم اینکه در سالهای اخیر ترکیب صادرات کالاهای صنعتی افزایش یافته، اما هنوز صنایع هایتک(فناوری پیشرفته) سهمی ندارند.
وی در پاسخ به سؤالی در خصوص دخالت دولت در بازار ارز برای جبران کسری بودجه گفت: این احتمال وجود دارد و ممکن است دولت از این محل به عنوان یک منبع درآمدی برای جبران کسری بودجه استفاده کند.