هماکنون معضل اساسی کشور مسائل اقتصادی است. نابسامانی اقتصادی زندگی اقشار گوناگون مردم را به هم ریخته است. تولید کننده از آینده خود اطمینان ندارد، وضعیت صادرکنندگان و افرادی که برای آینده خود برنامه ای دارند نیز به همین شکل است؛ شوکهایی به اقتصاد وارد شده و مردم احساس میکنند که پولشان از ارزش افتاده است.
به گزارش «تابناک»، موید حسینی صدر ضمن تأکید بر اینکه نمیتوان اقتصاد را دستوری اداره کرد، خاطرنشان کرد: نمیتوان بهای دلار را برای مدت طولانی ثابت نگه داشت و تأثیر تورم را در قیمت ارز نادیده گرفت. نباید چند نرخی بودن ارز را ادامه میدادیم؛ بنابراین، باید خیلی زودتر از اینها به دنبال تک نرخی کردن ارز میرفتیم و اجازه میدادیم نرخ ارز متناسب با قیمت واقعی آن رشد کند.
نماینده مردم خوی و چایپاره تصریح کرد: رانت کلانی در پشت چند نرخی بودن ارز نهفته است. افرادی که ممکن است ارتباط خاصی با برخی مسئولین داشته باشند و کسانی که از منافذ قانون آگاهند، از این شرایط سوءاستفاده میکنند. برخی افراد به نام شرکتهای تولیدی، ارز ارزان گرفته و در بازار به قیمت آزاد فروخته و از این راه سود کلانی بردهاند. این پول نه نصیب دولت شده و نه نصیب مردم ، بلکه به جیب دلالان و سوء استفاده کنندگان رفته است.
عضو مجمع نمایندگان آذربایجان غربی افزود: جای تأسف دارد، فردی در مناطق مرزی کشور به دلیل قاچاق چند توپ پارچه و یا چند بسته شکلات به زندان میرود، ولی کسانی که از خزانه و بیتالمال سوءاستفادههای میلیاردی میکنند، دیده نمیشوند.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه وضعیت نابسامان اقتصادی کشور پذیرفته نیست و ملت هیچ توجیهی را نمیپذیرند، گفت: در دو ماه گذشته، بدون اینکه اتفاق خاصی رخ دهد و نیز در درآمد و امنیت کشور، مشکلی پدید آید، یکباره بهای دلار چند برابر شد و بسیاری در این جریان ورشکسته شدند و برخی، صاحب ثروتهای بادآورده شدند؛ شرایط کنونی بازار برای فعالان اقتصادی مانند قمار است.
حسینی در ادامه افزود: دولت اکنون تصمیم به تک نرخی کردن قیمت ارز گرفته است، ولی باز هم متضرر اصلی دولت و مردم هستند، چرا که نظارت دولت بر بازار ارز آن اندازه نیست که بتواند آن را کنترل کند.
اینکه دولت بر پایه سیاست خاص خود به مسافران و بیماران دلار با قیمت پایین بدهد، جای اشکال نیست، اما اینکه به تولید کنندگان و صادر کنندگان دلار ارزان بدهد و انتظار داشته باشد که اجناس تولیدی و وارداتی به قیمت واقعی به مردم عرضه شود، انتظار بیهوده ای است. راه حفظ ارزش ریال، پایین نگه داشتن مصنوعی قیمت ارز نیست، چرا که این کار باعث ایجاد رانت میشود و نتجه آن کاهش قیمت دلار نخواهد بود.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: باید ریشهیابی کرد که چرا مردم به خرید سکه و ارز روی آورده اند. کدام سیاست یا گفته مسئولین اشتباه بوده که زمینه ایجاد چنین شرایطی شده است؟
گاه اظهارات عجیب و شتابزده ای از سوی برخی مسئولین ابراز میشود؛ برای نمونه، میپرسم که معنای احتکار مسکن چیست؟! مگر دولت به کسانی که مسکن ساخته اند، وام بلا عوض داده یا اینکه مصالح ارزان در اختیارشان گذارده است؟
باید به جای اظهارات عجیب و غریب به اثرات مثبت تولید اندیشید و به اشتغالی که این بخش ایجاد میکند توجه داشت. چه اشکالی دارد که مردم سرمایه خود را در بازار مسکن سرمایهگذاری کنند؟ اگر محلی برای سرمایه گذاری نباشد ،سرمایه یا از کشور خارج میشود و یا به سوی بازار ارز و سکه میرود.
حسینی افزود: هماکنون بیش از نیاز کشور ارز و سکه در خزانه موجود است، ولی به دلیل عطش کاذب و سیاستهای اشتباه اقتصادی دولت، بهای سکه به صورت کاذب بالا رفته است.
این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: توصیه من به دولت این است که از سیاست دستوری خودداری کرده و از اقتصاددانان با تجربه مشاوره بگیرد و تصمیمی منطقی برای این معضل بیندیشد، وگرنه ممکن است کنترل بازار ارز را از دست بدهد که بازگشت آن به سادگی شدنی نیست.
پیشنهاد من به دولت این است که قیمت دلار را واقعی کند. قیمت واقعی دلار بین 1400 تا 1500 تومان است و بودجه باید بر این اساس تنظیم شود. راهکار، واقعی کردن قیمت دلار و برداشتن محدودیت عرضه دلار است. باید هر کسی به هر اندازه ارز نیاز داشته باشد، بتواند به قیمت واقعی تهیه کند. قیمت 1226 تومان برای دلار اشتباه است و همچنین قیممت ریال تا این اندازه پایین نیامده که دلار 1900 تومان باشد. اگر قیمت دلار متعادل باشد، هزینههای درمان، مسکن و دیگر نیازهای مردم کمتر از اینها خواهد بود.