انتشار خبر ساخت پهپاد «RQ- 170» توسط ایران، بازتاب گستردهای در رسانههای جهان داشت. در حالی که مقامات آمریکایی، ادعای ایران را درباره رمزگشایی آن رد میکنند، «کریستین ساینس مانیتور»، نظر متفاوت متخصصان علوم هوایی و سایبر را منتشر کرده است.
به گزارش «تابناک»، روز سوم اردیبهشت، سردار امیرعلی حاجی زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه خبر رمزگشایی هواپیمای بدون سرنشین «RQ- 170» آمریکا را که آذر ماه به دست نیروهای نظامی ایران افتاده بود، با بیان جزییاتی اعلام کرد تا واکنش مقامات آمریکایی را به دنبال داشته باشد.
«لئون پانه تا»، وزیر دفاع آمریکا این خبر را به سخره گرفت و گفت: «من بر پایه تجاربم میتوانم به شما بگویم که جدا درباره توانایی آنها در مورد کاری که گفتهاند انجام دادهاند، تردید دارم».
سناتور «جو لیبرمن» نیز با رد ادعای ایران درباره ساخت پهپادهای مشابه، آن را هیاهوی ایرانیان خواند که به علت تحریمهای اقتصادی در موضع تدافعی هستند.
اما آن گونه که «کریستین ساینس مانیتور» مینویسد، متخصصان علوم هوایی و فضای مجازی، دیدگاههای گوناگونی دارند؛ یکی از این افراد «جفری کار»، متخصص امنیت مجازی است که ادعا میکند، ایرانیها به بزرگنمایی گرایش دارند و در عین حال وزیر دفاع و سیاستمداران آمریکایی هم تمایل دارند از توانایی دیگر کشورها بکاهند.
وی ادامه میدهد: «این مطمئنتر است که توانایی ایران را حداقل به اندازه برخی هکرهایش در نظر بگیریم و برخی از هکرهای ایران ثابت کرده اند که بسیار توانمند هستند».
نویسنده کتاب «در میدان جنگ مجازی» میافزاید: ایران مدتی است روی افزایش توانایی خود در میدان نبرد مجازی کار میکند.
وی بر این باور است، کشورهایی که در این زمینه بهترین هستند، آنهایی هستند که به قرار گرفتن در زیر بیشترین حملات میل میکنند و ایران قطعا چنین است.
وی همچنین میگوید: «این اشتباه است که فکر کنیم فناوری ما کاملا امن است و ایران نمی تواند آن را بشکافد».
کار همچنین بر این باور است، هر چه به این پهپاد مربوط است، میتواند دارای اطلاعات بسیار باارزشی نه تنها برای ایران، بلکه برای دیگر کشورها باشد.
او میگوید: «بسیار محتمل است که آنها پیشنهاد داد و ستد خوبی را از طرف چین و روسیه برای سهیم شدن در فناوری [پهپاد] دریافت کنند».
این گزارش در این زمینه همچنین میافزاید: برخی از متخصصان بر این باور هستند که شاید چین و روسیه تجهیزات نظامی، رادار و امکانات به دام انداختن آن را در اختیار قرار داده باشند و در ازای آن، امکان کمک به ایران برای پایین کشیدن این پهپاد و اشتراک در استفاده فنی از آن را دریافت کرده باشند.
گفتنی است، دستیابی ایران به پهپاد فوق پیشرفته آمریکایی در آذر ماه گذشته از همان زمان موجب گمانه زنیهای بسیاری درباره چگونگی به دام افتادن و همچنین سرنوشت آن شد.
اکنون پس از نزدیک به پنج ماه نخستین اطلاعات در مورد آن منتشر میشود. اشاره سردار حاجی زاده به برخی جزییات موجب شده است، کارشناسان آمریکایی نیز متقاعد شوند که ایران توانسته است به رمزنگاری آن دست یابد. این مسأله که اعتبار آمریکا را خدشه دار میکند و هزینههای مادی را برای بهبود فناوری این پهپاد به دنبال دارد، در مقابل موجب تقویت جایگاه ایران در عرصه جنگ الکترونیکی و سایبری میشود و میتواند فرصتهای بسیاری را برای استفاده از فناوری آن برای ایران فراهم کند.