رئیس کل بانک مرکزی، امروز با بیان اینکه بسیاری از مسئولان اقتصادی سایر کشورها نسبت به آثار اجرایی هدفمندی یارانهها در ایران دیدگاههای مثبتی داشتند، تصریح کرد: ابراز خشنودی از نحوه اجرا و آثار هدفمندی یارانهها در کشورمان توسط آنها، مشوقی برای ماست. این امر بهانهای شد تا نگاهی به پشت پرده این بازخورد مثبت جهانی بیندازیم که در آن به نکات جالب توجهی برخوردیم.
به گزارش «تابناک» امروز محمود بهمنی در مصاحبهای با اشاره به اجرای قانون هدفمندی یارانهها، به نکات جالب توجهی در این باره اشاره کرده است. وی با ابراز رضایت از آثار اجرای هدفمندی یارانهها گفت: اجازه ندادیم آثار نامطلوبی که برخی پیشبینی میکردند، رخ دهد.پشت پرده تقدیر و تشکرها
نگاهی به گزارش این صندوق که در جولای سال 2011 انتشار یافته، نشان میدهد که یکی از همکاران تهیه این گزارش، محمدرضا فرزین، یعنی دبیر ستاد هدفمندی یارانهها بوده است!
نمونهای از اطلاعات ارائه شده برای این گزارش، بسیاری از مسائل را روشن میکند. در بخشی از این گزارش که مربوط به مهار تورم پیش از اجرای طرح بوده، آمده است: سال پیش از اجرای طرح، رئیس کل بانک مرکزی بارها اعلام کرد که تا پاییز 2010 (89) نرخ تورم تک رقمی میشود؛ در واقع تورم به شکل چشمگیری از نرخ نزدیک به 30 درصد در اواسط 2008 به 7 درصد در اوایل 2010 کاهش یافت.
در حالی که نرخ تورم پیش از اجرای قانون بنا به آمار رسمی کشور، معادل 12 و 4 دهم درصد بوده است!
در بخش دیگر آمده است که 50 درصد از درآمدهای به دست آمده از اجرای طرح به خانوارها تعلق میگیرد و مسئولان تمایل دارند که این درآمد به دست قشر فقیر و ضعیف جامعه برسد.
بر پایه گزارشها و آمار کارشناسان، 70 درصد منابع هدفمندی (بخشی از سهم صنعت) نیز به شکل نقدی به افراد سپرده شده؛ آن هم یکسان و با یک رقم برابر.
همچنین این گزارش در بخش مربوط به ارزیابی وضعیت و آمادگی بخش تولید و صنعت، نوشته است که در ماههای پیش از آغاز طرح، مسئولان از درجات متعدد تا شخص رئیسجمهور مرتبا با بخشهای گوناگون اقتصادی دیدار کردهاند و به سخنان و نگرانیهای آنها گوش فرا دادهاند تا درک بهتری از آثار اجرای طرح بر کسب و کار آنها داشته باشند. همچنین آمده است که تحلیلی از 12000 بنگاه به دست آمده تا ارزیابی شود که اجرای طرح از چه کانالهایی بر آنها تأثیر خواهد گذاشت.
اینها تنها مشتی از خروار اطلاعاتی است که در اختیار صندوق بینالمللی پول قرار گرفته است. از سویی، نگاهی به کلیت گزارش نشان میدهد که این گزارش نه متوجه آثار اجرایی قانون، بلکه متمرکز بر اهداف و نحوه اجراست. در نتیجه کاملا مشخص میشود که چرا صندوق بینالمللی پول از این اصلاح بزرگ با تقدیر یاد کرده است.