بازدید 26305

واقعیت افزایش بهای مسکن چیست؟

هرچند این روز‌ها همه افراد از بهای مسکن و اجاره بها سخن می‌گویند و شکایت می‌کنند، واقعیت این است که در این میان، یک حس تسلیم در قبال قیمت‌ها وجود دارد. گویا دیگر هیچ کس از شنیدن قیمت‌های نجومی مسکن و افزایش آن شگفت‌زده نمی‌شود! تنها برای چند ثانیه مبهوت شده و سپس با یک حس تسلیم همه چیز را می‌پذیرد؛ اما واقعیت بهای مسکن در چیست؟
کد خبر: ۲۵۱۲۲۶
تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۱:۲۶ 14 June 2012

هرچند این روز‌ها همه افراد از بهای مسکن و اجاره بها سخن می‌گویند و شکایت می‌کنند، واقعیت این است که در این میان، یک حس تسلیم در قبال قیمت‌ها وجود دارد. گویا دیگر هیچ کس از شنیدن قیمت‌های نجومی مسکن و افزایش آن شگفت‌زده نمی‌شود! تنها برای چند ثانیه مبهوت شده و سپس با یک حس تسلیم همه چیز را می‌پذیرد؛ اما واقعیت بهای مسکن در چیست؟

به گزارش «تابناک»، چند گاهی است که تورم فزاینده در بهای خرید و اجاره بهای مسکن دیده می‌شود. این در حالی است که فضای افکار عمومی با این مسأله، به تدریج به عنوان یک امر روزمره برخورد می‌کند. کارشناسان حوزه مسکن بر این باورند که از نزدیک دو سال گذشته، بهای مسکن بین 20 تا 35 درصد تغییر داشته و در عین حال بازار معاملات مسکن دچار یک رکود نسبی شده است.

امروز یک بار دیگر برای روبه‌رو شدن با واقعیت معضل قیمت مسکن، سری به روزنامه‌ها زدیم تا با یک نگاه اجمالی، قیمت‌ها را بررسی کنیم.

جدول زیر خلاصه ای از بررسی ما بود.

قیمت‌ها برای خرید مسکن در نقاط گوناگون  تهران:

آپارتمان تا 40 متر

دامپزشکی – جیهون

37 متر

55 میلیون تومان

بلوار کشاورز

30 متر

105 میلیون تومان

یوسف آباد

40 متر

106 میلیون تومان

فرشته

32 متر

180 میلیون تومان

تهرانپارس

40 متر

105 میلیون تومان

آپارتمان 60 تا 65 متر

قیطریه

62 متر

372 میلیون تومان

هاشمی – جیهون

60 متر

90 میلیون تومان

آیت الله کاشانی

60 متر

135 میلیون تومان

تهرانپارس

63 متر

157 میلیون تومان

آپارتمان 70 تا 80 متر

ظفر

80 متر

370 میلیون تومان

فلکه اول صادقیه

80 متر

177 میلیون تومان

ولیعصر

77 متر

152 میلیون تومان

پیروزی

78 متر

163 میلیون تومان

آپارتمان 80 تا 100

کاشانی

95 متر

299 میلیون تومان

سیدخندان

95 متر

268 میلیون تومان

پاسداران

95 متر

362 میلیون تومان

پیروزی

91 متر

240 میلیون تومان

تهرانپارس

95 متر

300 میلیون تومان

بازار اجاره بها نیز دست کمی از بازار خرید مسکن ندارد و نگاهی به وضعیت اجاره بها در مناطق گوناگون این امر را نشان می‌دهد:

قیمت اجاره بها در مناطق گوناگون تهران:

آپارتمان تا 40 متر

هاشمی

40 متر

10 میلیون + 250 هزار تومان

سهروردی شمالی

40 متر

45 میلیون کامل

خیابان تختی

40 متر

20 میلیون کامل

آپارتمان 60 تا 65 متر

آیت الله کاشانی

63 متر

10 میلیون + 750 هزار تومان

تهرانپارس

63 متر

10 میلیون + 700 هزار تومان

سعادت آباد

65 متر

10 میلیون + 1 میلیون و 300 هزار تومان

آپارتمان 70 تا 80 متر

میدان هروی

80 متر

20 میلیون + 1 میلیون تومان

منیریه

80 متر

30 میلیون کامل

ستارخان

75 متر

45 میلیون کامل

این ارقام خود بازگو کننده همه چیز هستند. از سویی با آغاز فصل جابجایی‌ها، پیش‌بینی کارشناسان حاکی از آن است که این ارقام تغییراتی به سمت افزایش نیز خواهند داشت.

ناگفته نماند که بحث‌های بسیاری پیرامون حوزه مسکن و علل و عوامل دخیل در افزایش قیمت‌ها در این حوزه شده و کارشناسان متفاوت از جنبه‌‌های گوناگون به این امر پرداخته‌اند؛ برخی معضل را ناشی از آغاز هدفمندی یارانه‌ها و افزایش بهای مصالح ساختمانی عنوان کرده‌اند، برخی رسیدن به پیک جمعیتی به دلیل رشد نزدیک 4 درصد جمعیت در اوایل انقلاب اسلامی و رشد تقاضا در بازه زمانی کنونی و برخی نیز رشد فزاینده تقاضا برای زندگی در کلان شهرها، عدم دسترسی به مجوز تراکم، وام های مسکن و غیر از آن.

واقعیت افزایش بهای مسکن چیست؟

اما واقعیت امر چیز دیگری به نظر می‌رسد. بازار مسکن، دست‌کم در تهران دچار یک رکود تورمی شدید شده که حباب قیمتی را درست کرده است.

بنا بر این گزارش، بررسی دوره‌های رکود و رونق بازار مسکن، نشان می‌دهد که از سال ۸۲ تا سال ۸۴ بازار مسکن در رکود و از سال ۸۵ تا ۸۷ از دوره رونق برخوردار بوده و از ۸۷ تا ۹۰ دوباره بازار دوره‌ای از رکود را تجربه کرده که سرانجام در نیمه ۹۰ بازار با افزایش قیمت‌ها یکباره رکود تورمی را نشان می‌دهد، به گونه‌ای که بنا به آمار معاملات مسکن در چند ماهه گذشته، به رغم افزایش قیمت‌ها ۲۰ درصد کاهش داشته است.

در کنار همه عواملی که برای معضل افزایش بهای مسکن گفته شده است و همه نیز در جای خود در این امر کارآمد بوده‌اند، گویا در این میان، تقاضای بورس بازی و واسطه‌گری، مهمترین عامل رکود تورمی بازار مسکن است. بی‌گمان، بازار سکه و طلا در سال گذشته، تنها بازاری نبوده که واسطه‌گری و دلالی در آن رونق یافته و منجر به رشد دروغین قیمت‌ها در آن شده است. بازار زمین و مسکن در این خصوص سابقه‌ای به مراتب طولانی‌تر دارد.

به باور کار‌شناسان، وجود سرمایه‌گذاران متعدد و بیشتر غیر حرفه‌ای در بازار مسکن، باعث می‌شود این حوزه در بیشتر موارد با برخوردهای غیر عقلانی همراه باشد. در دوران رونق، دلالان و بورس بازان، سرمایه خود را وارد بازار می‌کنند تا از رونق آن بهره‌مند شوند و تقاضا برای بازار مسکن افزایش پیدا می‌کند و با شیوع بازارهای کاذب، تورم مسکن، حالتی فزاینده پیدا می‌کند.

با آغاز دوران رکود، این بورس بازان غیر حرفه‌ای سرمایه خود را از بازار بیرون می‌کنند و به این ترتیب، رکود در بازار تشدید می‌شود. این در حالی است که همزمان سرمایه‌گذاران حرفه‌ای به دلیل سودهای ۱۵۰ تا ۲۰۰ درصدی در مسکن، همچنان سرمایه‌های خود را برای مدت طولانی تری در بازار نگاه می‌دارند و در عین حال، قیمت را در سطح دوران رونق حفظ می‌کنند. این امر دلیلی بر ساخت و سازهای گران و باقی ماندن قیمت مسکن در سطح بالا پس از افزایش کاذب قیمت‌هاست.

در همین حال، رشد تقاضای بالا برای مسکن ـ که با رسیدن هرم جمعیت ایران به نقطه پیک، خود را نشان می‌دهد ـ و در کنار آن، افزایش وام‌ها از جمله وام مسکن موجب می‌شود که همچنان برای این قیمت‌های بالا و بیشتر دروغین، تقاضا باشد و به تدریج قیمت‌ها تثبیت شود.

این امر در بازار خرید مسکن، تأثیر خود را همزمان در بازار اجاره بها نیز می‌گذارد؛ به عبارتی، از آنجا که رابطه بازار اجاره بها با بازار خرید رابطه معکوس دارد، در دوران رکود و رکود تورمی، تقاضا به سمت بازار اجاره شدت می‌گیرد و مالکان در این میان برای پوشش هزینه‌های خود (از جمله وام و هزینه ساخت وساز) اقدام به افزایش اجاره بها می‌کنند.

به این ترتیب و همزمان با آغاز رکود تورمی در بازار مسکن، حباب قیمت‌ها در این بازار می‌رود تا بار دیگر تبدیل به قیمت واقعی مسکن شود. دلیل آنچه پیش از این در خصوص حس تسلیم در برابر افزایش قیمت مسکن گفته شد نیز همین چرخه رکود، رونق، رکود تورمی و در پایان، تثبیت قیمت است.

مشکل اصلی مسکن در کنار دیگر مسائل دخیل، به نظر حجم بالای واسطه‌گری و بورس بازی در این حوزه است و به همین دلیل، می‌بینیم که در عمل سیاست‌های دولت در کنترل بازار مسکن مانند سیاست مسکن مهر، در عمل نتیجه مثبتی برای بازار ندارد؛ این‌‌ همان مشکلی است که در سال گذشته در بازار سکه و طلا نیز با آن روبه‌رو بودیم و مشخص شد تا هنگامی که دولت سیاست کاهش سود دلالی در این حوزه را در پی نگیرد، این بازار همچنان با رشد کاذب قیمت‌ها و در واقع حباب قیمتی روبه‌روست.
تور تابستان ۱۴۰۳
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۴۱
انتشار یافته: ۳۳
مهمترين عامل بحران قيمت مسكن كنوني، baby boom يا همان انفجار جمعيت دهه‌ي شصت است كه در هرم جمعيتي ايران كاملاً مشهود است. متولدين سالهاي 61 تا 64 باعث انفجار جمعيت شده‌اند و در هر مقطعي از تاريخ، كشور را با بحران نيازهاي خود مواجه ميكنند. هم اكنون اين سن به سن متقاضي مسكن رسيده و اگر مسئولين با توجه به هرم جمعيتي كشور برنامه‌ريزي مي‌كردند اين مشكلات به وجود نمي‌آمد. طرح‌هايي مثل مسكن مهر بايد قبل از رسيدن اين موج به سن متقاضي مسكن كليد مي‌خورد (مثلاً در زمان دولت آقاي خاتمي) تا الآن ميوه‌ي آن برداشت شود. اگر مسئولين زود بجنبند ممكن است بتوانند اين بحران اين موج را مهار كرده و بحران مسكن، آخرين بحران توليد شده توسط اين موج باشد. منتها به شرط آن كه از هم‌اكنون براي نيازهاي آتي اين موج كه احتمالاً مربوط به نوزادان آن‌ها، نياز به مسافرت، نياز به مشاوره زناشويي و ... است اقدام شود.
پاسخ ها
علی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۵
اگه ایران عزیز مثل بقیه کشورها به هر کس که بیش از یک حانه می خواست داشته با شه مالیات سنگین می بست شاید قیمت مسکن اینجوری نجومی نمی شد.
علي
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۵۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۵
دولت آقاي خاتمي؟؟!!!!
مثل اينكه نمي دونه تو اين مملكت 15 سال گذشته چي گذشته؟؟؟!!!
مقایسه ارایه شده خیلی مسخره است معلوم سال ساخت خانه های چقدر است !! چون یک خانه نوساز با یک خانه 10 سال ساخت حداقل متری 500 هزار تومان تفاوت قمیت دارد!! اگر راست می گویید قیمت یک خانه نوساز در نقاط مختلف را بگویید تا معلوم شود در صادقیه فلکه اول که ما هستیم خانه حداقل متری 3.2 میلیون است نه 2.4میلیون تومان!!
چرا سياه نمايي مي‌كنيد؟ افزايش 20 تا 35 درصدي قيمت مسكن در دو سال به اين معني است كه افزايش قيمت مسكن به مراتب كمتر از نرخ تورم است و در واقع قيمت مسكن كاهش يافته است. براي روشنتر شدن موضوع قيمت يك مترمربع مسكن را برحسب دلار در دو سال پيش با هم اكنون مقايسه نمائيد. از زحمات دولت خدمتگذار ممنونيم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۵
خدمتگزار
همه اجناس از 2 سال پیش تا حالا 200 درصد بالا رقته شما گیر دادید به 30 درصد افزایش قیمت مسکن
واقعا خیلی از واقعیتها را در نظر نگرفتید. بنده کارشناسی ارشد عمران دارم و در بازار مسکن هم هستم. ظرف چند ماه گذشته قیمت تمامی مصالح افزایش یافته(مثل همه اجناس) بطوری که در کار آخر ما با این وضع و قیمتهای کنونی مسکن و مصالح و دستمزدها در بهترین حالت 22 درصد سود می بریم. در حالی که شما می نویسید 200 درصد. به نظر من هم دلالی عده ای باعث افزایش هزینه ساخت و در نتیجه افزایش قیمت مسکن می شود. مثلا قیمت آهن آلات روزانه تعیین می شود و این بازار مکاره سبب می شود آهن آلاتی که ممکن است چند روز پیش با قیمت مثلا 100 توسط دلالان خریداری شده به قیمت 150 به فروش برسد و مدام شاهد این قضایا هستیم. دولت باید واسطه گری بورس ها و دلالان را حذف کند. و در آخر باید گفت همه چیز در گرو سیاست های دولت است. در بورس ها علناً ما شاهد قماربازی قانونی هستیم.
آخه زمین با دلار 2000 تومانی وارد کشور میشود
کاهش سود دلالی
آقا این را حتما چاپ کن. آقا چرا شما به عوامل ریشه ای توجه نداری؟من باب مثال در شهر مقدس مشهد شهرداری امثال قیمت پروانه ساختمان را بطور سرسام آوری بالا برده فروش تراکم که قبلا متری بوده امسال شهرداری صاحب ملک را مجبور به توافق بر سر یک سوم قیمت ملک غیر مجاز می کند.ددر کنار آن هزینه مصالح کارگر و امتیازات آب و برق و گاز و تلفن که توسط دولت بالا رفته را نیز به حساب بیاورید اضافه کنم بنده نه بساز و بفروش هستم نه بنگاهی و نه ملک فروشی دارم فقط یک ناظر بیطرف هستم.
وقتی قیمت همه چیز از جمله مصالح بالا می رود انتظار دارید قیمت مسکن پایین بیاید. چی بالا نرفته؟
فرصت طلبي و سود جويي دلالان و فقدان نظارت جدي نهادي نظارتي موجب لجام گسيختگي در قيمت بازار مسكن شده است
1- همه چیز گرون شده و میشه 2- حدود 120 صنعت با صنعت ساختمان در ارتباط هستند اونا هم حتما گرون شدند3- در اقتصاد های مثل ایران چون بر مبنای کار و تولید نیست و بیشتر دلالی هستش و نقدینگی کنترل نمیشه پس گرونی مسکن عجیب نیست5 - در ضمن دلال و دلالی کلمه بد و ناپسند در اقتصاد نیست
یکی از مشکلات مهم در این زمینه و موضوعات مشابه تئوری پردازی و تصمیم گیری های فردی و گاه غیرکارشناسی یا یک جانبه نگر مسئولان است. یعنی زمانی بنا بر تصمیم یک فرد با این تصور که مسکن مهر همه تقاضای موجود را از بین می برد شروع به کار کردند و حتی تا همین ماههای پیش وزیر مسکن حاضر به پذیرش افزایش اجاره مسکن بود و در تلویزیون می گفت، وقتی مسکن مهر هست چرا باید اجاره زیاد شده باشد. یعنی اصلا در مخیله اش نمی گنجید که خانه و اجاره گران شود ولی با آزمون و خطا حالا متوجه شدند بازار مسکن مسئله ای یک بعدی نیست که با ساختن خانه در محل هایی مثل پرند و هشتگرد و ... حل شود. حالا روی آورده اند به ساخت مسکن داخل تهران با پرداخت یک میلیون در ماه .. که معلوم نیست چه کسی می تواند بپردازد و چه موقع به بهره برداری می رسد و چقدر اثر خواهد داشت.
1) شما قيمت خانه‌هايي را ارائه كرده‌ايد كه بدون سال ساخت هيچ قضاوتي نمي‌توان در مورد قيمت كرد. بعلاوه در محل‌هايي كه من با قيمتش آشنا هستم قيمت‌هايي كه شما گفته‌ايد نه تنها بالا نيست پائين هم هست. البته بدون سال ساخت قضاوت درستي نمي‌توان كرد. با اين حال اصرار داريد كه بگوئيد قيمت بالاست. اين نشان مي‌دهد هدف شما نشان دادن بالا بودن قيمت‌هاست بدون اينكه متوجه باشيد حتي قيمت‌هاي خودتان اين واقعيت را نشان نمي‌دهد ولي افرادي كه اطلاع ندارد نتيجه تحليل شما را باور مي‌كنند.
2) با اين تورمي كه در همه بخش‌ها هست افزايش قيمت مسكن قابل مقايسه با تورم نيست. بخصوص اينكه چند سالي مسكن رشد قيمت نداشته است.
3) بنظر مي‌رسد شما داريد سعي مي‌كنيد هر روز با درج چنين اخباري اينگونه جا بندازيد كه واقعاً مسكن خيلي داره گران ميشه تا بعداً بشه راحت بر خورد كرد.
امیدوارم مقام معظم رهبری سال آینده را سال مسکن اعلام نمایند و خودشان شخصا با توجه به تجاربشان برای کاهش قیمت مسکن و خانه دار شدن قشر متوسط جامعه برنامه مدونی تعییین فرمایند چراکه امید ما به وزارت مسکن و یا حرف و حدیث های مسئولین دولت واقعا کمرنگ شده
آهان یه سری بزنید به شهرداری تا بفهمید عامل گرانی کیه.ببینید تراکم متری چند میفروشه؟؟؟؟؟آهان
به نظر مياد سايت هايي مثل شما و ارانيکو و فرارو هم خيلي دوست دارن قيمت مسکن بره بالا

دليلش را هم خدا ميدونه
البته این مشکل بیشتر مربوط به تهرانه و در شهرستانها این مشکل وجود نداره.
تا اونجایی که من میدونم قیمت مسکن در شهرستانها به طور متوسط یک پنجم تهران هست که دلیلش جمعیت زیاد و نبود مسکن کافی در تهران است .
سلام دلایل افزایش قیمت مسکن مخواهید بدانید بسم الله .1- وقتی نان و لبنیات و خوراکی گران شود دستمزد گران میشود در سال 90 دستمزد روزانه کارگر بین 20 تا 25 هزار تومان بود ولی حالا بین 30 تا 35 هزار تومان .2-افزایش کرایه ماشین 3- افزایش قیمت آهن آلات مثلاً میلگرد اصفهان در 17 خرداد 90 کیلویی1325تومان بود و حالا شده 1430تومان . با یک نشست اجلاس قیمت هابالا یا پایین میرود . 3-قیمت بیمه تامین به ازای هرمترمربع حداقل نه هزار پانصد تومان است و نظارتهای آن و محاسبات آن و کشیدن نقشه (ناظر سازه و معماری و برق و مکانیک )به ازای هرمتری سیزده هزار تومان .برای اداره برق باید مالک ترانس و پایه ترانس و هزینه بکند تا اداره برق به او برق دهد. بنرین قرار میشود که گران شود گرابه گران میکنند و اگر بنزین گران شود که کرایه دو برابر میشود . هیچ کسی هم نمیتواند نظارت کند چون این مگوید من باید خرجی در آورم و آن هم میکوید من باید خرجی درآورم بدبخت بیچاره کارمند .معمولاً بنکاه املاک نیز چون زحمت زیادی و عرق بسیاری در این زمینه میریزد متری 100 تا 50 هزار تومان کسب روزی حلال مینماید .وقتی یک قالب یخ تا درب ساختمان دو هزار تومان (درب کارخانه هزارو دویست تومان) باشد دیگر شما خودتان فکر کنید ....... پزشک شده بساز بفروش ،کاسب شده بساز و بفروش ، کارمند شده بساز و بفروش و بی سواد شده بساز و بفروش و کارگر هم شده بساز و بفروش و کاسب هم شده بساز و بفروش و بالاخره مهندس بدبخت و نگون بخت هم باید تائید کند و 10 سال انتظار بکشد و دعا کند که ساختمان خراب نشود و بیمه هم بعد از یکسال دیگر تعهدی ندارد .در آن یکسال هم میگوید باید کارگر تبعه خارجی نباشد و کلیه موارد ایمنی رعایت کرده باشد تا بیمه خسارت دهد و اگر کارگر تمام موارد ایمنی رعایت کند دچار حادثه تمیشود . با تشکر .
خواهش میکنم نظر منو درج کنید تا نظر دیگر کاربران را در مورد نظرم بدونم
ببینید دولت آمد مسکن مهر ساخت با اینکه خیلی مشکل داره سیستم این خانه سازی ها ( از فرهنگی، تفریحی، فضای سبز و هنجارهای اجتماعی و حتی مهندسی) حکم کاچی بهتر از هیچی دارد
منتها برای اینکه مردم ترغیب شوند به خرید این خانه ها با افزایش بی رویه و غیر منطقی مسکن روبرو شدیم
یکی از عوامل افزایش قیمتها خود شما هستید که دائم تو بوق و کرنا میکنید آی مسکن گران شد. چی نسیبتون میشه از خدا بترسید. چرا قیمت تهران میزیند تو سایت؟ چرا قیمت شهرستانها را نمی زنید. من می خوام خونه بخرم وسعم نمیرسه. باید یقه کی بگیریم.
حالا كي به داد مستاجر ها مي رسه؟ خونه خريدن پيشكش !!!!
به جز در آمدها چی بالا نرفته؟ واقعیت اینه که ارزش پول از بین رفته
عزیزان هم وطن به این نکته خوب توجه کنید : تا زمانیکه مسئولین.کارمندان.افراد صاحب امضاء.افراد آگاه از تصمیمات سری سازمانهاو بستگان ایشان در سازمانها و ادارات مختلف ازجمله شهرداریها-مسکن و شهرسازی-ثبت-بانکها-اصناف-وزارت خانه هاو...بدون توجه به تعهد سازمانی خود کماکان مشغول دلالی و واسطه گری هستند و هر یک دکانی در اداره برای خود بنا کرده اند .وضعیت برای ما مستاجران و بی خانمانهابه همین منوال خواهد بود.به همین دلیل است که همه طرحهای دولت نتیجه عکس می دهد.چون مغایر با منافع کارمندان خودش است که می بایست طرح را اجرا کنند.پس در نتیجه...متاسفانه حتی معلمان مدارس در کلاس بجای تدریس به فکر معامله و دلالی هستند.
معتقدم مالیات برای کسانی که بیشتر از یک خانه دارند و اجاره داده اند میل افراد را برای سرمایه گذاری در مسکن خواهد کاست.
-------------------------------------------
من یک آپارتمان در گیشا دارم که 23 میلیون ودیعه گرفته ام و ماهانه 600هزار تومان کرایه دریافت می کنم
وچه سرمایه گذاری بهتر از این از پارسال تا هم اکنون 70 میلیون به ارزش آن اضافه شده و در یک سال حدود 7 میلیون تومان اجاره گرفته ام.
پاسخ ها
ناشناس
| United States |
۱۶:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۵
سربریدن فرق داره با سرمایه گذاری
فقط باید دست دلالها قطع شود
من 4 تا خونه دارم ولی تو این گرونی با کرایه هاش خرچم نمیگزره بابا ردبول 4500 تومنه سیگار بسته ای 7500 برنج 6000 تومن تبفروشمش تو بانک بذارم مایه بیشتر دستم رو میگیره
اینارو برای دولت خدمتگزار ارسال کنید تا ببینن با مردم چکار کردن ......شما رسانه ها چطور می خواهید جواب خدا ونسلهای بعدی را بدهید ......مردم امروز شما را مسول می دانن...نام خود ورسانه اتان را در تاریخی که ماندگار است به نیکی وزیبایی حک کنید......
آقا حساب دو دوتا چهارتاست ! به قول یکی از معمارها امروز یعنی خرداد آپارتمان نهایتا متری 500 تومان در می آید ، بقیش میشه پول زمین ، عوارض شهرداری ، تورم و مبلغ کمی سود سازنده . من فکر کنم دولت نمیخواد مسکن ارزون بشه ، و الا میتونه یکساله اونقدر ممسکن یسازه که روی دستش بمونه ...
مسكن مهر عاليه فقط بايد تغدادش خيلي بيشتر بشه كه ديگه متقاضي بدون خونه نمونه ضمنا يه كم كيفيت و متراژ خونه هاي مهر هم بايد افزايش ژيدا كنه كه همه و همه تمايل به سكونت داشته باشند متاسفانه شهرستانها هيلي بد ساختن
برچسب منتخب
# سعید جلیلی # مسعود پزشکیان # انتخابات ریاست جمهوری