سخنگوی
وزارت خارجه سوریه اعلام کرد، این کشور تنها در برابر تهاجم خارجی، از سلاحهای
شیمیایی خود بهره خواهد برد.
به گزارش «تابناک»، به نقل از آسوشیتدپرس، امروز دوشنبه، وزارت خارجه سوریه برای نخستین بار پذیرفت که این کشور زرادخانهای از سلاحهای شیمیایی و بیولوژیک در اختیار دارد؛ اما اعلام کرد که از این سلاحها، تنها در برابر تهاجم خارجی بهره خواهد برد و از آن علیه شهروندان سوری استفاده نخواهد کرد.
بنا بر این گزارش، در حالی که در روزهای اخیر، دولتهای غربی و دوستان غرب در منطقه و به ویژه ترکیه و اسرائیل درباره امنیت و امکان استفاده از سلاحهای شیمیایی سوریه ابراز نگرانی کردهاند، امروز دوشنبه، جهاد المقدسی، سخنگوی وزارت خارجه سوریه تأکید کرد که امنیت این سلاحها برقرار است.
وی در کنفرانسی خبری که از تلویزیون این کشور منتشر میشد، گفت: «تاکنون هرگز از سلاح شیمیایی یا بیولوژیک استفاده نشده است و تحولات داخلی سوریه، به هر سویی برود هم هرگز از سلاح شیمیایی و بیولوژیک طی بحران سوریه استفاده نمیشود. همه این گونه سلاحها در انبار و در امنیت و در کنترل مستقیم نیروهای مسلح سوریه هستند و هرگز مورد استفاده قرار نمیگیرند، مگر اینکه سوریه هدف حمله خارجی قرار گیرد».
به گزارش آسوشیتدپرس، گمان میرود که سوریه، سلاح شیمیایی از نوع عامل اعصاب و گاز خردل و نیز موشکهای اسکاد قادر به مسلح شدن به سلاح شیمیایی داشته باشد!
دولت اسرائیل اعلام کرده، از اینکه در صورت سقوط دولت سوریه، این سلاحها به دست بازیگران غیردولتی بیفتد، نگران است و گزینه حمله نظامی برای جلوگیری از این حادثه را منتفی ندانسته است. در طرف مقابل، برخی منابع خبری از دسترسی مخالفین دولت سوریه به سلاحهای شیمیایی لیبی خبر دادهاند.
یک مقام ارشد اطلاعاتی آمریکا گفته است، سوریه سلاحهای شیمیایی خود را از مناطق شمالی این کشور دور ساخته است تا هم امنیت آن در مقابل بحران داخلی سوریه حفظ شود و هم آنها را مجتمع سازد.
اما از سوی دیگر، تحرکات در تأسیسات سلاح شیمیایی سوریه افزایش یافته است و بنابراین، نهادهای اطلاعاتی آمریکا، تلاش خود برای ردیابی این سلاحها و آگاهی از زمان احتمالی استفاده از آنها را افزایش دادهاند. تلاشها برای تصویربرداری ماهوارهای از سوریه در روزهای اخیر افزایش یافته و در همین چهارچوب، در روز جمعه، برخی تصاویر ماهوارهای طبقهبندی نشده از سوریه منتشر شده است.
شایان توجه است که از بین ۱۹۶ کشور عضو سازمان ملل، ۱۸۸ کشور به کنوانسیون سلاحهای شیمیایی در سال ۱۹۹۳ پیوستهاند؛ اما هشت عضو سازمان ملل یعنی آنگولا، برمه، مصر، اسرائیل، کره شمالی، سومالی، سودان جنوبی و سوریه به عضویت این کنوانسیون درنیامدهاند. سوریه و مصر پذیرفتن خلع سلاح شیمیایی را به پذیرفتن پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای از جانب اسرائیل مشروط کردهاند.