بازدید 47680

افزایش بهای دلار چه سودی دارد؟

در حالی که یک روی افزایش بهای ارزهای خارجی از جمله دلار، پیامدهای منفی اقتصادی آن است، واقعیت این است که کاهش ارزش پول ملی در برابر دیگر ارز‌ها، فوایدی نیز برای دولت‌ها و کشور‌ها در پی دارد. این فواید شامل مواردی در تجارت خارجی و همچنین هزینه‌های عمومی دولت‌ها در داخل است.
کد خبر: ۲۷۱۸۷۰
تاریخ انتشار: ۲۱ شهريور ۱۳۹۱ - ۱۴:۰۹ 11 September 2012
در حالی که یک روی افزایش بهای ارزهای خارجی از جمله دلار، پیامدهای منفی اقتصادی آن است، واقعیت این است که کاهش ارزش پول ملی در برابر دیگر ارز‌ها، فوایدی نیز برای دولت‌ها و کشور‌ها در پی دارد. این فواید شامل مواردی در تجارت خارجی و همچنین هزینه‌های عمومی دولت‌ها در داخل است.

به گزارش «تابناک»، در واقع دو نوع اساسی از کاهش ارزش پول وجود دارد: یک سیاست عامدانه در کاهش ارزش پول و دیگری واکنش نسبت به رویدادهای بازار. اقدام به یک سیاست عامدانه برای کاهش ارزش پول ملی، اصولاً کاری است که به شکل گسترده از سوی دولت‌ها و برای بهبود وضعیت تجاری آن کشور انجام می‌گیرد.

در مقابل، کاهش ارزشی که ناشی از رویدادهای بازار است، هنگامی رخ می‌دهد که ارزش پول کشور به دلیل بروز یک بحران مالی در مقابل ارزهای بزرگ، از جمله دلار مرتباً سقوط می‌کند و این سقوط در بازار معاملات ارزی رقم می‌خورد.

در این میان، می‌توان سخن از یک جایگزین برای سیاست عامدانه در کاهش ارزش پول ملی نیز مطرح کرد و آن تصمیم به کاهش ارزش پول ملی در پاسخ به نیروهای بازار در یک تلاش منسجم از سوی دولت است که این کار، بیش از همه تلاشی برای زنده نگه داشتن کاهش ارزش پول، از خلال مداخلات هماهنگ در بازار است.

تغییر در برابری ارزش ارز‌ها، یکی از عواملی است که مستقیم در وضعیت تجارت خارجی و اقتصاد هر کشور تأثیرگذار است. میزان ارزش پول یک کشور در مقابل کشور یا کشورهای شریک تجاری، با توجه به ارز مسلط در تجارت تأثیر بسیاری در موازنه تجاری آن کشور خواهد داشت.

این امر به اندازه‌ای مهم است که در روابط تجاری کشور‌ها بعضاً مورد مناقشات بزرگی واقع می‌شود. نمونه بارزی از این امر را در مناقشات تجاری چین و آمریکا ـ که از آن بیشتر به عنوان جنگ تجاری این دو کشور یاد می‌شود ـ شاهدیم. پایین نگه داشتن عمدی ارزش یوان در برابر دلار، سالانه در معادلات و معاملات تجاری، سود سرشاری را نصیب چین در تجارتش با آمریکا می‌کند و منجر به بهبود موازنه تجاری این کشور می‌شود.

در واقع، به هر دو صورت پیش گفته، چنانچه ارزش پول ملی یک کشور کاهش پیدا کند، آن کشور در مناسبات تجاری با کشورهای شریک خود بیشترین سود را خواهد داشت، زیرا صادرات این کشور با هزینه‌ای کمتر صورت می‌گیرد و در بازارهای خارجی با بهایی کمتر به فروش می‌رسد. تاریخ تجارت نمونه‌های بسیاری از کاهش عمدی و تصنعی ارزش پول ملی را برای به دست آوردن بازارهای تجاری در خود دارد.

یکی از نمونه‌های بزرگ کاهش ارزش برابری ارز‌ها در دهه ۱۹۳۰ به وقوع پیوست که اقتصاد‌های بزرگ آن دوران، یعنی آمریکا، فرانسه، ایتالیا، ژاپن و استرالیا، به دلیل رکود اقتصادی تصمیم به‌‌‌ رها کردن استاندارد طلا و کاهش ارزش پول ملی تا سقف ۴۰ درصد گرفتند.

اما فواید و مضرات کاهش عمدی یا غیر عمدی پول ملی در چیست؟

بیشترین فواید کاهش ارزش پول ملی همان ‌گونه که گفته شد، در بحث تجارت و صادرات است. این امر منجر به کم هزینه شدن صادرات، و ارزان بودن کالاهای صادراتی در بازار هدف و همچنین گرانتر و پر هزینه‌تر شدن واردات می‌شود. در نتیجه اقتصاد کشوری که دچار کاهش ارزش پول شده، می‌تواند از قبل این امر، به بهبود کسری تجاری و رشد بیشتر اقتصادی برسد.

از سویی در کشورهایی که بسیار دغدغه صادرات داشته و شرکت‌های تولیدی آن اساساً صادرات محور هستند، کاهش ارزش پول ملی می‌تواند منجر به کاهش هزینه این شرکت‌ها در بخش نیروی کار و سایر هزینه‌های جاری شده و موقعیت رقابتی آن‌ها را بهبود بخشد.

اما قضیه به همین‌جا پایان نمی‌یابد و در واقع کاهش ارزش پول ملی یک فایده دیگر برای دولت‌ها دارد که اساساً مربوط به حوزه داخل است. این امر بیش از همه مربوط به ساختار اقتصادی بوده و در نظریه مستدل است؛ بر این اساس که کاهش ارزش پول ملی، در کشورهایی که معمولاً به دلیل ساختار اقتصادی درآمد ارزی ثابت و قابل پیش بینی دارند، می‌تواند کسری درآمد ارزی را جبران سازد.

به عبارتی چنانچه این کشور‌ها به هر دلیلی با کسری درآمدهای ارزی روبه‌رو شوند، کاهش ارزش پول ملی می‌تواند، ضمن بهبود تراز تجاری، هزینه‌های عمومی دولت را ـ که اکنون به دلیل کاهش درآمد ارزی در واقع افزایش یافته ـ در داخل نیز جبران کرده و پوشش دهد.

اما در کنار این فواید، کاهش ارزش پول ملی تبعاتی منفی نیز در بر دارد که در بلند مدت اقتصاد یک کشور را دچار بحران اساسی می‌سازد؛ از جمله آنکه روی دیگر سکه کاهش ارزش پول ملی، تورم فزاینده‌ای است که به دنبال خود بی‌ثباتی بازار مالی و رکود را به دنبال دارد.

همچنین این امر موجب کاهش انگیزه تولید کنندگان داخل برای رقابتی سازی کالاهای تولید می‌شود و این شرکت‌ها تنها به کاهش ارزش پول ملی برای رقابت وابسته می‌شوند. کاهش قدرت خرید و عمل شهروندان خارج کشور، از جمله دانشجویان نیز از دیگر پیامدهای منفی کاهش ارزش پول ملی است و در کنار آن نباید از تبعات منفی این امر بر عدم تمایل سرمایه‌گذاران برای سرمایه‌گذاری در کشوری که دچار کاهش ارزش پول ملی شده غافل بود.

تور تابستان ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۳۸۸
انتشار یافته: ۱۹
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۱
اکنون تنها سود آن تیر خلاص به تولید است
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۱
سلام
بدون شک درست است و کاملا موافقم اما ایا زیرساختهای مناسب تولید در کشور وجود دارد؟ آیا پتروشیمی ما چند درصد از مواد اولیه مورد نیاز بخش تولید را تولید می کند؟ آیا صرف کاهش برابری ریال در برابر دلار انگیزه تولید میشود و به نظر شما عدم امنیت اقتصادی کدام تولید کننده عاقل را به سمت تولید میکشاند؟ آیا با حمل و نقل دریایی تحریم شده میتوان کالا را صادر کرد؟ آیا نویسنده عزیز اگر شما سرمایه داشتید با آن دلار می خریدید و سکه که بدون زحمت به شما سود میرساند یا تولید میکردید و با کلی زحمت نصف سود تورم یک سال طلا و دلار را میبردید؟؟؟ آیا میدانید آن عزیز تولید کننده ای که بعد از 20 سال تولید و صادرات 2 میلیارد تومان سرمایه جمع کرده در طول همین 2 سال سرمایه اش از 1میلیون دلار به 500هزار دلار سقوط کرده یعنی 10 سال از عمرش دود شده رفته؟؟؟ یعنی الان تازه بیاید به چنین اقتصاد بدون برنامه و بی بنیادی اعتماد کند؟؟؟؟؟شما بفرمایید ما گوش می کنیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۱
دوست عزیز صادرات نفت و پتروشیمی متاسفانه یا شاید خوشبختانه در حال حاظر بخش عمده هزینه های جاری ملت و مملکت رو پوشش میده که با بالا رفتن نرخ دلار هم سود این 2 صنعت افزایش چشم گیری پیدا میکنه هم اگر به دلیل تحریم میزان صادرات کم بشه خسارت وارده جبران میشه شما همین الان یک نگاه به وضعیت شرکتهای پتروشیمی و در کل صادرات محور در بورس بنداز ببین در همین چند روز اخیر چند درصد به سهام داران سود رساندن به نظر من با توجه به وضعیت حال حاظر تولید در کشور ما که میراث اقتصاد کهنسال نفت محوره بهترین راه همین پائین آوردن قیمت برابری ریال و دلاره و جالب اینکه یک مقام آمریکایی هم به این نکته اشاره کرده بود که دولت ایران عمدا برابری ریال و دلار رو دستکاری میکنه تا از صادرات سود سرشاری ببره .
مجتبي
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۱
تورم بهترين دوست دولتهاست!
اسكناس يعني ميزان بدهي دولت به شما.
مثال ساده:اگر يك گرم طلا 100 تومان باشد 100 توماني كه در دست شماست يعني دولت به شما يك گرم طلا بدهكار است.حالا اگر در نتيجه تورم يك گرم طلا 200 تومان شود شما با همان صد تومان نيم گرم طلا از دولت طلب خواهيد داشت.دولتها هستند كه بيشترين سود را از تورم ميبرند!
پاسخ ها
رضا
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۱
کاملاً با شما موافقم. به عبارت دیگر اونی که سود میبره کسی است که ارز دستشه. و کی بیشتر از دولت سود میبره؟ خودش
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۱
ضمن نظر موافق اما اشاره به این نکته ضروری است که در بلند مدت ضربات جبران ناپذیری به اقتصاد کشور و در نتیجه خود دولت وارد خواهد آمد.
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۱
سود کاهش ارزش پول ملی برای دولت واقعا غیر قابل انکاره. البته اگه دولت خیال داره با کاهش عمدی ارزش پول ملی به رشد اقتصادی و کسری هزینه های عمومیش بپردازه، امیدوار م فکر اینجا رو کرده باشه که ساختار اقتصادیه ما تک محصولی و وابسته به نفته
ناشناس
|
Malaysia
|
۱۴:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۱
این تحلیل می تونه درست باشه اما وقتی اقتصاد سالمه! وقتی تحریم نیستی! وقتی بتونی صادرات و واردات آزاد داشته باشی! الان این روند فقط به نفعه دولته که بتونه کسری بودجه جبران بکنه وقتی هیچ جا هم درآمد مازاد دولت از فروش ارز ثبت نمیشه! باید واقع بین باشید! اقتصاد ایران اونقدر چیزه خاصی نیست که با این کارا بشه چیزی رو بهبود بخشید!
بلا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۱
تابی جون! شیطون شدیا ! یعنی میخوای بگی سود افزایش دلار داره به جیب دولت میره؟؟؟؟ نکن ازین کارا
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۱
اگر این کار بطور تعمدی انجام شده تنها منفعت آن برای کسانی است که ارزهای خارجی دردست دارند وگرنه این کار تنها باعث بی اعتمادی به پول ملی واسترس بر مردم می شودوضمنا قیمت کلیه اجناس بخاطر کاهش ارزش ریال چند برابر شده است و قدرت خرید مردم نیز چندین برابر کاهش یافته است.
احسان اکبری قائمشهر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۱
اون چیزی که مردم رو فلج میکنه تورمه اگه پایین اومدن ارزش پول ملی هزاران سود داشته باشه به فلج شدن مردم نمیارزه
كارشناس مسائل اقتصادي
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۱
با افزايش كاذب قيمت ارز ؛ در آمد هنگفتي به جيب دولت .سرازير ميشود .
محمد از اهواز
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۱۵ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۱
بزرگترین فروشنده طلا و ارز دولت است پس درامد دولت به صورت کاذب بالا میرود و کسانی ضرر میکنند که سرمایه ریای دارنی یعنی مردم عادی که سرمایهای کمی دارند
برچسب منتخب
# دولت چهاردهم # اسماعیل هنیه # اربعین # مسعود پزشکیان
آخرین اخبار