در نقد تصمیمات جمعیتی شورای انقلاب فرهنگی

به جای بچه ساختن، انسان بسازید!

هنگامی که چند سال پیش، محمود احمدی‌نژاد باب گفت‌وگو درباره پیش‌بینی مشکلات جمعیتی کشور را باز کرد، بسیاری شگفت‌زده شدند، ولی اکنون تغییر در سیاست‌های جمعیتی کشور به بحثی فراگیر در کشور تبدیل شده است. حال بر فرض که به مرور همه مقامات و نخبگان سیاسی و اجرایی کشور به ضرورت تغییر نرخ رشد جمعیت کشور معتقد شوند، راه درست روند نامناسب پیشین چیست؟
کد خبر: ۲۷۹۹۳۳
|
۰۱ آبان ۱۳۹۱ - ۰۷:۵۳ 22 October 2012
|
28971 بازدید
|
وقتی که چند سال پیش محمود احمدی‌نژاد باب گفت‌وگو درباره پیش‌بینی مشکلات جمعیتی کشور را باز کرد بسیاری شگفت‌زده شدند، ولی اکنون تغییر در سیاست‌های جمعیتی کشور به بحثی فراگیر در کشور تبدیل شده است.

پیش از هر چیز باید آرزو کرد که این موضوع گرفتار کسانی نشود که با یک غوره سردی و با یک مویز گرمی می‌کنند. شاید بهتر آن باشد که همگان یاد بگیرند به این مسأله فنی نگاه کنند و نه سیاسی. برای یادآوری برخی از همین سیاسیون، بهتر است یادآوری شود که سیاست کنترل افزایش جمعیت سیاستی بوده که در درون کشور و توسط عقلای کشور گرفته شده و همان‌ گونه که رهبر انقلاب هم تأکید کرده، پیروی از این سیاست تا دهه هفتاد درست بوده و آن اشتباه فنی مورد مناقشه این است که از دوره‌ای به بعد، باید در اجرای سیاست قبلی تعدیلاتی صورت می‌گرفته است.

چسباندن یک سیاست داخلی به صهیونیسم جهانی و فراماسونری بین‌الملل از آن کارهایی است که تنها از عده‌ای خاص برمی‌آید و جز به بیراهه بردن و هیجان مخرب ایجاد کردن فایده‌ای ندارد.

دفاع از تغییر سیاست کنترل جمعیت آن هم در شرایط اقتصادی کنونی که در جو دلار و سکه زده کنونی که حتی در میان اخبار ورزش هم بحث نرخ دلار مطرح می‌شود، به نظر عاقلانه نمی‌آید، اما فقط به عنوان یک دلیل جدید در کنار دلایل قبلی مطرح شده، امروز یکی از اقتصاددانان ایرانی هشدار داده است که هم‌اکنون تعداد شاغلین کشور سه میلیون و ششصد هزار نفر و تعداد بازنشسته‌ها سه میلیون و هشتصد هزار نفر است؛ یعنی برای نخستین بار تعداد بازنشسته‌ها بیشتر از شاغلین است.

هرچند بخشی از این بی‌تعادلی به دلیل نرخ بالای بیکاری است، جای تردیدی وجود ندارد با پیر شدن متولیدن دهه 60 و کاهش نرخ موالید در سال‌های اخیر، این روند نامطلوب احتمالا تشدید خواهد شد و متولدین دهه 60 که در بحران پوشک و شیرخشک به دنیا آمدند، باید در بحران عصا و کفن از دنیا بروند.

حال بر فرض که به مرور همه مقامات و نخبگان سیاسی و اجرایی کشور به ضرورت تغییر نرخ رشد جمعیت کشور معتقد شوند، راه درست روند نامناسب قبلی چیست؟

به طور معمول کشورها برای جبران کاهش رشد جمعیت خود به برخی سیاست‌ها متوسل می‌شوند که مهمترین آنها عبارتند از:

1 ـ ارائه مشوق‌های اقتصادی به زنانی که مادر می‌شوند،
2ـ افزایش حمایت‌ها در دوران کودکی و رشد کودکان،
3 ـ تغییر سن و میزان ازدواج،
4ـ تغییر نگرش به فرزندآوری
5 ـ و سیاست‌های مهاجرتی.

این که برای هر کشوری کدام یک از دسته سیاست‌های بالا مناسب‌تر است، به شرابط اقتصادی و اجتماعی آن کشور وابسته است. اما از ظاهر مصوبه شورای انقلاب فرهنگی برمی‌آید که این شورا روش تشویق زنان به بچه‌دار شدن را برگزیده است، هر چند برخی سیاست‌های تشویقی هم ممکن است، غیر مستقیم به تغییر در نگاه به ازدواج و فرزندآوری و کاهش سن ازدواج منجر شود.

حال باید به دو نکته توجه کرد:

1 ـ تشویق اقتصادی مادران به زاد و ولد سیاست معمول در کشورهای مرفه غربی و ژاپن است که دارای شرایط فرهنگی و اجتماعی متفاوت با ایران هستند.

2 ـ تأثیرپذیری مردم مناطق گوناگون کشور از برنامه‌های کنترل جمعیت متفاوت بوده است. به طور کلی مناطق روستایی، مرزی و محروم کمتر زیر بار این سیاست رفته‌اند و در عوض کسانی که امروز باعث نگرانی دولتمردان شده‌اند، طبقه متوسط و تحصیل‌کرده هستند.

شاید بتوان به آسانی از دو نکته نامبرده نتیجه گرفت که نباید به آسانی از فرمولی که برای کشوری دیگر نوشته شده، تقلید کرد بلکه باید به مسأله نگاهی بومی داشت و هر سیاستی که در پیش گرفته می‌شود، به گونه‌ای باشد که تا جایی که می‌شود، گروه هدف را مورد توجه قرار دهد.

در همین چارچوب، پیشنهاد بهتر احتمالا این خواهد بود که به جای حمایت ساده اقتصادی از زاد و ولد که ممکن است عواقب نامطلوب هم داشته باشد، از ازدواج حمایت شود، از تربیت و پرورش کودکان پشتیبانی به خصوص مالی بشود و جلوی مهاجرت نیروی فعال و مفید کشور گرفته شود.

مورد اول و سوم شاید به شرح و توصیف فراوانی نیاز نداشته باشد اما در مورد ضرورت پشتیبانی از تربیت و پرورش کودکان، نگرانی‌هایی جدی وجود دارد؛ برای نمونه:

دلیل آن که والدین درباره بچه‌دار شدن دچار تردید می‌‌شوند تا اندازه بسیاری، زحمات و مشقات بزرگ کردن فرزند در دوران کنونی است.

سیستم آموزش پیش‌دبستانی ایران در قیاس با حتی برخی کشورهای آفریقایی نیز نقایصی دارد.

3 ـ در اسرائیل به عنوان یک رقیب منطقه‌ای ایران، از سال 2012 به بعد آموزش پیش‌دبستانی برای کودکان سه سال به بالا رایگان شده است.

4 ـ همگان از هزینه‌های گزاف نام‌نویسی در مهد کودک‌ها، پیش‌دبستانی‌ها و به تازگی مدارس عادی آگاهی دارند.

5 ـ مسأله اوقات خارج از مدرسه کودکان و نوجوانان ایرانی در ابعاد علمی، آموزشی، فرهنگی، اجتماعی و ورزشی در سالیان اخیر پیشرفت قابل ذکری نکرده است.

6 ـ شرایط دنیای دوره کنونی با دنیای سی سال تفاوت‌های جدی فراوانی دارد. هیچ تضمینی نیست که بتوان تا چند سال دیگر سن مناسب برای آغاز تحصیل کودکان را شش یا هفت سال دانست.

نمونه‌هایی از این دست، این ایده را به ذهن می‌آورد که به جای دادن مشوق اقتصادی به تولد فرزندان بیشتر، بهتر است نرخ زاد و ولد از راه حمایت از تربیت و پرورش کودکان اصلاح شود.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۴۲۹
انتشار یافته: ۱۳۰
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
تشويقهايي كه جذابيت مالي دارد تنها براي خانواده هاي فقير و مشكل دار ( بخصوص معتاد كه زياد هم است ) و . .. تاثير دارد كه اين افزايش كه با تربيت و رسيدگي درست نمي‌تواند باشد باعث بزه شدن اين كودكان در جواني و نوجواني خواهد شد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
ای آقا. الان که این دوستان با سواد کامپیوتر دار دارن نظر میدن توی خیلی شهرستانهاو روستاهای دور افتاده شروع به ازدیاد نسل کردن
تاب دستی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
واقعا خجالت نمی کشید دم از زاد ولد می زنید بچه زائیدن آسان است من دانش آموز پیش دبستانی داشتم 200هزار تومان شهریه آن شد امسال رفتم می گویند 700 هزار تومان باید با این وضع روز 20 بچه زائید هر نفر
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
بجاي طرح افزايش جمعيت به فكر حفظ خانواده هاي فعلي باشيد فكري براي جلوگيري از رشد طلاق بكنيد
پاسخ ها
منصوره
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
این درسته اما هر چیزی سر جای خودش . رسیدگی به این وضع سر جای خودش . برنامه ریزی برای آینده هم سر جای خودش
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
یک میلیون مثبت هم کمه . ما بنگاههای زود بازده را اختراع کردیم غافل از اینکه صنایع قدیمی را نابود میکنیم. حالا هم خانواده های قدیمی را رها کردیم چسبیدیم به کسانی که معلوم نیست ازدواجشان 6 ماه هم دوام بیاورد بیایید اگر تسهیلاتی میدهیم بر اساس سنوات زندگی مشترک باشد
سعید
| United Kingdom |
۰۹:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
منصوره خانم! شما آمادگی دارید فرزندی بدنیا بیارین که نه مطمئن از مصون بودنش از آسیبهای اجتماعی مثل اعتیاد هستین،نه امنیت شغلی خواهد داشت، نه سلامت روانی بواسطه انواع ناملایمات اجتماعی مثل فقر ،تبعیض، پارتی بازی و.........لطفا منطقی باشین و جوگیر نشین
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
اگر بچه نباشد بتدریج باید از بچه های مهاجر دیگر کشورها انسان بسازیم!!!!!!!!!!!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
ای کاش سیاسیون تو هیچی دخالت نمی کردن . نه تو اقتصاد نه تو ورزش نه تو فرهنگ نه تو ساخت و ساز نه تو زاد و ولد .........و نه تو سیاست .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
جالب بود
صمد مهدي پور
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
با سلام
در هرصورت والدين امروز آن ظرفيت هاي لازم براي فرزند پروري موفقيت آميزو مناسب را ندارند دچار بي حوصله گي شديد شده و انرژي لازم (رواني وجسمي) براي رشد و شكوفايي و تربيت كودكان خود را در بعد مادي و معنوي ندارند. مهم كميت و داشتن تعداد فرزندان نيست مهم كيفيت رشد ، شكوفائي استعداهاي مادي و معنوي كودكان است. حيوانات هم اگر بخواهند در طول مدتي كم تعداد فرزند زياد بياورند دچار عواقب بعدي مي شوند(رشد جسمي حيوان فقط مطرح است). در مورد انسان كه خدا مي داند چقدر بايد مسائل را رعايت نمود.در هر صورت خدا را شكر مردم ديگر خودشان اينقدر فهيم شده اند كه به صرف مشوق هاي اقتصادي و مادي حاضر به داشتن فرزندان بيش از يك يا دو نمي باشند.تازه اين در بهترين حالت است. بعضي ها حاضر به ازدواج نيستند و بعضي ازدواج كرده و حاضر به داشتن فرزند نيستند . حال بررسي كنيد ببينيد چرا مردم داراي چنين نگرشي شده اند.چه اتفاقاتي افتاده كه نگرش مردم اينگونه شده است.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
احسنت بسیارزیبابود
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
درسته که کیفیت مهم تر از کمیته ولی یادمون نره کمیتم سر جای خودش خیلی مهمه
حمید
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
مدارس ابتدایی دارن تعطیل میشن جامعه جوان می تواند در عرصه تولید موفق باشد نه پیر نه فکر کنید وضع من خوب است اینجور صحبت میکنم من ماهی 500 هزار تومان حق.ق میگیرم اما موافق نظرات شما نیستم هر کس که تمکن مالی دارد و مشکل ندارد می تواند بچه بیاورد
حمید
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
اون کسی که ازدواج نمیکنه از خدا نا امیده چون خداوند ازدواج را تضمین کرده و هرکس از خدا نامید بشه در اسلامش باید شک کرد اما نگرش مردم چرا اینجور شده بخاطر اینکه سطح توقع خودشون و فرزندانشون را بردن بالا چون تربیت بچه ها از اول بر اساس قناعت نبوده براساس ترحم بوده واسراف کاری برای این تفکرتان متاسفم کمی آسمانی فکر کنید معادلات زمینی با آسمانی متفاوت است شکر نعمت کنید نه کفران
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
اصلا هم زيبا نبود آقاي مهدي پور اين جمله شما خيلي عجيب است" خداراشكر مردم اينقدر فهمده شده اند كه حاضر به بچه دارشدن بيش از يك يا دو نيستند" يعني فهميده بودن آدم ها به اين است كه كمتر بچه داشته باشند. به نظر من آن هايي كه معمولا ترجيح مي دهند بچه دار نشوند يا حداكثر يك بچه داشته باشند معمولا از قشر تحصيل كرده و با وضعيت مالي نسبتا خوب هستند كه هم شرايط مالي و هم شرايط فرهنگي و اجتماعي خوبي براي نگهداري و تربيت بچه را دارند. به نظر من بهتر است اين موضوع را به اين نحو اداره و تشويق كرد: كساني كه وضع مالي خوب و سطح تحصيلات و فرهنگ بالايي دارند تشويق به داشتن بچه بيشتر شوند. اين طوري كيفيتي كه مد نظر شما هم هست برآورده مي شود. در مورد مسئله رشد جمعيت كشور اگر به صورت بلند مدت و عميق نگاه و فكر شود كميت هم به اندازه كيفيت مهم است.
امیر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۵ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
سلام تابناک
صبح بخیر
خواطتم فقط این رو بگم. سیاستهای کنترل جمعیت هیچ تاثیری در باروری قشر متوسط نداشته. بلکه علم و اگاهی و مسایل مالی باعث شده که مردم فزند کمتر بیارن
من الان سه ساله که ازدواج کردم. خودت بگو با این وضع مسایل اقتصادی کشور میشه بچه اورد؟ من رفیقام که الان بچه دارن همگی با هم بهم میگن اصلا بچه دار نشو!!! یکیشون گفت از وقتی تحریم شدیم شیر خشک هم گیر نمیاد و گرون شده!!!
بخدا مردم نه کورن نه کر و نه ... خودشون دارن واقعیتها رو میبینن...
پاسخ ها
اميد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
اگه منتظري كه دولت و ... برات وضع زندگي مناسب تهيه كنند بدان كه در اشتباهي . روزي دست كسي است كه تورم و غير تورم توي روزي دادنش اثري نداره.
رضا
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
راستی چرا قدیمی ها بچه زیاد داشتن پول هم نداشتند پدر من در یک خانواده 11 نفره به دنیا آمد تو کپر زندگی میکردند نون شب نداشتند 4 تا بچه یتیم را هم بزرگ کردند یعنی 15 نفر با یک درآمد اما حالا همه اون بچه ها دکتر و مهندس ، معلم هستند با وضع بسیار خوب مادر بزرگم میگه این بچه ها رو با نون وچایی بزرگ کردم روی زمین خاکی پدر بزرگم میگه نتیجه زندگی من از قناعت بود شما دارید خدا رو فراموش میکنید
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
یعنی تو کل تاریخ کسی مثل ما دهه شصتی ها بوده؟!!!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
به نظر من ما در شرایط گذر قرار گرفته ایم و شاید تربیت صحیح بیش از 2فرزند برای خیلی از خوانواده ها میسر نباشد با یک راه می توان هم تعداد کارکنان را نسبت به بازنشسته ها بیشتر نمود و هم جمعیت را صحیح در تعادل نگه داشت و آن ایجاد شغل است اگر شغل ایجاد شود و بچه ها از سن 20سالگی در بازار کار فعالیت نمایند سن ازدواج و به تبع آن سن بچه دار شدن به پایین خواهد آمد و با این طریق مشکل جمعیتی نیز حل خواهد شد
ناشناس
|
-
|
۰۸:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
قربون آدم چیز فهم حالا کو گوش شنوا
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
من به عنوان یک دبیر اعلام خطر می کنم. تربیت بچه هایمان، رفتارها, برخوردها، هویت ها، ... دارای اصول انسانی نیست. بدون هویت و بی نظم دارند بزرگ می شوند. به قانون احترام نمی گذارند. به هر حال خداوند به آینده این مملکت بزرگ صبر دهد.
پاسخ ها
نوشین
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
معلم گرامی خودتون باید متوجه دلیل اینگونه برخوردها شده باشید ! پدر ومادری که بچه های کوچکشون رو به مهد کودک میسپارن و هردو شاغل هستند و هشتشون گرو نهشونه و شب خسته ومونده میان خونه دیگه دل ودماغی ندارن برای تربیت صحیح و اصولی ! الگوی بچه ها شده یه مشت دایی و خاله ناتنی توی تلویزیون که هر اراجیفی رو توگوش بچه ها میکنند ! دیگه چه توقعی میشه از این بچه داشت آخه!!!!!!!!!!!
محمد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۱
سلام بسیار باعث تاسف است که یک معلم چنین حرفی بزنه. البته از معلمان حالا هم بیشتر از این توقعی نیست. دایم در حال نالیدن از حقوق هستند درحالیکه 2 شیفت خانوادگی کار می کنند. شما اگر نان حلال ببری سر سفره و به فکر 2 روز بیشتر تعطیل کردن نوروز نباشی هم روزیت بابرکت میشه که 2 شیقت کار نکنی هم بچه هات مومن و بافرهنگ بزرگ میشن و در این صورت فرقی نداره 1 بچه داشته باشی یا 10 تا چون دیگه مطمینی که بچه هات سربه راه هستند. ببخشید اگه املام غلط داشت استاد.
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟