در حالی که غرب و آمریکا، تحریمهای اخیر خود را با هدف قطع ورود فلزات گرانبها به ویژه طلا به ایران وضع کردند، فشار بیش از اندازه این کشورها بر ترکیه، که بزرگترین صادرکننده طلا به ایران است، بیش از همیشه موجب ناراحتی سیاستمداران ترک شده است، تا جایی که وزیر اقتصاد این کشور، ظفر کاگلیان، دیروز در سخنانی شدیداللحن خطاب به اتحادیه اروپا گفت: بروید دنبال کسب و کار خودتان.
به گزارش «تابناک»، دیروز وزیر اقتصاد ترکیه در میان خبرنگاران، پاسخهای قاطعی به اتحادیه اروپا و تحریمهای اخیر غرب علیه ایران داد و گفت: این تحریمها هیچ ارتباطی با ترکیه ندارد.
وی در ارتباط با تجارت طلای ایران و ترکیه گفته است: اتحادیه اروپا ایران را تحریم کرده، ولی من همچنان میفروشم؛ تحریم دیگران ارتباطی با من ندارد.
این سخنان وزیر اقتصاد ترکیه در حالی مطرح میشود که به تازگی اتحادیه اروپا و آمریکا اقدام به وضع تحریمهایی علیه ایران کردند که بر پایه آن، تجارت طلا به جای گاز ایران و ترکیه را ممنوع میکند؛ تجارتی که بنا بر آن تنها در سال گذشته ترکیه ده میلیارد دلار طلا به ایران صادر کرده است و هم به ایران برای دور زدن تحریمها کمک کرده و هم باعث مثبت شدن تراز تجاری ترکیه و همچنین تأمین نیاز اساسی این کشور به انرژی از سوی دومین تأمین کننده بزرگ انرژی خود شده است.
تودی زمان، در مطلبی با اشاره به سخنان دیروز ظفر کاگلیان نوشت: وابستگی ترکیه به واردات انرژی، منجر به آن شده است که این کشور سالیانه برابر با هشت تا دوازده میلیارد متر مکعب گاز خود را ـ نزدیک۲۰ درصد از کل گاز مصرفی ترکیه ـ از ایران وارد کند؛ رقمی که تحلیلگران بر این باورند نمیتواند با این امنیت از سوی هیچ یک از کشورهای منطقه تأمین شود.
تجارت گاز با طلای ایران و ترکیه، به شدت موجب آزردگی خاطر آمریکا و اتحادیه اروپاست که بنا بر آن، در نوامبر سال ۲۰۱۲ اقدام به تحریم جدید علیه ایران کرده و صادرات فلزات گرانبها به کشور را ممنوع کردند تا از این راه، فشار بیشتری بر اقتصاد ایران وارد کنند.
ظفر کاگلیان که پیش از این نیز چندین بار از تحریمهای غرب علیه ایران و فشار بر آنکارا در این مسیر انتقاد کرده بود، دیروز اما لحن کلام خود را شدید کرد و در یک کنفرانس خبری خطاب به اتحادیه اروپا گفت: تحت فشار گذاردن آنکارا برای رها کردن این تجارت با ایران، نتیجهای جز نشنیدن و نادیده گرفتن آن از سوی ترکیه ندارد. وی صراحتاً به سیاستمداران اروپایی گفته: بروید دنبال کسب و کار خودتان!
در اواخر سال میلادی ۲۰۱۲ آمریکا، ترکیه را جزو کشورهای مستثنی از تحریم علیه ایران قرار داد و از آن زمان به بعد، همواره فشار بر این کشور برای کاهش واردات انرژی از ایران بیشتر شد.
تجارت طلای این کشور با ایران، موضوعی است که هماکنون به شدت دغدغه سیاستمداران غربی را به خود مشغول کرده، زیرا با این طریق ایران میتواند ضمن حفظ ذخایر ارزی خود و ارزش آنها، دلار را در حجمی انبوه از تبادلات خارجی خود حذف کند.
حتی پیش از این گفته شده بود که پیشنهاد ایجاد یک شرکت بازرگانی مشترک در ترکیه به هیأت اتاق بازرگانی ازمیر داده شده تا از این طریق ضمن حفظ تجارت بین دو کشور، سطح مراودات تجاری بیش از گذشته شده و تحریمهای غرب نیز از این راه ناکارآمد شود.
در این میان، تحلیلگران و اقتصاددانان غربی نیز بر این باورند که غرب و آمریکا به دلیل اتحاد استراتژیک و نیاز اساسی به کشورهایی همچون ترکیه و پاکستان، نمیتوانند بیش از این، این کشورها را برای قطع تجارت با ایران در فشار گذارند و این امر آمریکا را در یک تنگنای اساسی گذارده است.