حمیدرضا فولادگر با بیان اینکه تحریمها نقاط ضعف اقتصاد ایران را به همگان نشان داد، افزود: با روند کنونی قطعا به اهداف سند چشمانداز ۱۴۰۴ نمیرسیم، چرا که رقبای ما در منطقه، نرخ رشدهای اقتصادی ۸ و ۹ درصدی دارند، ولی رشد اقتصادی ما به طور متوسط در چند سال گذشته، ۴ درصد بوده و سال پیش نیز نرخ رشد اقتصادی حتما کمتر از این میزان بوده است.
به گزارش «تابناک» و به نقل از خبرگزاریها، جشنواره «تولید ملی افتخار ملی» روز گذشته در تهران برگزار شد. در این مراسم، مهدی غضنفری، وزیر صنعت معدن و تجارت با اشاره به اینکه گشایش ال. سی با ۱۰ درصد اعتبار عملا به تاریخ پیوسته است، گفت: در نیمه نخست سال جاری ۴۰ درصد از واردات کشور از طریق ارز حاصل از صادرات انجام شد.
وی افزود: متأسفانه بانکها مدت زمان زیادی است که به نحوه غیرمطلوبی گشایش ال. سی میکنند و گشایش ال.سی آنها عملا به ۱۰۰ تا ۱۳۰درصد اعتبار رسیده است که این وضعیت پذیرفته نیست.
او با اشاره به اینکه در نیمه نخست سال جاری از مجموع شانزده میلیارد دلار صادرات غیرنفتی کشور ۱۰.۸ میلیارد دلار آن به چرخه اقتصاد بازگشت، افزود: در این مدت ۴۰ درصد از واردات کالا از طریق ارز حاصل از صادرات انجام شد.
او با بیان اینکه فساد مالی سه هزار میلیارد تومانی قدرت مخاطرهپذیری را از سیستم بانکی گرفت، گفت: امسال تاکنون عملکرد مربوط به اختصاص تسهیلات سرمایه در گردش از صندوق توسعه ملی به واحدهای تولیدی مطلوب نبوده است به طوری که ۲۳۵۰ واحد برای دریافت ۵.۳ هزار میلیارد تومان سرمایه در گردش به صندوق توسعه معرفی شدند، اما تاکنون فقط صد شرکت به میزان چهارصد میلیارد تومان موفق به دریافت تسهیلات شدهاند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت از کاهش ۵۰ درصدی تولید انواع خودرو در ده ماهه امسال خبر داد و افزود: در این مدت تولید محصولاتی مانند ماشین لباسشویی، محصولات پتروشیمی، یخچال فریزر و تلویزیون کاهش داشت.
غضنفری از رشد ۲۱ درصدی صادرات معدنی در ده ماهه امسال خبر داد و گفت: در شش ماهه امسال ۷۰ درصد از ارز صادرکنندگان غیرنفتی به چرخه واردات کالای کشور بازگشت.
تشدید مجازات اخلالگران سیستم پولی و مالیدر این مراسم، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز از بررسی «لایحه مالیاتهای مستقیم در مجلس شورای اسلامی» خبر داد.
ارسلان فتحیپور افزود: برای اصلاح نظام جامع مالیاتی کشور، نیاز به کار اساسی داریم تا سیستم مالیاتی کشور هر روز تغییر نکند. همچنین لایحه نظام صنفی تصویب شده و آماده طرح برای تصویب نهایی در صحن علنی است.
وی با اشاره به اینکه «لایحه مبارزه با قاچاق کالا و ارز از شورای نگهبان به مجلس اعاده داده شده است» گفت: قوه قضاییه به هشتاد ماده از این لایحه ایراد گرفته بود که تا دیروز در مجلس ۷۱ ماده بررسی و نهایی شد.
وی با بیان اینکه «در لایحه جدید مبارزه با کالا و ارز مجازات اخلالگران سیستم پولی و مالی کشور تشدید شده است» مدعی شد: نقدینگی کشور به ۴۳۰ هزار میلیارد تومان رسیده است و با وضعیت کنونی نمیتوان تورم را کنترل کرد.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با انتقاد از آنچه «انجام سیاستگذاریهای ارزی در خارج از بانک مرکزی» خواند، افزود: این تصمیم که بازپرداخت اقساط ارزی باید با نرخ مبادلهای انجام شود، فاجعهبار بوده و باعث ورشکستگی بنگاههای تولیدی میشود.
وی خطاب به مسئولان بانک مرکزی با بیان اینکه «آیا میخواهید همه را راهی زندان کنید؟» از کارکرد این بانک در زمینه عمل به تعهداتش در قبال تولید کنندگان و وارد کنندگان انتقاد کرد و گفت: بانک مرکزی همواره شعار حمایت از تولید ملی را سر میدهد؛ اما به آن عمل نمیکند، دیگر چیزی از تولید ملی نمانده و حداکثر ظرفیت تولید در شهرکهای صنعتی ۴۰ درصد است.
وی ابراز عقیده کرد: هر کس بگوید منابع مالی نداریم خائن است. باید جلوی خام فروشی را گرفت. دولت ۱۸۶ میلیارد دلار برای تنظیم بازار کالا وارد کشور کرد، من با این رقم میتوانستم در شرایط تحریم پنج سال کشور را اداره کنم. به روستاها که سفر میکنم روستاییان از من درباره نرخ ارز میپرسند، این چه مسخرهبازی است؟ اینها به خاطر بیتدبیری در حوزه سیاستهای ارزی است. این همه ارز نفله شده و مرکز مبادلات ارزی هم نمیتواند پاسخگوی تقاضای ارزی تولید کنندگان و وارد کنندگان باشد. با وجود این شرایط، وقتی ما موضوع تحقیق و تفحص از بانک مرکزی را مطرح میکنیم، آنها با ما مخالفت میکنند، چرا واقعیتها را به مردم نمیگوییم؟ همه چیز را نباید تقصیر تحریم بیندازیم. همه مردم را عملا به سمت سفتهبازی و دلالی هدایت کردهاند.
فتحیپور همچنین ابراز عقیده شد: در هدفمندی یارانهها بر عکس عمل شد؛ به مردم پول مستقیم داده شد اما کاری برای تولید انجام نشد.
وی درباره بودجه سال آینده کشور نیز معتقد است: باید همه پروژهها حذف شده و تمامی منابع به سمت تولید ملی هدایت شود.
این افتخار نیست که در روستا یک نفر گاو و گوسفند خود را بفروشد و کارمند دولت شود.
وی مدعی شد: متأسفانه وضعیت به گونهای شده که در ادارات دولتی تا حق و حساب ندهی، کارت انجام نمیشود. این سلامت اداری نیست. اینها را جمع کنید!
این نماینده مجلس همچنین با اشاره به مطرح شدن طرح مبارزه با مفاسد اقتصادی در کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار کرد: من به شخصه از بابت اینکه نتوانستم به مسئولیت خود عمل کنم، عذرخواهی میکنم.
نرخ رشد اقتصادی کمتر از 4 درصدی در سال ۹۰رییس کمیسیون حمایت از تولید ملی مجلس نیز با اشاره به اینکه نرخ رشد اقتصادی کشور در سال گذشته، قطعا زیر 4 درصد بوده است، گفت: هنوز افکار شبهکمونیستی و سوسیالیستی در اقتصاد ایران رایج بوده و دیده میشود.
حمید رضا فولادگر با بیان اینکه تحریمها نقاط ضعف اقتصاد ایران را به همگان نشان داد، افزود: با روند کنونی قطعا به اهداف سند چشمانداز ۱۴۰۴ نمیرسیم، چرا که رقبای ما در منطقه نرخ رشدهای اقتصادی ۸ و ۹ درصدی دارند، ولی رشد اقتصادی ما به طور متوسط طی چند سال گذشته 4 درصد بوده و سال گذشته نیز نرخ رشد اقتصادی حتما کمتر از 4 درصد بوده است.
وی افزود: در چند سال گذشته بودجه دولت بر پایه اقتصاد مقاومتی تنظیم نشد.
او با بیان اینکه هنوز افکار شبهکمونیستی اوایل انقلاب در اقتصاد کشور مشاهده میشود، گفت: این اظهارنظر که باید اقتصاد کشور از دست چهار پنج هزار نفر خارج شود، حرف درستی نیست و اقتصاد با این کارها درست نمیشود، بلکه باید سرمایههای کوچک را برای توسعه کشور به کار گرفت.
انتقاد از غیبت وزارت صنعت و تجارت در شورای عالی عتفهمچنین دبیر انجمن مراکز تخصصی تحقیق، توسعه صنایع و معادن با انتقاد از غیبت وزارت صنعت، معدن و تجارت در شورای عالی عتف گفت: لایحه حمایت از تحقیق و توسعه پانزده سال است که در مجلس و دولت گیر کرده و بلاتکلیف مانده است.
حمید طاهباز توکلی در جشنواره تولید ملی افتخار ملی گفت: در همه جای دنیا این بخش صنعت است که هزینههای تحقیقات دانشگاهی را پرداخت میکند اما در ایران به دلیل نبود مشوقهای لازم، صنعت انگیزهای برای این کار ندارد.
وی افزود: در لایحه حمایت از فعالیتهای تحقیق و توسعه پیشنهاد شده که بخشی از هزینههای صرف شده در تحقیق و توسعه صنعتی به عنوان مالیات پرداخت شده واحدها لحاظ شود که اگر این کار انجام شود تحول بزرگی در تحقیقات صنعتی شکل میگیرد.
دبیر انجمن مراکز تخصصی تحقیق، توسعه صنایع و معادن افزود: بخشودگی مالیاتی فعالیتهای تحقیقاتی، کاری است که در ۲۵ کشور توسعه یافته تجربه شده و پاسخ داده است.
توکلی تأکید کرد: شورای عالی عتف که دارای ۲۵ عضو بوده و سیاستهای کلان پروژههای تحقیقاتی را تعیین میکند، هیچ نمایندهای از وزارت صنعت، معدن و تجارت ندارد که این یک ضعف بزرگ است.
ایران یکی از بزرگترین واردکنندگان فولاد و محصولات فولادی جهاندر این مراسم عضو هیأت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد نیز با اشاره به وجود ۱۷۱ معدن زغال سنگ و ۹۷ معدن سنگ آهن در کشور گفت: با وجود داشتن چنین پتانسیلی ایران یکی از بزرگترین واردکنندگان فولاد و محصولات فولادی در جهان است.
داریوش هندویی افزود: با پتانسیلهای کنونی میتوانیم دست کم ۲۵۰ کارخانه تولید فولاد و محصولات فولادی در کشور بسازیم.
او با اشاره به این که برخی به غلط اظهار میکنند که فقط چهار معدن سنگ آهن کشور اختصاصی است، گفت: متأسفانه هنوز در برخی از معادن زغال سنگ از قاطر برای نقل و انتقال ماده معدنی استفاده میشود!
تدوین بودجه بنا بر اصول علم اقتصاد انجام نمیشودهمچنین محمود جام ساز، کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه تدوین بودجه در کشور براساس اصول علم اقتصادی انجام نمیشود، افزود: ۸۰ درصد از اقتصاد و منابع در ایران دولتی بوده و با چنین وضعی مقابله با تحریمها دشوار است.
به گفته وی، اقتصاد ایران یک اقتصاد سرمایه داری دولتی نفتی ایدئولوژیک بوده که تحریمها به عنوان یک ابزار سیاسی برای تاثیرگذاری بر آن به کار گرفته شده است.
وی افزود: دولت دارای کسری بودجه بوده و سیاستهای ارزی نیز در راستای چند نرخی شدن است که یک تجربه نادرست است.
انتقاد از واردات گسترده گندمهمچنین ناصر اجلالی، نایب رییس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با انتقاد ازواردات گسترده گندم در سال جاری افزود: این واردات در حالی رخ داده که ایران چند سال پیش جشن خودکفایی گندم را برپا کرد.