
به دنبال اعلام تمایل ایران و آمریکا برای آغاز گفت و گوهای دو جانبه، کشورهایی که تا کنون در این زمینه کارشکنی می کردند، در حال طراحی سناریو های جدید برای دوره ای هستند که برخی مشکلات ایران و آمریکا در آن حل شده است.
به گزارش «تابناک»، نشریه اماراتی «خلیج تایمز»، هفت دلیل را بیان کرده که بر اساس آن، به نظر می رسد آمریکا در حال حاضر به رغم مواضع گاه سخت، تنها به دنبال مذاکره با ایران است. مذاکره ای که کشور های عربی در مقابل آن باید سناریوهای جدیدی بنویسند.
این هفت دلیل به زعم نویسنده اماراتی به شرح زیر است:
اول : یکی از مهم ترین چشم اندازهای سیاست خارجی آمریکا در انتخال باراک اوباما، احتمال پیشرفت در گفتگوی این کشور با ایران بوده است. اگر چه باراک اوباما در رویارویی با ایران همواره گفته است که همه گزینه ها روی میز است، اما انتخاب جان کری به عنوان وزیر خارجه و چاک هیگل به عنوان وزیر دفاع ـ که هر دو گفتگو را بر جنگ ترجیح می دهند ـ نشان دهنده رویکرد تعامل با ایران است.
دوم : عاملی مهم تری که در این زمینه وجود دارد، این است که در طول ده سال گذشته که آمریکا فشار های خود علیه ایران را افزایش داده است، برنامه هسته ای این کشور توسعه بیشتری پیدا کرده است. بنابراین وقتی ایران مساله هسته ای خود را غیر قابل بازگشت می داند، تامین حداقل شرایط ایران، ممکن است اوضاع را بهتر کند. بنابراین واشنگتن ممکن است برای نتیجه گیری به دنبال راه حل های متنوع تر برود. چرا که اکنون پس از انقلاب های عربی، زمینه های همکاری مشترک ایران و آمریکا هم فراهم است؛ همکاری هایی که بدون رسیدن به یک درک مشترک انجام نخواهد شد.
سوم : آمریکا زمانی از جنگ می گفت که احتمال می داد تحریم ها هیچ تاثیری بر ایران نداشته باشد، اما هم اکنون که مقامات ایران از تاثیر تحریم ها می گویند، تهران آمادگی بیشتری برای مذاکره با آمریکا دارد.
چهارم : غرب تا کنون تحریم های خود علیه ایران را کمال و تمام انجام داده است. ایران هم برنامه هسته ای خود را توسعه داده است. در چنین حالتی هر دو طرف آماده مذاکره هستند. ایران که پیشتر در سال 2009 خواهان مذاکره نبود، اکنون به این مذاکرات متمایل شده است .
پنجم: غرب به این موضوع پی برده است که در صورت تغییر حکومت در ایران، لزوما حکومت بعدی با آمریکا روابط دوستانه ای را در پیش نخواهد گرفت. تجربه عراق و کشورهای عربی پس از انقلاب، این موضوع را به خوبی برای آمریکایی ها روش کرده است.
ششم: انتخابات ریاست جمهوری ایران در ماه ژوئن برگزار خواهد شد. آمریکا نمی خواهد با در پیش گرفتن مواضع سخت علیه ایران، مردم را به سمت انتخاب کسی که به دنبال جنگ است ترغیب کند، بلکه آمریکا می خواهد کسی از سوی مردم انتخاب شود که خواهان مذاکره و میانه رو باشد.
هفتم : آیت الله خامنه ای، رهبر ایران نیز در ماه های اخیر، مواضع نرم تری در قبال مذاکرات گرفته است. همه اینها نشان می دهد که ادامه وضع موجود و بازی صفر و یک برای هر دو طرف قابل پذیرش نیست. اما بدون توجه به اینکه این مذاکرات آغاز خواهد شد یا نه ، در صورت آغاز طولانی خواهد بود یا نه و... نکته مهم این است که این مساله باید از راه گفتگو حل شود نه جنگ.
اما نکته مهمی که خلیج تایمز در پایان به آن اشاره می کند اینکه کشورهای عربی باید حواس خود را جمع کنند و در صورت آغاز گفت و گوی ایران و آمریکا، سناریوهای خود برای رفتار مناسب را از پیش آماده کنند!
در سالیان گذشته سه لابی معروف صهیونیست ها، کشورهای عربی و نیروهای سطنت طلب در آمریکا را مانع حل مشکلات ایران و آمریکا دانسته اند. به تدریج که فضای گفت و گو بین این دو کشور شکل بگیرد، این سه لابی هم بیشتر فعال خواهند شد. لابی کشورهای عربی که تحرکات خود را آغاز کرده اند.