کمیته بینالمللی تحقیق درباره استفاده از سلاح شیمیایی در حلب، بنا به خواسته دولت سوریه در این کشور حضور دارد، پس با این حال، آیا عاقلانه است، ارتش سوریه در شرایطی که کمیته تحقیق سازمان ملل درباره سلاحهای شیمیایی در خاک سوریه حاضر است، در مناطق ریف دمشق، حمله شیمیایی کند؟!
به گزارش «تابناک»، شورای امنیت سازمان ملل متحد در جلسه فوقالعاده روز چهارشنبه خود، خواستار روشن شدن اتهامهایی شد، که روز گذشته مخالفان حکومت سوریه در مورد «حمله شیمیایی مرگباری در حومه دمشق» متوجه دولت آن کشور کردند. نیروهای مخالف دولت سوریه از کشتار بیش از هزار نفر از شهروندان غیرنظامی خبر داده و دولت را به حملات شیمیایی متهم کردهاند.
روزهای گذشته، گروه «دیدبان حقوق بشر سوریه» که در بریتانیا مستقر است، ادعا کرد این حمله «شدید»، محلات زَمَلکا، عَربین و عین تَرما در شرق دمشق را هدف قرار داده و «دهها» کشته بر جای گذاشته است. گروه دیگر اپوزیسیون به نام «کمیته هماهنگی محلی» نیز مدعی شد که «۶۵۰ نفر» بر اثر این حمله کشته یا مجروح شدهاند.
در ادامه این آمارهای ضد و نقیض، شمار کشتهها تا حتی بیش از هزار تن نیز ذکر شده است؛ اما متهم کردن دولت بشار اسد به این حملات، در حالی صورت میگیرد که تیمی بیست نفره از بازرسان سازمان ملل به سرپرستی «آکه سلستروم» سوئدی روز یکشنبه ۲۷ مرداد وارد دمشق، پایتخت سوریه شد تا در مورد احتمال استفاده از جنگافزار شیمیایی در جنگ داخلی این کشور تحقیق کند.
بر همین اساس، تلویزیون دولتی سوریه، گزارشها مبنی بر استفاده نیروهای بشار اسد از گاز سمی را تکذیب کرد. تلویزیون سوریه به نقل از یک منبع رسمی دولت این کشور گفته است که این گزارشها «هیچ صحتی ندارد» و هدف از مخابره آنها «منحرف کردن توجه تیم بازرسان سازمان ملل» است.
دولت روسیه نیز با اعلام موضع در این زمینه، اعلام کرد انتشار خبرهایی درباره استفاده ارتش سوریه از سلاحهای شیمیایی به محض آغاز فعالیت گروه کارشناسان سازمان ملل در سوریه، اقدامی تحریکآمیز است که از پیش برای آن برنامه ریزی شده است.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه در بیانیهای تأکید کرد: «به نظر میرسد که این مسأله نمیتواند تصادفی باشد، زیرا پیشتر نیز ادعاهایی به نقل از منابع مخالفان درباره استفاده ارتش سوریه از سلاح شیمیایی مطرح شد؛ اما این ادعاها تأیید نشد و همه این مسائل، ما را به تفکر وامیدارد که با یک اقدام تحریک برانگیز دیگری روبهرو هستیم که از قبل برای آن برنامهریزی شده بود». وی خاطرنشان کرد، مسکو بر این باور است که باید تحقیقاتی منطقی و حرفهای در این باره شود.
افزون بر این، سایت شبکه خبری «العالم» امروز با انتشار گزارشی به نقل از سایت خبری «الحدث النیوز» مینویسد، واقعیتهای آشکاری در سوریه وجود دارد که ادعاهای مخالفان را درباره استفاده ارتش سوریه از سلاح شیمیایی تکذیب میکند:
نخست این که، سلاح شیمیایی دارای قدرت گازی است یا سلاح بیولوژیک دارای قدرت میکروبی است که نمیتوان از آنها در اماکن مسکونی باز و نزدیک به مناطق مسکونی استفاده کرد، زیرا تأثیر استفاده از این نوع سلاحها، از راه جریان هوا تا فاصله ده کیلومتری گسترش مییابد؛ پس چگونه ارتش سوریه میتواند در منطقهای مانند المعضمیه که در فاصله کمتر از ۵ کیلومتری منطقه مسکونی و نظامی المزه در قلب دمشق واقع شده است، از این نوع سلاح شیمیایی استفاده کرده باشد، در حالی که اکنون زندگی طبیعی در این مناطق در جریان است؟!
دوم آن که منطقهای که در آن از سلاح شیمیایی استفاده شود، دستکم ۱۲ تا ۳۶ ساعت و حداکثر ۴ تا ۷ روز نمیتوان وارد آن شد و همچنین ورود به چنین منطقهای بدون لباسهای ویژه محافظ شدنی نیست.
هماکنون پرسش اینجاست که ورود به این منطقه چگونه بوده و سایتها و شبکههای تلویزیونی چگونه توانستهاند در حالی که چند ساعت از حمله ادعایی میگذرد، تصاویر و عکسهایی را از به اصطلاح «حمله شیمیایی علیه غیرنظامیان» در سوریه تهیه کرده باشند؟!
مسأله سوم ـ که اهمیت بیشتری دارد ـ این است که کمیته بینالمللی تحقیق درباره استفاده از سلاح شیمیایی در حلب، بنا به خواسته دولت سوریه در این کشور حضور دارد؛ پس با این حال، آیا عاقلانه است که ارتش سوریه در شرایطی که کمیته تحقیق سازمان ملل درباره سلاحهای شیمیایی در خاک سوریه حاضر است، در مناطق ریف دمشق، اقدام به حمله شیمیایی کند؟!
چهارم اینکه ادعا شده گاز استفاده شده در این حمله، گاز «سارین» بوده که روی اعصاب تأثیرگذار است و مخالفان برای اثبات ادعاهای خود از وجود بوهای منتشره در این مناطق خبر دادهاند؛ اما اطلاعات رسیده، حاکی از آن است که نشانههای موجود، بیانگر وجود «گاز نشادر» است که گازی غیرکشنده، طبیعی و غیرمضر است و پس از انفجار باروت موجود در موشکها و راکتها متصاعد میشود، اما اگر مخالفان دولت سوریه مدعی استفاده از گاز سارین در ریف دمشق هستند، تنها نباید از جهل و بیخبری آنان خرده گرفت، که مصیبت بزرگتر، وضعیت سران دولتهایی است که از آنها حمایت میکنند و کارشناسان آنها از علوم نظامی کاملاً بیاطلاع هستند و در جهل مرکّب هستند، یا اینکه مخاطبان و افکار عمومی را بیاطلاع پنداشتهاند و درصدد بهرهبرداری از این امر هستند.
مسأله پنجم و آخرین موضوع، اقدام ِمخالفان در انتشار اخبار دروغ در صفحههای «هک شده» از سایتهای رسمی و نیمه رسمی سوری است که در آن از «افسران علوی» ارتش سوریه به علت استفاده از سلاح شیمیایی علیه غیرنظامیان تجلیل کردهاند و خبرهایی را درباره دستور بشار اسد رئیس جمهوری سوریه برای حمله به این منطقه منتشر میکنند و بسیاری از پایگاههای معروف وابسته به مخالفان سوری، با گرفتن تصاویری از این سایتها، از آنها به عنوان سند و مدرکی برای متهم کردن ارتش سوریه استفاده میکنند!
به هر حال، در اوضاع کنونی، کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل خواستار بررسی دقیقتر ابعاد وقایع رخ داده در سوریه شدهاند؛ هرچند با توجه به مواضع کلی غرب نسبت به بحران سوریه، انتظار میرود از این وقایع نیز به جای دستاویزی در افزایش فشارها بر دولت این کشور استفاده شود.