در حاشیه واگذاری بکرترین بخش تالاب بین‌المللی توسط متولیان حفاظت؛

آشوراده 44 سال پیش منطقه حفاظت شده اعلام شد تا امروز هبه شود؟!

بدین ترتیب، منطقه بکری که به مرور و طی سالهای متوالی ارزش بی نظیر آن بیش از پیش معلوم شده و بر ممنوعیت دست درازی بر آن تاکید می‌شد، امروزه چند گام برای واگذاری قلب آن به بخش خصوصی را طی کرده است؛ هرچند مسئولان محیط زیستی معتقدند که واگذاری رخ نداده و ورود بخش خصوصی به جزیره، ویرانی به همراه نخواهد آورد چراکه این تفکرات شوم در اثر ناصبوری خبرنگاران ایجاد شده است!
کد خبر: ۳۴۱۷۸۹
|
۰۸ شهريور ۱۳۹۲ - ۱۸:۵۶ 30 August 2013
|
26262 بازدید
|
کافی است کمی به پیگیری اخبار محیط زیست علاقمند بوده و یا دست کم داستان عجیب و غریب سالهای اخیر درباره واردات ببر سیبری به کشورمان برای احیای نسل ببر مازندران(!) را مطالعه کرده باشید؛ همین اندازه آگاهی کافی است تا نام «میان‌کاله» برایتان آشنا باشد؛ منطقه‌ای به غایت زیبا و استثنایی که به تازگی از باب نقل یک خبر تلخ، بار دیگر نامش بر زبان‌ها افتاده و سرنوشتش نامعلوم شده است.

به گزارش «تابناک»، اخبار ریز و درشت زیست محیطی در هفته سپری شده را که زیر و رو کنیم، بخش بزرگی از آنها به واگذاری جزیره آشوراده در پناهگاه حیات‌وحش میانکاله و حاشیه های ریز و درشت آن ارتباط خواهد یافت؛ واگذاری عجیبی که این بار نه با مصوبه دولت، بلکه مستقیما از طریق سازمان محیط زیست انجام شده تا شدت تعجب از انجام چنین اقدام متناقضی با وظایف این سازمان، کاری کند که فراموش کنیم چگونه قرار است یک شرکت لبنی (شرکتی که آشوراده را با همکاری استانداری گلستان هبه گرفته!) زیر ساخت های گردشگری را در آن منطقه بکر فراهم آورد؟!

پر واضح است که نقل چنین خبری با حاشیه‌های فراوان روبرو خواهد شد؛ همین طور هم شد تا از سویی منتقدانِ شگفت زده صف کشیده و در نکوهش واگذاری بکرترین بخش تالاب بین‌المللی میان کاله، آن هم توسط نهاد متولی حفاظت از این میراث، قلم فرسایی و البته روشنگری کنند و از سوی دیگر، مدیران برجای مانده از دولت دهم از اقدام خود دفاع کرده و بی پولی و کمبود اعتبار را عامل اصلی شکل گیری این تصمیم ذکر کنند.

آشوراده کجاست و ویژگی‌های منحصر به فرد آن چیست؟

آشوراده یا به زبان ترکمنی، آشیرآدا (به معنای جزیره آشور از ترکیب دو کلمه آشیر=آشور و آدا=جزیره) در حقیقت قسمت کوچکی از انتهای شبه جزیره دراز میان کاله است که پیشروی آب دریای خزر در گذشته های بسیار دور، آن را از خشکی پهناور جدا کرده و خلیج زیبای گرگان را پدید آورده است.

آشوراده 44 سال پیش منطقه حفاظت شده اعلام شد تا امروز هبه شود؟!
پناهگاه حیات وحش میان‌کاله از سه بخش شکل گرفته: شبه جزیره میان‌کاله (محدوده مشخص شده با رنگ مشکی)، جزیره آشوراده (محدوده مشخص شده با رنگ قرمز) و خلیج گرگان

این جزیره که تنها جزیره ایرانی دریای خزر به شمار می‌آید، در حقیقت با حفر کانالی در سده‌های گذشته از شبه جزیره مجاور (که آن هم در سالهای نه چندان دور، آشوراده نامیده می‌شده) جدا شده تا از تمامی مناطق دور و اطراف خود بکرتر مانده و جزیره ای شکل بگیرد که در شمال به دریای خزر و در جنوب همسایه خلیج گرگان بوده و از شرق به آبراهی باریک موسوم به «تنگه چپق‌اوغلی» و از غرب به کانال طبیعی خزینی منتهی شود تا تمام و کمال این مجموعه در کنار شبه جزیره میان‌کاله و خلیج گرگان، پناهگاه حیات وحش میان‌کاله نام بگیرد.

تالاب بین‌المللی و پناهگاه حیات وحش میانکاله طبق مصوبه شماره ۱۲ مورخ ۱۳۴۸/۸/۱۲ شورای عالی سازمان شکاربانی و نظارت بر صید وقت، به عنوان منطقه حفاظت شده اعلام شد تا در ادامه و به دلیل اهمیت اکولوژیک منطقه، بر اساس مصوبه ۷۸ مورخ ۱۳۵۴/۵/۲۱ شورای عالی حفاظت محیط زیست با وسعت ۶۶,۹۳۳ هکتار به عنوان پناهگاه حیات وحش میانکاله ارتقا بیابد.

آشوراده 44 سال پیش منطقه حفاظت شده اعلام شد تا امروز هبه شود؟!

همچنین مجموعه تالاب‌های میانکاله، خلیج گرگان و لپوی زاغمرز به دلیل تنوع کم‌نظیر اکوسیستم‌ (در برگیرنده ۹ تیپ از ۴۲ تیپ تالاب شناخته شده جهان) و دارا بودن معیارهای حائز اهمیت کنوانسیون تالاب‌های بین‌‌المللی (حائز ۶ معیار از ۸ معیار مربوط به شناسایی تالاب‌های با اهمیت بین‌المللی)، در سال ۱۳۵۴ در زمره اولین دسته از تالاب‌هایی بوده که در فهرست کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده و علاوه بر آن، در زمره یکی از ۹ ذخیره‌گاه زیست‌کره در سال ۱۳۵۵ به کمیته برنامه انسان و کره مسکون یونسکو (MAB) معرفی و انتخاب گردیده است.

واگذاری جزیره دست کم از دو سال پیش آغاز شده است

اکنون که ویژگی های منحصر به فرد پناهگاه حیات وحش میان‌کاله را بار دیگر برشمردیم، دشوار نیست که حدس بزنیم جزیره واقع شده در بطن آن، تا چه اندازه خاص تر بوده و به جهاتی می‌تواند قلب منطقه باشد؛ جزیره‌ای که از دیرباز مورد طمع بسیاری بوده تا روزگاری توسط صفوی ها به شکارگاه تبدیل شده، روزگاری به اشغال روس ها در آمده و مناظر ناب آن، چشم انداز اشغالگران شود، 44 سال پیش ناب بودن آن کشف شده و حفاظت شده خوانده شود ولی همان روزگار نیز استحصال چهال درصد خاویار کشور از اطرافن آن کاری کند که سردخانه شیلات در حاشیه آن تاسیس شود و خلاصه به جایی برسد که یک روز نهاد متولی پاسداری از آن، به خاطر مشتی پول حاضر به واگذاری اش شود.

گوشه‌هایی از حیات وحش آشوراده (منبع: پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران)

بدین ترتیب، منطقه بکری که به مرور و طی سالهای متوالی ارزش بی نظیر آن بیش از پیش معلوم شده و بر ممنوعیت دست درازی بر آن تاکید می‌شد، امروزه چند گام برای واگذاری قلب آن به بخش خصوصی را طی کرده است؛ هرچند مسئولان محیط زیستی معتقدند که واگذاری رخ نداده و ورود بخش خصوصی به جزیره، ویرانی به همراه نخواهد آورد چراکه این تفکرات شوم در اثر ناصبوری خبرنگاران ایجاد شده است!

این در حالی است که با برملا شدن نیت شوم مسئولان استانی با همراهی سازمان محیط زیست، آشکار شده که واگذاری جزیره به بخش خصوصی خیلی پیشتر کلید خورده و دست کم دو سال پیش با واگذاری 50 هکتار از مجموع بیش از 600 هکتار وسعت جزیره به شرکت لبنی موافقت شده تا گردشگری در آن رونق بیابد ولی گویا رونق شدیدتر گردشگری مسئولان را مجاب کرده که خیلی بیش از این مقدار را به شرکت لبنی خاص واگذار کنند!

واکنش مسئولان محیط به انتشار خبر این رسوایی چه بود؟

فرهاد فلاح، مشاور عالی رییس سازمان محیط زیست در واکنش به این اخبار، با رد هرگونه واگذاری جزیره آشوراده گفت: اساسا مالکیت این جزیره با سازمان محیط زیست نیست که بخواهد آن را واگذار کند اما از حدود یک سال و نیم پیش طرحی برای واگذاری مدیریت این جزیره به بخش خصوصی مطرح شد که از طریق استانداری و میراث و فرهنگی استان گلستان از سازمان محیط زیست استعلام شد و ما با رعایت الزامات زیست محیطی با آن موافقت کردیم.

وی در پاسخ به اینکه سازمان محیط زیست بدون مصوبه دولت حق ندارد که چنین واگذاری انجام دهد، اظهار داشت: این بحث واگذاری را تنها رسانه ها مطرح می کنند؛ سازمان محیط زیست تاکنون حتی یک سانتی متر از اراضی تحت مدیریتش را واگذار نکرده چون اساسا چنین اختیاری ندارد اما با توجه به کمبود اعتبارات در این سازمان، مانند هر سازمان دیگری واگذاری مدیریت به بخش خصوصی طبق اصل ۴۴ هیچ منع قانونی ندارد.

فلاح در ادامه توجیهات دیگری هم به بهانه کمبود اعتبارات افزود و گفت: در حال حاضر به دلیل نبود امکانات گردشگری در جزیره آشوراده اگرچه گردشگران زیادی به آنجا مراجعه می‌کنند، وضعیت این جزیره اصلا مناسب نیست و ما امیدواریم با همکاری بخش خصوصی بتوانیم امکاناتی که سازمان قادر به ایجاد آنها نیست را برای گردشگران فراهم کنیم تا از این طریق بتوان الزامات زیست محیطی را که هم اکنون در آنجا رعایت نمی شود، اعمال کرد.


سازمان محیط زیست، جای سازمان گردشگری را گرفت!

بدین ترتیب آشکار می‌شود که ظاهرا مسئولان سازمان محیط زیست محدوده های تحت اختیار خود را به سان ابزار کاری می‌بینند که گاه می‌توانند با به مزایده گذاشتن اقلام مستهلک شده آنها، تامین هزینه های سازمان را به انجام برسانند که اگر غیر از این چنین تفکری بر سازمان حاکم بود، واگذاری منطقه حفاظت شده و بخشی از یک تالاب بین المللی در راستای مجوزهای صادر شده در اصل 44 تفسیر نشده و جنبه ملی و حتی جهانی ماجرا، دست کم در ظاهر حفظ می‌شد.

از این نکته عجیب که بگذریم، قرار گرفتن مشاور سازمان محیط زیست در جایگاه مدافع حقوق گردشگران و ایفای نقش سخنگوی سازمان گردشگری، ابهام دیگری است که در سخنان فلاح به چشم می‌خورد که از دید وی، تعامل با دیگر دستگاه ها و نگاه صرف نکردن به مجموعه تحت امر خود توصیف می‌کند چراکه به گفته وی: در کل دریای خزر همین یک جزیره وجود دارد که متعلق به کشور ایران است و نمی توان تقاضای گردشگران را برای حضور در آن نادیده گرفت!

البته این تمام سخنان عجیب و غریب این مقام نیست چراکه وی بعد از این همه دفاع از حقوق گردشگران برای تفرج در یکی از استراتژیک ترین زیستگاه های کره زمین، موافقت سازمان خود را منوط به یک شرط دانسته است: اینکه همه زیر ساخت ها باید طبق موازین زیست محیطی ساخته شوند؛ به عنوان مثال اجازه ساخت هتل های بلند مرتبه و یا جاده ای درجه یک در این جزیره داده نمی شود.


بدین ترتیب نه تنها کرامت وجودی سازمان محیط زیست آشکار می‌شود، بلکه معلوم می‌شود که همه چیز آنگونه که به نظر می‌رسد هم دچار بی قانونی و قانون شکنی نیست چراکه ظاهرا می‌توان یک منطقه با ظرفیت های بالای اکولوژیکی را تبدیل به منطقه گردشگری کرد، به گونه ای که ضوابط هم رعایت شده باشد!

البته فلاح به این توضیحات بسنده نکرده و در اقدامی پیش‌دستانه، در پاسخ به این ابهام که تجربه سازمان متبوعش حتی بدون حضور گردشگران چندان موفق نبوده، می‌گوید: ما چنین تجربه ای در هیچ یک از مناطق حفاظت شده نداریم. از سوی دیگر تمام کشورهای دنیا تجربه موفق حضور گردشگران در مناطق حفاظت شده با رعایت موازین زیست محیطی را دارند اما شما رسانه ها هرگز اجازه تجربه کردن این موضوع را به سازمان محیط زیست نداده‌اید!

از واکنش خیلی ملایم مجلسیان تا سکوت دولتمردان

بدین ترتیب ماجرای عجیب این واگذاری در حالی شاخ و بال یافته و حتی گفته می‌شود که به اخراج مدیر کل دفتر امور زیستگاه ها هم به دلیل مخالفت با این واگذاری منجر شده که رییس فراکسیون محیط‌زیست مجلس شورای اسلامی ضمن تاکید بر ویژگی های منحصر به فرد آشوراده، در واکنشی به شدت خنثی، این اقدام را «بدسلیقگی» خوانده و اضافه کند: ما هم اعتراض خود را نسبت به این مسئله اعلام کرده‌ایم؛ البته اعتراضات فراکسیون محیط‌ زیست تنها راجع به آشوراده نیست بلکه برکناری چند مدیر در یکی دو هفته اخیر اتفاق افتاده و خیلی پسندیده نیست و جامعه هم تایید نمی‌کند.

از این واکنش آهسته بهارستان نشینان که بگذریم، هنوز اعتراضی از جانب دولت مردان به ماجرا در دسترس نیست که شاید علت آن، انتخاب نشدن رئیس سازمان محیط زیست باشد. بدین ترتیب چه بسا با انتخاب رئیس جدید این سازمان و تعیین آخرین معاون تعیین نشده رئیس جمهور، واکنش به غائله آشوراده در روزهای آینده ابعاد دیگری به خود گرفته و حتی پای اظهار نظر سازمان گردشگری هم به ماجرا باز شود.

همین موضوع امیدوارمان خواهد کرد منطقه‌ای که 44 سال پیش منطقه حفاظت شده اعلام شده، امروز به راحتی و با کوتاهی مسئولان هبه نشده و به بهانه کمبود بودجه یا اعتبار، چوب حراج بر آن زده نشود.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۵۱
انتشار یافته: ۴۹
امیر حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
هر چه بگندد نمکش میزنند وای به روزی که بگندد نمک
پاسخ ها
محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۹
عزیزم ، خیلی وقته نمکه گندیده شما خبر نداری !
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
ما یک هفته پیش با خانواده رفته بودیم اونجا!
یکی از بهترین تجربه های زندگیم بود!
این جزیره پتانسیل گردشگری زیادی داره!
به نظر من اگر امکانات گردشگری اونجا افزایش پیدا کنه بد نیست اما باید منحصر به همون بخش جزیره آشوراده (همون بخشی که الآن هم یک سری تأسیسات و ساختمون داره) بمونه و بقیه آشوراده و میانکاله دست نخورده باقی بمونه
تازه اگر بخش خصوصی هم میخواد کاری کنه میتونه در همون بخش خلیج گرگان به دلیل عمق کم آب جزیره های مصنوعی بزرگی درست کنه !
پاسخ ها
محسنی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۹
راستشو بگو شما که رفتین اونجا چند تا آتیش روشن کردین و چقدر زباله ریختین؟؟؟ راستشو بگو
بگو ببینم آقای ناشناس شما با چه وسیله ای به اونجا رفتین و چقدر آلودگی آب و آلودگی صوتی و آلودگی های دیگر درست کردین؟
حالا شما با فرهنگ و گردشگر واقعی هستین ولی به نظر شما اگه پای یه عده افراد مثل من اونجا باز بشه چی از این ذخیره گاه زیست کره باقی میمونه؟
حمید
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۹
دقیقا همین طوریه. ما هم هفته پیش اونجا بودیم. تقریبا متروکس و این عکس ها مال میان کاله هست نه آشوراده.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۹
به نظر میرسه عکس های بالا به تالاب بین المللی میانکاله مربوط هست که در غرب شبه جزیره میانکاله و 10 کیلومتری شمال بهشهر قرار داره.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
من از خواندن خبرهای ناخوش درباره محیط زیست ایران غصه دار می شوم .
به آب و خاک و هوا و گیاه و حیوان باید احترام گذاشت چرا که اینها هم مخلوقات خداوند مهربان هستند.
ااااااارس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
سازمان محیط،زیست دولت آقای احمدی نژاد،هربلایی که تونست سر طبیعت استان گلستان آورد! ساخت موزه دفاع مقدس در اعماق جنگل ناهارخوران، ساخت جاده در وسط جنگل ابر و جنگل گلستان دقیقأ در امتداد بستر سیلاب،و حالا هم آشوراده! از گلستان دیگه چیزی باقی نذاشتن که دولت بعدی ازش حفاظت کنه!
ناشناس
|
Belgium
|
۲۰:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
ننگ بر انیرانیان دشمن محیط زیست
پیمان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
وقتی آدمهای غیر متخصص سالیان سال در سازمان گردشگری و... بوده اند بهتر از این نمی شود
شهاب
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
در مورد چیزی که اطلاع کامل ندارید اظهار نظر نکنید. جزیره آشوراده یک جزیره بکر که پای آنسان به آن باز نشده باشد نیست. در این جزیره ده ها خانواده زندگی می کردند تا این که بعد از آب گرفتن جزیره، مجبور به ترک آن شدند و جزیره تبدیل به یک مکان متروکه گردید. حساب میانکاله و طبیعت آن جداست. جزیره آشوراده قابلیت آن را دارد که ضمن رعایت اصول زیست محیطی رونقی دوباره گیرد تا ضمن آبادانی و ایجاد اشتغال، هموطنانمان از آنجا بازدید نموده و از محیط و آب و هوای آن لذت ببرند. یک سرمایه گذار پیدا شده که بومی استان است و با تعصب به استان خود، می خواهد بخشی از سرمایه خود را برای آبادانی جزیره و ایجاد اشتغال برای هم استانی های خود صرف کند. به قول خود شما دو سال روند قانونی و اداری کار طول کشیده است. حالا بفرمایید آیا تداوم این متروک بودن بهتر است یا آبادانی، ایجاد اشتغال و آشتی مردم با محیط زیست و بهره بردن از این هدیه الهی؟
پاسخ ها
حافظ
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۹
دوست من سلام در خصوص مطلبی که گفتید میخواستم بهتون یاد آور بشم که در سرزمین ما و بخصوص در دهه های اخیر چیزی به نام رعایت اصول زیست محیطی وجود نداره( به استانهای ساحلی شمال ایران نگاه کنید. به جان دادن دریاچه ارومیه نگاه کنید). راستش رو بخوای از این سرمایه گذارهای متعصب بومی که آسیبهای زیادی به مناطقی اینچنینی زدند زیادند. آسبیهای جبران ناپذیری که با هیچ فرمولی نمی شه منافع اون سرمایه گذاری رو توجیه کرد. اون هم برای سرمایه گذاری در محیط زیست بی رمق ایران که هر کسی از راه رسیده ( چه دولتی و چه غیر دولتی)قطعه ای از اون رو نابود کرده. و کلام آخر اینکه سرازیر شدن این سرمایه گذارها به این حیطه جز تخریب وباز هم تخریب و سوء استفاده و منفعت طلبی هیچ منفعتی برای محیط زیست ایران نداره. اگه کمی بهتر به وضعیت اسف بار محیط زیست نگاه کنید بهتر متوجه میشید.
علیرضا
| Germany |
۰۰:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۰
این جناب حافظ اصلانخونده ردکردمطلب آقاشهاب رو.بقیه هم که کلاهمه شدن دوست دارمحیط زیست.اکثرادارن ندونسته وباکمترین شناخت از اوضاع واقلیم این جزیره واسه طبیعتشون دل میسوزونن.شماهمون کیسه زباله روکمتراستفاده کنین طبیعت این لطفتونوفراموش نمیکنه.
دکتر
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۰
آقا شهاب اگر زیر ساختها از عالی ترین ها بهترینها باشن بازم فایده نداره چون گردشگرهارو باید آموخت
یاسر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
دوستان برادران خواهشا محیط زیست ایران هم جزو خط قرمز ایرانیها هست بازیچه نکنیدش
مسعود
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
با سلام جزیره آشوراده که روزگار نه چندان دوری محل سکونت و فعالیت عده کثیری از هموطنان بوده و رونق داشته هم اکنون به ویرانه تبدیل گشته و معضل بزرگی به مشکل بیکاری استان گلستان و شهرستان محروم بندر ترکمن با آن همه ظرفیت گردشگری افزوده است و هر وقت زمزمه های ایجاد منطقه گردشگری به گوش می رسد مخالفت اشخاصی که به این استان تعلق ندارند بدون منطق بلند می شود.لطفا گزارشی از گذشته و وضع موجود این جزیره و قابلیتهای آن تهیه فرمایید
با تشکر
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۹
دقیقا حرف دل منو زدی.من ساکن بندرترکمنم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
خدا خیرتون بده شمال که میروید اصلا دریا رو نمی بینید چون یا برای اشخاص حقیقی شده یا حقوقی یا سپاه یا بسیج یا ارتش یا بانکها یا ارگانهای دیگر
هیچ مسئولی هم حرفی نمی زنه
واقعا خنده داره
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟