
از بیش از دو سال پیش و همزمان با اوجگیری درگیریها در سوریه، عربستان سعودی خود را یکی از مهمترین حامیان گروههای شورشی مخالف دولت مطرح کرد. اکنون اخبار حاکی از آن است که در پی ناکامی طرحهای قبلی برای براندازی دولت اسد، سعودیها طرح جدیدی برای این کشور تدوین کردهاند که این بار مستقیم زیر نظر عوامل نظامی و اطلاعاتی وابسته به خود انجام خواهد گرفت.
به گزارش «تابناک»، عربستان سعودی که از عملکرد آمریکا در موضوع سلاحهای شیمیایی سوریه و انصراف واشنگتن از حمله به سوریه به شدت ناراضی است، در حال ایجاد یک ائتلاف جدید از نیروهای شورشی افراطی وابسته به خود در سوریه است تا به همراه تلاش برای براندازی اسد، با «ارتش آزاد سوریه» نیز که وابسته به آمریکاست مقابله کند.
به نوشته خبرگزاری «یونایتد پرس»، افزون بر این مورد، عربستان سعودی در پی شکل دادن به نوعی «بیداری سنی» است تا بر اساس آن، اهل سنت سوریه را به نفع خود و علیه دولت بشار اسد بسیج کند.
یونایتدپرس در این زمینه به نقل از «مایکل ویس»، تحلیلگر مسائل خاورمیانه مینویسد ریاض ساز و کارهایی اساسی در پیش گرفته تا به واسطه آن، از طریق فعال کردن شبکهای از شورشیان سلفی تندرو که اکنون زیر یک چتر جمع شدهاند، به طور کلی با نفوذ آمریکا در میان مخالفان سوری مقابله کند.
وی میافزاید: «سعودیها پنجاه بریگاد و چند هزار نیروی ستیزهجو را در مجموعهای گرد آوردهاند که رهبری آن با زهران علوش، رهبر گروه لواءالاسلام قدرتمندترین گروه شبه نظامی سلفی است». علوش در عربستان سعودی در رشته علوم اسلامی تحصیل کرده و پدرش عبدالله نیز یک روحانی سلفی در عربستان است.
این کار همچنین واکنشی به تشکیل اتحادی است که هفته گذشته میان سیزده گروه افراطی سوری، از جمله جبهه النصره (مهمترین گروه وابسته به القاعده) صورت گرفت و در این چهارچوب، عربستان تلاش دارد این گروه از شورشیان «جهادی» را در سوریه منزوی کند.
اساس طرح سعودیها بر در اختیار گرفتن کنترل گروههای شورشی ناراضی است که بسیاری از آنها از فقدان رهبری قوی رنج میبرند. عربستان تلاش دارد با متحد کردن این گروهها، از آنها یک نیروی قدرتمند در مقابل اسد بسازد.
یونایتدپرس اشاره میکند که مسئولیت اصلی طراحی و اجرای این نقشه، شاهزاده «بندر بن سلطان»، رئیس سازمان اطلاعات سعودیها و برادر وی، شاهزاده «سلمان» است که معاونت وزیر دفاع عربستان را بر عهده دارد. بندر، کلیدیترین شخصیت در راهبرد سعودیها نسبت به سوریه است که اساس آن را تقابل با نفوذ ایران در این کشور تشکیل میدهد.
برای رسیدن به این هدف، بندر بن سلطان از تلاش برای کنار زدن قطریها نیز در سوریه ابایی نداشته، به گونهای که گفته میشود کمکهای وی در رسیدن شیخ تمیم به امارت قطر و کنارهگیری شیخ حمد نقش داشته است.
به هر حال، یونایتدپرس اشاره میکند که همه این موارد، به معنای فاصله گرفتن بیش از پیش ریاض از اتحاد راهبردی خود با ایالات متحده است که در سال ۱۹۴۵ و پس از دیدار فرانکلین روزولت، رئیس جمهور آمریکا با ملک عبدالعزیر بن سعود پایهگذاری شده بود.