باز‌تاب‌های‌ هویتی مذاکره ایران و آمریکا: کدام مذاکره؟ کدام هویت؟

دکتر سید جلال دهقانی فیروزآبادی
کد خبر: ۳۵۰۲۸۳
|
۱۷ مهر ۱۳۹۲ - ۱۹:۵۹ 09 October 2013
|
25970 بازدید
|
دکتر جلال دهقانی فیروزآبادی ـ تحولات روابط ایران و آمریکا در روزهای گذشته، به ویژه دیپلماسی نیویورک، بحث و جدل‌های بسیاری را بر انگیخته است. یکی از این بحث‌های پر دامنه، تأثیرهای مذاکره ایران و آمریکا بر هویت جمهوری اسلامی ایران می‌باشد. آیا مذاکرات ایران و آمریکا هویت جمهوری اسلامی ایران را مخدوش و تضعیف می‌کند یا باعث تثبیت و تقویت آن می‌گردد؟ دیدگاه‌های مختلف پاسخ متفاوتی به این سئوال می‌دهند و برای آن نیز دلایل و قرائنی را اقامه می‌کنند.

اما پیش از توضیح این دیدگاه‌ها جهت ارزیابی درست آن‌ها نخست باید عناصر هویت بخش جمهوری اسلامی ایران را به اختصار برشمرد. طبق قانون اساسی و سند چشم انداز ۲۰ ساله مهم‌ترین مؤلفه‌ها و عناصر هویت بخش جمهوری اسلامی ایران عبارتند از:

 توسعه یافته؛ دارای جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه آسیای غربی؛ با هویت اسلامی و انقلابی؛ الهام بخش، فعال و مؤثر در جهان اسلام؛ دارای تعامل سازنده و مؤثر با جهان براساس اصول عزت، حکمت و مصلحت؛ مردم سالار دینی؛ امن، مستقل و مقتدر؛ آزادی خواه، عدالت طلب، و اخلاق مدار؛ تأثیرگذار بر همگرایی اسلامی و منطقه‌ای؛ سلطه ستیز به معنای نفی سلطه‌گری و سلطه‌پذیری؛ حامی مسلمانان، مستضعفان و نهضت‌های آزاد بخش؛ و غیر متعهد به قدرت‌های بزرگ.

به طور کلی سه دیدگاه فراگیر بدبین، خوش‌بین، و واقع بین در مورد تأثیرهای هویتی مذاکره ایران و آمریکا وجود دارد.

بدبینان بر این باورند که این مذاکرات، حتی در سطح کنونی، هویت جمهوری اسلامی را تضعیف و تخریب می‌کند.

 اول، الگوی انقلاب اسلامی که خاص جمهوری اسلامی بوده و یکی از مهم‌ترین عناصر هویت بخش آن است در اثر این مذاکرات تضعیف می‌شود.

 دوم، مذاکره ایران و آمریکا باعث تضعیف گفتمان انقلاب اسلامی می‌شود که جمهوری اسلامی ایران برمبنای آن تکوین یافته است.

سوم، گفتمان مقاومت مبنی‌بر سلطه ستیزی که حول جمهوری اسلامی ایران تعین یافته تضعیف می‌شود.

چهارم، در اثر این مذاکرات رویکرد و کارکرد نهضتی، مبنی بر حمایت از مسلمانان، مستضعفان و نهضت‌های آزاد بخش در سیاست خارجی ایران تضعیف می‌شود.

پنجم، مذاکره ایران و آمریکا بر روند بیداری اسلامی در منطقه و جهان اسلام تأثیر منفی دارد.

ششم، استکبار ستیزی و آمریکا ستیزی در منطقه تضعیف می‌شود.

هفتم، نفوذ منطقه‌ای و الهام بخشی جمهوری اسلامی ایران در جهان اسلام تضعیف می‌گردد.

هشتم الگوی پیشرفت بومی و درون‌گرا مبنی‌بر اقتصاد مقاومتی تضعیف شده و اقتصاد ملی شرطی می‌شود.


این دیدگاه، به زعم منتقدین، مبتنی‌بر تعریف و تلقی خاصی از هویت ایران و مذاکره ایران و آمریکا بوده و متضمن چند پیش فرض است.

اول، هویت جمهوری اسلامی ایران به یک یا دو عنصر هویت بخش آن فروکاسته می‌شود.

 دوم، متضمن مذاکر ایران با آمریکا از سر ضعف، اضطرار و استیصال است نه انتخاب و اقتدار.

سوم، متضمن همانند پنداری مذاکره با سازش و تسلیم است.

چهارم، متضمن باخت قطعی و از پیش مسلم ایران در مذاکره است.

پنجم، متضمن آن است که آمریکا ستیزی مهم‌ترین و حتی تنها عنصر هویت بخش جمهوری اسلامی ایران می‌باشد.

 ششم، متضمن ایستایی قدرت و اقتدار ملی جمهوری اسلامی ایران در طول زمان است.

خوش بینان، از سوی دیگر، استدلال می‌کنند که مذاکره ایران و آمریکا نه تنها هویت جمهوری اسلامی ایران را تضعیف نمی‌کند بلکه موجب تثبیت و تقویت آن می‌شود.

اول، مذاکره ایران با آمریکا بر توسعه اقتصادی کشور تأثیر مثبت دارد. چون الگوی توسعه جمهوری اسلامی درون گرای برون‌نگر مبنی‌بر استفاده حداکثری از منابع داخلی و بهره‌گیری بهینه از منابع خارجی است. از این رو، با مذاکره با آمریکا دست کم نیمی از موانع و محدودیت‌های خارجی ناشی از تحریم‌ها برای استفاده از منابع بین‌المللی رفع می‌شود.

دوم، رفع تحریم‌ها در اثر مذاکره با آمریکا، به ارتقای کشور به جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه کمک می‌کند. چون ایران برای دستیابی به اینجایگاه به بازار، سرمایه و کالاهای جهانی نیازمند است.

سوم، مذاکره ایران با آمریکا هویت اسلامی و انقلابی ایران را تقویت می‌کند. به گونه‌ای که این مذاکره بیانگر آن است که جهموری اسلامی به عنوان یک کشور اسلامی و انقلابی در اثر مقاومت سازنده به درجه‌ای از امنیت و قدرت دست یافته که قادر به مذاکره با تنها ابر قدرت جهان است.

چهارم، قدرت الهام بخشی جمهوری اسلامی ایران در جهان اسلام نیز افزایش می‌یابد. چون تثبیت قدرت و اقتدار جمهوری اسلامی باعث توسعه و گسترش الگوی آن در سطح منطقه و جهان اسلام خواهد شد.

پنجم، مذاکره با آمریکا نمونه بارز تعامل سازنده با جهان است که چانه‌زنی کشور در منطقه و جهان را ارتقاء می‌بخشد.

ششم، مذاکره ایران با آمریکا، ماهیت و ذات مردم سالار جمهوری اسلامی ایران را به جهانیان نشان می‌دهد. زیرا، این مذاکره تحقق یکی از وعده‌های انتخاباتی رئیس جمهوری اسلامی ایران را در معرض دید جهانیان قرار می‌دهد. زیرا، این مذاکره تحقق یکی از و عده‌های انتخاباتی رئیس جمهور است که آزادانه پی‌گیری می‌شود و در عالیترین سطح نظام نیز تأیید می‌گردد.

هفتم، مذاکره ایران با آمریکا نشانگر امنیت، اقتدار و استقلال جمهوری اسلامی است. چون کشور از موضع اقتدار و از روی انتخاب خود و استقلال عمل این گزینه را برگزیده است.

 هشتم، مذاکره ایران با آمریکا، توانایی جمهوری اسلامی در حمایت از مسلمانان، مستضعفان و نهضت‌ها را افزایش می‌دهد. زیرا بسیاری از محدودیت‌های فعلی در تحقق این هدف ناشی از تعارض با آمریکاست.

 نهم، مذاکره ایران با آمریکا، فرآیند همگرایی اسلامی و منطقه‌ای را تسهیل و تسریع می‌کند. چون یکی از موانع اصلی همگرایی در منطقه و جهان اسلام، اختلاف نظر در مورد چگونگی تعامل با آمریکاست. دهم، بر مبنای مقاومت سازنده، مذاکره با آمریکا سلطه‌ستیزی نرم را در منطقه و جهان را تقویت می‌کند.


واقع بینان، در میانه خوش بینان و بدبینان، چنین استدلال می‌کنند که براساس چگونگی تعریف مذاکره و هویت، تأثیر مذاکره ایران و آمریکا را باید ارزیابی کرد.

نخست، مذاکره واقعی لزوماً مساوی با سازش و تسلیم نیست؛ بلکه مذاکره واقعی فرآیند تعامل و چانه‌زنی است که در آن جمهوری اسلامی می‌تواند به اهداف خود بدون عدول از اصول و منافع دست یابد.

دوم، مذاکره ایران با آمریکا اگر از موضع اقتدار و برابر باشد، نشان دهنده قدرت دیپلماتیک جمهوری اسلامی است که خود یکی از عناصر مهم قدرت ملی است. برآیند این دو واقعیت آن است که مذاکره با آمریکا ضرورتاً گفتمان انقلاب اسلامی، مقاومت و الگوی جمهوری اسلامی ایران را تضعیف و تخریب نمی‌کند. اما بی‌گمان، اگر در مذاکرات این اصول رعایت نشود، امکان و احتمال تضعیف هر سه عنصر هویتی وجود دارد.

سوم، همانگونه که گفته شد، هویت جمهوری اسلامی ایران از عناصر متعددی قوام یافته است؛ اگر چه، این عناصر در قوام بخشی به هویت جمهوری اسلامی ایران هم وزن نیستند، ولی نباید هویت را انحصاراً به یکی از آن‌ها فروکاست.

چهارم، از این رو، در ارزیابی تأثیرگذاری ایجابی و سلبی مذاکره با آمریکا بر هویت جمهوری اسلامی ایران باید مجموع عناصر هویت ساز را در نظر گرفت و داوری کرد؛ هرچند در این ارزیابی جمع جبری تنها کفایت نمی‌کند.

پنجم، آغاز مذاکرات گام بسیار مهمی بوده است ولی تأثیرگذاری مثبت و منفی آن بر هویت جمهوری اسلامی به نتایج آینده آن بستگی دارد. اگر جمهوری اسلامی ایران از این مذاکرات سر بلند و دست پر بیرون آید، تردید نباید کرد که هویت اسلامی و انقلابی ایران تقویت خواهد شد.

ششم، بار‌ها و سال‌ها پیش گفته و نوشته‌ام که منازعه ایران و آمریکا، دست کم در سطوحی، هویتی است. از این رو، در پایان بخشیدن به این منازعه هویتی، باید حساسیت‌ها و ظرافت‌های هویتی را به شدت لحاظ کرد.

هفتم، مذاکره و عادی سازی روابط ایران و آمریکا، همه مشکلات اقتصادی و توسعه کشور را حل نمی‌ کند؛ از این رو، نباید انتظارات بیش از حد بر آن بار کرد که آسیب‌ها و بحران‌های هویتی در پی خواهد داشت.

اشتراک گذاری
تور تابستان ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
فرنام صنعت پاکسا
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۸۲
انتشار یافته: ۲۰۶
عماد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۷
باید هر طور شده مذاکرات را به نتیجه برسانیم چون در صورت ادامه این تحریم ها هر چه بیشتر در موضع ضعف قرار میگیریم و مجبور به دادن امتیازات بیشتر میشویم.. واقعیت اینه که تیم مذاکره کننده اقای جلیلی بی جهت سر سختی به خرج داد و کشور رو دچار این تحریم ها کرد..
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۷
ما موافق نظر سوم هستيم
پاسخ ها
رونیکا
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۷
منافع اشخاصی در داخل و خارج از کشور از نزدیک شدن ایران به آمریکا (البته با احترام به حقوق ایرانیان)(منظور دلالان و دزدان اقتصادی) به خطر می افتد
محمد
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۷
آن هایی که با نظر سوم موافق هستند این جا یک تناقض وجود دارد بعضی از عناصری که باعث قوام جمهوری اسلامی است مثل نابودی اسراییل،استکبارستیزی،مخالفت شدید با اقدامات آمریکا در مناطق مختلف جهان که گاه به مقابله تبدیل شده ... آیا آمریکا با این ها کنار آمده که ما به نتایج مذاکرات چشم دوخته ایم،البته بعد از انتخابات 2016 آمریکا فردی که روی کار می آید اگر چماق مثل بوش چماق نشان داد آن موقع تکلیف چیست،خنده های دیپلماتیک آن جا جواب می دهد؟
مراد
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۸
آقا محمد 22:17 اگر قرار باشد نظر سوم مردود گردد طبیعتا نظر دوم هم مردود میشود. چون لب صحبت شما یعنی بی اعتمادی به آمریکا. پس جنابعالی انگشت اتهام را مستقیم به سیاست آقای روحانی گرفته اید. اما در مورد پارادوکسی که میفرمایید: به هیچ عنوان قرار نیست هیچ اصول و ارزشی زیر پا گذاشته شود. حتی در مورد سوم نیز ایران و آمریکا همچنان به هم دندان نشان میدهند و میدان نبرد بین ایران و آمریکا همچنان پرطلاتم است. به عنوان نمونه رابطه بین ایران و امارات یا عربستان. ورود ایرانیان به عربستان آزاد است ولی از طرفی ریختن خون شیعه علی الخصوص ایرانی از احسن الاعمال است و یا به دشمنان ایران کمکهای مالی فراوان میکنند. اگر با عربستان، امارات، مصر، ترکیه و ....میشود با آمریکا هم میشود. و نکته آخر، مطلبی را که شما از آن به عنوان قوام یاد میکنید در ابتدا نه شرقی، نه غربی بود که هنوز شعارش روی سر در وزارت امور خارجه است. اما الان شرق تبدیل به بازوی حمایتی جمهوری اسلامی شده. پس قوام مملکت ما به شعار نیست بلکه به سیاست است، به پیشبرد اهداف اسلامی است، به نفوذ شیعه در جهان است.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۷
به نظر من همه گروهها تا حدودی درست میگویند.ولی گروه اول یه چیز دیگس
فاطمی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۷
با سلام، من دکترای 32 ساله ایرانی خواهان کشوری در جایگاه رفیعی از نظر عموم مردم دنیا به ویژه خاورمیانه هستم به همین علت با داشتن موقعیتهای مناسب برای ترک کشورم تصمیم به ماندن گرفتم و فکر می کنم داشتن مقبولیت جهانی به عنوان کشوری که دولت و مردمش اهل صلح و دوستی هستند و از جنگ افروزی بیزارند می تواند یکی از بزرگترین پله های این پیشرفت باشد مطمئنا دولتمردان ایرانی نیز هیچگاه از حقوق مسلم ما کوتاه نخواهند آمد.
به امید ایرانی پیشرفته و مترقی
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۷
من مهندس 44 ساله ایرانی علیرغم موفقیتهای فراوانی که در حرفه ام داشته ام و فشار فراوان دوستان و اطرافیان برای ترک کشور و دعوت دوستان اونور آب، این کار را نکرده ام.
من مانده ام هرچند که بسیاری سرزنشم میکنند. اما میمانم و به کشورم خدمت میکنم. خدا را شاکرم که توانسته ام منشاء برخی خدمات علمی و فناوری باشم. اخیرا نیز با راه اندازی کسب و کار تولیدی، در جهت تولید محصولاتی که تا کنون در کشور تولید نمیشده اند قدمهایی بردارم که مرا خوشحال میکند و به آینده امیدوارتر و راضی از اینکه در کشور مانده ام.
گنجی
| Iran, Islamic Republic of |
۰۱:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۸
فاطمی مواظب باش ترس های رفتن این توجیهات رو به ذهنت نیاورده باشه !برو که پشیمون نرفته بدتر از پشیمون رفته است .لااقل برمی گردی.بری هم خدمت کردی و جایی خالی کار برای یکی دیگه گذاشتی ، ثواب داره برو منم دعا کن که دارم میرم
حسام الدین
|
-
|
۲۰:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۷
ایران و امریکا از لحلظ ماهیت در تقابل صد در صدی قرار دارند و تنها تغییر لحن های گاه و بی گاه خوراک تبلیغاتی است . امریکا از مواجهه نظامی مستقیم با ایران هراس دارد و شرایط موجود برای چنین جنگی به هیچ عنوان فراهم نیست و انان به دنبال کند کردن مسیر پیشرفت ایرانند تا در بزن گاهی با هزینه کمتر کار ایران را تمام کنند . کسانی که ساده لوحانه خود را گول می زنند و انتظار رابطه برابر با امریکا را دارند بدانند امریکا با بزرگترین متحدان خود در اروپا هم رو بازی نمی کند چه برسد به ایران . متاسفانه قشر پر توان اقتصادی و اقا بالا سر طلب حاضرند منافع کشور ما , حتی استقلال کشورمان را فقط در قبال روی خوش غرب و به قول خودشان ارزش پیدا کردن پاسپورت ایرانی فدا کنند غافل از اینکه عزت تماما از آن خداست و عزت ما در درجه عمل به اسلام عزیز است .
پاسخ ها
عماد
| Iran, Islamic Republic of |
۲۰:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۷
دوست عزیز هیچ کشوری در عرصه سیاست خارجی رو بازی نمیکنه و همه کشور ها به هر طریقی دنبال منافع خودشون هستند حالا این ما هستیم که باید با تنش زدایی و برقراری رابطه با دنیا پیگیر منافع خودمون باشیم و اجازه هم ندیم منافعمون پایمال بشه.. خیلی از کشور ها با غرب رابطه دارن و مشکلی هم براشون پیش نمیاد چون دیپلماسی هوشمندانه ای رو در پیش گرفتند.. استقلال کشور ممکنه با ادامه روند فعلی و فشار تحریم ها و ضعف کشور از بین بره..
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۰:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۷
کلا شما تلویزیون ملی زیاد میبینی !!!
ناشناس
| United Kingdom |
۲۱:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۷
ما در مذاکرات روی جدا کردن کودک از مادر ( رژیم صهیونیستی از امریکا ) متمرکز هستیم در حالی که سابقه دشمنی با مادر را داریم . ایا چنین اقدامی منطقی و امیدوارانه است ؟ حال خود را گول بزنیم که اعراب و صهیونیسم ناراحتند . کلید مساله سوریه در جیب ایران است و اصل ناراحتی اعراب و صهیونیسم از این قضیه است و ان هم نتیجه ایستادگی و مقاومت است و گرنه امریکا روابط خود با اطفال خود در منطقه را به خاطر ایران قطع نمی کند
بوشهدی
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۸
دوست عزیز حسام الدین تواین موقعیتی که ما هستیم فراموش نفرمایید چیزی کمتر از جنگ نیست توصیه میکنم تشریف ببرید تو بطن جامعه خودتون متوجه میشین.
مراد
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۸
قدیما وقتی دوچرخه اومده بود ملت بهش میگفتن مرکب شیطان. اما الان هم مرکب شیطانه؟ گرفتن مچ امثال شما بسیار راحت است. 8 سال مثل مرد جنگیدیم اما با چی جنگیدیم؟ با دست خالی؟ با سر نیزه؟ با پشه کش؟ لابد میفرمایید ایمان. مگر پیامبر ایمان نداشت؟ پس چرا با دست خالی نجنگید؟ مگر علی ایمان نداشت پس چرا دست خالی نجنگید؟ پس ما دست خای نبودیم بلکه در مقابل دشمن دست خالی به نظر میرسیدیم. در زمان جنگ شعار کشور ما نه شرقی نه غربی بود پس این همه سلاح کلاشینکف بین رزمندگان چکار میگرد؟ آر پی جی، بی سیم، موشک و ...اینها مگر متعلق به شرق نبود؟ واقعا در مغز امثال شما چه میگذرد؟ کی گفته میخایم بریم تو بغل آمریکا؟ رابطه با آمریکا از نظر شما چیست؟ پراید یک ماشین آمریکاییست پس چرا سوار میشوید؟ اینترنت یک سیستم آمریکاییست پس چرا استفاده میکنید؟ کلی تکنولوژی و وسیله هست که شما از آن استفاده میکنید و البته آمریکایی. نکته اینجاست آقای متعصب، اینترنت آمریکایی است اما شما برای پیشبرد اهداف اسلام از آن استفاده میکنید. پراید آمریکاییست اما در پیشبرد کارهای روزانه شما. رابطه با آمریکا یعنی از این رابطه استفاده گردد تا اهداف شما محقق شود، اهداف اسلام محقق شود.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۷
سلام استاد ، دیپلماسی نیویورک رو هم می توانید بعنوان یکی دیگر از گفتمان های جمهوری اسلامی ایران در کتاب سیاست خارجی مطرح بفرمائید .
در مجموع بنظر بنده همیشه مذاکره منجر منجر به از بین رفتن هویت نخواهد بود خصوصاً آنکه مذامره مورد تمایل دو طرف باشد ، اگرچه با توجه به قدرت آمریکا و حاکم بودن نظم آمریکایی در جهان ، موضع ما در این مذاکره ضعیف تر باشد .
امین سیف
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۷
1-فقط ببینید اگر هویت انقلاب اسلامی را خراب می کرد پس چرا عربستان و سران عرب و اسرائیل در یک راستا وحشت زده شدن؟به خاطر اینکه انها هم پی به قدرتمند بودن ایران در شرایط فعلی و دست نکشیدن از اصول انقلاب مطمئن هستند و می دانند امریکا هم برای امتیاز دادن امده و نه به سلایه کشیدن...به خدا اگر دوره اوباما تمام بشه دیگه به هیچ صورت آبرومندانه و پیروزمندانه ای نمی شه از خطر و بحران فعلی که گریبانگیر اقتصاد و حتی سیاست ایران شده بیرون امد...2- به روحانی که معتمد ملت و رهبری هست اعتماد کنین و بقیه را به خدا بسپرین
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۷
کلا آمریکا با 5 کشور روابط استراتژیک دارد
1) انگلیس: به علت همزبان بودن و نیز به علت نفوذ انگلیس در برخی کشورها ( چون آنها مستعمره انگلیس هستند) پس از طریق انگلیس در آنها نفوذ می کند.
2) ژاپن: به علت نفوذ ژاپن در کشورهای آسیای شرقی
3) ترکیه: به علت نفوذ آن در کشورهای آسیای میانه، قفقاز، خاورمیانه، شمال آفریقا و بالکان
4) کانادا: به علت همسایه بودن و اروپایی بودن ساکنان آن و به علت همزبان بودن اکثریت جمعیت آن
5) اسراییل: عامل آمریکا در به هم ریختن خاورمیانه و سنگی در کفش جهان اسلام.

پس اگر ایران می خواهد با آمریکا روابط استرتژیک داشته باشد باید نفوذی در ممالک دیگر داشته و دارای قدرت دیپلماسی قوی باشد و گرنه حداکثر می تواند روابط عادی با آمریکا داشته باشد.
پاسخ ها
محمد
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۷
با کره جنوبی روابط استراتژیک ندارد؟
با هیچ کشوری در افریقا روابط استراتژیک ندارد( یعنی اونجا مهم نیست؟)
با مکزیک روابط استراتژیک ندارد؟
با عربستان و عمان روابط استراتژیک ندارد؟ ( هی پادشاه عمان میاد ایران پیغام میاره برا ایران؟)
عزیز دلم ، جناب ، دقت کن: امریکا و هر کشور دیگری بنابر منافع و مصالح کشورشون با دیگران " رابطه" برقرار میکنند..
ما چه میکنیم؟ ما فقط قطع رابطه و دعوا خوب بلدیم، صحبت بلد نیستیم و اسم این نابلد و نافهمی سیاستمدارنمان را گذاشته ایم انقلابی گری، ایستادگی بر سر اصول
مگر شوروی بیشتر از امریکا به صدام کمک نکرد؟ مگر عراق 8 سال با ما نجنگید؟
مگر عربستان بزرگترین حامی عراق نبوده؟ مگر ... مگر ...
مگه پیامبر شمشیر علیه چه کسی کشید؟ از پیامبر کی انقلابی تر بود؟ مگر نه این بود که با یهودیان مدینه و با "مشرکان " مکه پیمان صلح بست و تا آنها بدان پایبند بودند به تقویت حکومت اسلامی خود و تقویت زندگی و جامعه پرداخت
من
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۷
من واقعا نمیدونم ترکیه را از کجا اوردی؟تنها جایی که نفوذ داره کردستان عراق(عراق و سوریه متحد ایران هستند. در مصر با کودتا اخوان پرید . در حوضه اسیای میانه اونم یکم اذزبایجان چون ایران در موضوع قره باغ از ارمنستان حمایت میکنه بقیه شون هم یا متحد روسیه اند یا امریکا
بابک
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۷
با نظر آقای محمد کاملا موافقم.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۷
پس کو آنلاین؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
شما هم تابناک ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
واقعا که ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۷
مذاکره کنید ...
برچسب منتخب
# حمله موشکی به اسرائیل # سید حسن نصرالله # نمازجمعه تهران
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با توجه به تسلیح رژیم صهیونیستی به سلاح اتمی و حمایت تسلیحاتی و اطلاعاتی آمریکا و ناتو از این رژیم؛ با دستیابی کشورمان به سلاح هسته ای موافقید؟